onsdag 14 augusti 2013

Bekräftat: Xbox One försenas i Sverige


Jag tog upp och avfärdade ryktet om att Xbox One skulle försenas i Europa. Jag borde ha lagt till att den givetvis kunde försenas på vissa marknader. Europa är stort och komplicerat jämfört med enhetliga marknader som de amerikanska och japanska.

Microsoft har nu bekräftat att de kommer att lansera Xbox One i november i följande länder:

Australien
Brasilien
Frankrike
Irland
Italien
Kanada
Mexiko
Nya Zeeland
Spanien
Storbritannien
Tyskland
USA
Österrike

Däremot försenar Microsoft sin konsol till 2014 på följande åtta marknader:

Belgien
Danmark
Finland
Nederländerna
Norge
Ryssland
Schweiz
Sverige

Skälen har enligt Microsoft delvis med språkskillnader att göra (förmodligen Kinectrelaterat). Varför de inte skulle kunna lansera konsolen och sedan uppdatera detta allt eftersom är en bra fråga. Jag tror att det har mer med logistik att göra. Efter lanseringen av Xbox 360 sade faktiskt Microsoft att det var sista gången de försökte sig på en global lansering av en konsol. Det är lite av en logistisk mardröm.

Man ska inte överskatta effekterna detta får på försäljningen. Microsoft har valt att nedprioritera väldigt små marknader. Även om vi i Sverige ser oss som framstående är vi de facto del av en pyttemarknad. Det är USA och Storbritannien som ska driva försäljningen. Detta kommer därför inte att skada Xbox One särskilt mycket

Så Microsoft lovade för mycket, och det är förstås en stor besvikelse för alla som drabbas. Många som förbokat ett exemplar kommer säkert köpa en PlayStation 4 i stället. Men vi ska samtidigt påminna oss själva om att Sony ännu inte har bekräftat något lanseringsdatum för PS4. Om Sony lyckas lansera sin maskin i både USA och Europa med några veckors marginal, är det värt att applådera.

Som det ser ut nu kan Xbox One komma till Sverige först i mars 2014.