För 15 år sedan, eller en evighet i elektronikmått mätt, satt vi med våra Nokia- och Ericssontelefon med lågupplöst skärm som inte dög till mycket. Då var mobiltelefonen ett kommunikationsverktyg. Med smarttelefonrevolutionen har den blivit så mycket mer. Den är både ett arbetsredskap och en bärbar underhållningscentral.
Sony, HTC, Apple, Samsung, LG och Nokia tävlar om vår uppmärksamhet genom att ständigt släppa nya modeller av sina telefoner. Oftast går vi på hypen och byter ut vår gamla trots att det inte är något fel på den. Det är också en förändring (som emellertid är lika aktuell i andra branscher eftersom allt från DVD-spelare till tvättmaskiner inte är gjorda för att hålla mer än ett begränsat antal år nuförtiden). Förr höll vi i prylarna och bytte ut dem när de praktiskt taget höll på att falla isär eller bara hade gett upp en mulen höstmorgon.
Frågan är varför vi stod emot då men är så lättlurade nu. Varför går den som äger en Iphone 4S och köper en Iphone 5? Det är ingen ny upplevelse som erbjuds, reklamens budskap till trots. Det Iphone 5 erbjöd var en extra rad appar genom att skärmen var lite större. Och så vägde telefonen lite mindre. Men många sålde sin 4S och sprang och köpte Iphone 5.
Mycket handlar om det vi läser in i produkten. Här kommer känslor och förväntningar in i bilden. Och status. Apple behöver inte ens marknadsföra sina produkter längre, de säljer ändå. Samsung satsar desto mer på marknadsföring, troligen mest av alla i hela branschen.
När Samsung nu (på lördag) lanserar uppföljaren till sin hyllade smarttelefon Galaxy S3 kommer många sälja sin gamla telefon på Blocket och springa till affären för att köpa den nya modellen. I likhet med Apple erbjuder Samsung denna gång endast mikroskopiska förändringar jämfört med fjolårsmodellen. Det är i sig inget dåligt eftersom S3 är en formidabel telefon. Men är det värt sextusen kronor?
Det är faktiskt ganska svårt att se skillnad på telefonerna vid en snabb anblick. Innehållet verkar också mycket snarlikt. Ändå kommer många vara villiga att lägga ut sextusen kronor (totalt mer med abonnemang) för att få den senaste telefonen i handen. Om några månader, när Apple kanske har visat sin nästa Iphone, kommer S4 inte längre att kännas glödhet. Men vi handlar för att få en upplevelse här och nu, inte sant? Och, inbillar jag mig, för att känna oss som en i gruppen.
Läs M3:s test av Galaxy S4.
Samsung Galaxy S4 kanske borde ha hetat S3.2 i stället.
Den är enligt alla som testat den väldigt lik S3:an. Och inte bara till utseendet.