Det har varit en lång och skakig resa. Rena berg-och-dal-banan.
Två och en halv månad efter avtäckningen av Xbox One och efter ett otal policyförändringar kan Microsoft sägas ha backat i mål. Nu ryker nämligen även Kinect-kravet. IGN har pratat med Marc Whitten, Xbox corporate vice president, som bekräftar att spelares kritik har fått Microsoft att tänka om.
Rent konkret betyder detta att även om Kinect ingår i paketet när du köper Xbox One, och det finns enligt uppgift inga planer på att sälja den separat, kommer kameran inte behöva vara påslagen för att konsolen ska fungera. Den kommer inte behöva vara påslagen för att det ska gå att spela online, navigera i menyer och liknande. Microsoft vill förstås att man använder Kinect, och säger sig vara övertygade om styrkorna i den, men tvingar inte längre spelaren att göra det. Det går att göra allt med handkontrollen om man så önskar.
Det har funnits en del oro kring att ha en intelligent Kinectkamera i sitt vardagsrum som ser dig i mörkret och lyssnar efter kommandon även när Xbox One inte är igång. Dels för att vi vet att Microsoft levererat kunders Skype-data till NSA på ett fat, dels för hackrisken. En rad inställningar gör den nu mindre påträngande. Kinect går dels att stänga av, dels att ställa i ett slags privacy-läge. Microsoft har således lyssnat på oss "foliehattar", trots allt.
Microsofts Albert Penello, med den fashionabla titeln senior director of product management and planning, menar att detta inte är en stor grej. Men det är det. Det är en i raden av policyförändringar som gör Xbox One långt mindre kontroversiell. Konsolen har gått från kompromisslös och visionär till en enda stor kompromiss utan tydlig identitet.
Även om jag anser att Microsoft tagit rätt beslut i enskilda sakfrågor, där DRM och Kinectkravet var två stötestenar, har mitt förtroende för företaget rasat på grund av alla turer. Microsoft framstår nu som ett företag som inte hade en aning om vad de sysslade med innan Xbox One avtäcktes för allmän beskådan.
Vad är egentligen Xbox One? Och vad vill Microsoft med den? Den konsol som visades upp i maj må ha varit utskälld, men den stod åtminstone för någonting annat än konkurrenternas konsoler. Den erbjöd ett vägval.
Alla dessa turer kommer att vara glömda om ett år eller två år när allt fokus är på spelen. Men just nu har Microsoft skapat så mycket förvirring att det i sig förmodligen kommer att skrämma bort vissa kunder.
Ty känslan är att den som köper en Xbox One inte riktigt kan veta vad det är han får och att Microsoft inte går att lita på. Alla förutsättningar kan förändras i morgon. Och det i sig säger tyvärr en del om Microsoft som konsoltillverkare.