måndag 8 april 2013

"Nästa Xbox kommer kosta 500 dollar"

Ryktesspridningen kring nästa Xbox blir allt hetare. De senaste uppgifterna, som kommer från analytikern Paul Thurrot, hävdar att konsolen kort och gott kommer att heta Xbox och släppas i två versioner: en för 500 och en för 300 US-dollar. Den billigare modellen kommer att säljas med abonnemang.

Ett rykte som varit konstant hela tiden är att Microsofts konsol måste vara uppkopplad för att fungera. Detta bekräftar Thurrot och hänvisar till designdokument. Något pris har det inte spekulerats om tidigare. Om Microsoft lägger sig så högt som 500 dollar skulle det vara en överraskning. Xbox 360 kostade vid lansering 400 US-dollar, vilket blev 400 euro i EU och 4 000 kronor i Sverige.

Den första Xbox-konsolen kostade 5 000 kronor när den lanserades i Sverige den 14 mars 2002, men priset fick dumpas till 3 500 kronor redan efter några veckor till följd av dålig försäljning. Alla som då köpt konsolen för fullpris (inklusive undertecknad) fick två spel och en handkontroll som kompensation. Tror Microsoft att ett så högt pris skulle vara mer attraktivt den här gången?

Enligt Thurrot har Microsoft övervägt att i framtiden släppa Xbox utan spelfunktion för konsumenter som endast vill åt maskinens övriga tjänster. Det skulle göra nästa Xbox till mer av en generell underhållningsprodukt än en spelkonsol (och kanske förvirra konsumenterna fullständigt). Planerna ska ha övergivits.

Nya Xbox kommer inte att vara bakåtkompatibel med Xbox 360. Nytt datum för utannonsering av den nya Xbox är satt till 21 maj och själva lanseringen till i början av november, om vi får tro Paul Thurrot. I höst ska även en ny budget-modell av Xbox 360 släppas för 99 dollar, vilket lär bli 990 kronor i Sverige.

För egen del är det mesta som sagts och ryktats om den tredje generationens Xbox negativt. 500 dollar är väldigt mycket pengar för en konsol, även om den är fullproppad med funktioner och kraftfull hårdvara. Att Microsoft skulle satsa på en abonnemangsmodell var väntat, men att samtidigt ta 300 dollar för konsolen låter inte särskilt förmånligt.

Ingen bakåtkompatibilitet med Xbox 360 vore kanske inte så överraskande, men icke desto mindre är det något negativt när antalet spelkonsoler som belamrar vardagsrummet börjar nå smärtgränsen. Däremot är jag inte så uppretad över det alltmer sannolika ryktet att nästa Xbox kommer att kräva ständig uppkoppling för att fungera. Jag loggar redan i dag in med mitt Xbox Live-konto varje gång jag startar min Xbox 360. Skillnaden kommer därför i praktiken att bli noll.

I slutändan är det spelen som kommer att fälla avgörandet. Men just nu är det många spelare som rynkar på näsan åt ryktena som omger nästa Xbox. Risken för att många Xbox 360-ägare drivs i händerna på Sony i den kommande generationen tycks allt större.