lördag 31 augusti 2013

Reggie kastar sten i glashus


Han är "Reggie" med hela spelbranschen, Reggie Fils-Aime. Under sina drygt tio år som chef för Nintendo of America har han underhållit, varit en skicklig pratkvarn och aldrig missat ett tillfälle i rampljuset.

Med framgångarna för Wii växte egot, och Reggies bild av världen har alltmer kommit att likna tidigare VD:n Hiroshi Yamauchis. Det är en värld där Nintendo styr och inte behöver bry sig om konkurrenterna. Denna attityd fungerade när Nintendo fick en jackpot med Wii. En lyckträff, menar många. Ty nu är Nintendo tillbaka i en liknande sits som företaget befann sig i under Gamecube-åren. Förutom att Wii U säljer avsevärt sämre än vad Gamecube gjorde och snart kommer ha fyra konsoler att slåss mot.

Mitt i denna stund, när Nintendo fortfarande kämpar för att uppnå försäljningsmålen satta till den 31 mars i år, passar Reggie på att dissa konkurrenterna. Nu när Nintendo sänkt priset på Wii U premium och börjat dra tillbaka basmodellen, när Nintendo själva konstaterat att orsaken till den dåliga försäljningen är bristen på nya och unika spel, ja då skyndar sig Reggie Fils-Aime att kritisera lanseringstitlarna till Xbox One och PlayStation 4. Han säger sig ha tagit en titt på dem och det enda han känner är "meh".

Först och främst ska man inte jämföra en konsols lanseringslineup med utbudet till en maskin som funnits på marknaden ett år längre. För det andra är det i sanning märkligt att kritisera konkurrenternas spelutbud när man själv ansvarar för en produkt som lidit enormt under hela 2013 just på grund av bristen på spel. Reggie Fils-Aime kastar gigantiska stenbumlingar där han sitter i sitt glashus.

Som om inte detta vore nog, skickar han iväg ännu en missil genom att hävda att det minsann inte räcker att erbjuda en ny och sexig produkt, allt handlar om upplevelsen. Vilket ju är sant, men det stämmer i minst lika hög grad för Wii U som för Sonys och Microsofts kommande konsoler. Och är det någon som misslyckats med att erbjuda en upplevelse som kunderna anser är värd pengarna, är det faktiskt Nintendo de här gången.

Missförstå mig inte. Jag kan uppskatta en välriktad dissning. De piggar upp, och vi ser snarast för lite av dem i dag. Men om man ska dissa konkurrensen bör man ha väl på fötterna. Det har inte Reggie i dag. Därför framstår han som en lite tragisk figur helt i avsaknad av markkontakt.