torsdag 29 augusti 2013

Spelen vi inte fick se

Releasespelen anses vara den enda styrka Microsoft har gentemot Sony i höst. Ändå hade det kunnat se ännu bättre ut.

Innan Xbox One visades upp fanns det stora förhoppningar om ett nytt Project Gotham Racing. De två första spelen släpptes till den första Xbox, del 3 och 4 kom till Xbox 360. I mitt tycke tillhör de tre senaste spelen i PGR-serien de absolut bästa racingspelen någonsin.

Den brittiska spelstudion Bizarre Creations köptes upp av Activision och lades efter några mindre kommersiellt lyckade spel ned. En förlust för hela branschen, skulle jag vilja påstå. Bizarre bröt ny mark med Project Gotham Racing och blandade arkad och simulator i en perfekt mix.

Det har ryktats om en femte del i serien, men än har vi inte sett något om Project Gotham Racing 5. I stället valde Microsoft att satsa på den oerhört populära Forza Motorsport och göra Forza 5 till ett av dragloken vid lanseringen av Xbox One. Kommersiellt sätt riktigt, förmodligen. Men det är likafullt en besvikelse.

RalliSport Challenge 2 till Xbox (2004).

I PGR 5:s frånvaro hade det varit trevligt med en återuppstånden Dice-titel som RalliSport Challenge (som utgjorde Xbox-exklusiva rallyspel) eller varför inte Midtown Madness?

Ett annat spel det ryktades intensivt om var Alan Wake 2. Remedy har hela tiden sagt att de inte ansett sig vara färdiga med Alan Wake-universumet och att de gärna vill göra fler spel med den plågade författarens kamp mot mörkret. Men i stället fick vi den 21 maj en bekräftelse på motsatsen - Remedy arbetar med ett helt annat spel, Quantum Break. Alan Wake har lagts i skrivbordslådan och därifrån lär det förmodligen aldrig komma ut.

För egen del ser det alltså just nu inte särskilt lovande ut för en uppföljare till de spel jag uppskattat allra mest till Microsofts konsol. Jag brukar normalt inte skrika efter uppföljare, utan tvärtom kritisera att det är det enda vi får. Men frånvaron av ett nytt Project Gotham Racing och Alan Wake gör Xbox One mindre intressant i mina ögon. Och då gör det inte så mycket att den är försenad här i Sverige.

Den här förrädiska bilden gjorde många förhoppningsfulla
om att PGR 5 skulle bli releasetitel till nästa Xbox.