torsdag 6 februari 2014

Är PS4 räddningen för krisande Sony?


Sony har gått dåligt länge. Att Sony nu tvingas till ytterligare besparingar visar att det inte lyckats komma till rätta med de strukturella problem som företaget dragits med under lång tid.

Med i planen för att komma bort från röda siffror finns Datt sparka 5 000 anställda, att sälja PC-verksamheten, däribland Vaio. Sony kommer alltså inte att utveckla PC-datorer i fortsättningen. Tråkigt för alla som vant sig vid Sonys dyra men högkvalitativa laptops.

Men vi ska samtidigt bära i minnet att surfplattorna gick om datorerna i årlig försäljning i fjol. Det finns en logik i att sälja av en verksmahet som inte visar vinst och som dessutom har utvecklingen emot sig.

På TV-sidan räknar Sony inte med någon vinst för detta räkenskapsår. Sony har länge haft svårt att konkurrera mot framför allt Samsung på denna marknad. Här ska Sony nu spara pengar genom att skapa ett helt eget bolag för TV-verksamheten samt fokusera på 4K framöver. De hoppas se en vinst när nästa räkenskapsår summeras om drygt ett år.

Den enda ljuspunkten heter egentligen PlayStation, som hjälpte Sony att visa en vinst på 257 miljoner dollar under det senaste kvartalet. 172 av dessa miljoner kom från speldivisionen, som tack vare PlayStation 4 ökade försäljningen med nästan två tredjedelar jämfört med året före. Detta understryker hur viktig PS4 är för Sony som bolag.

Under det sista kvartalet 2013 sålde Sony totalt 7,8 miljoner PlayStation-konsoler, varav 3,6 miljoner PS3. PS4 har som bekant fått en flygande start, och än har den inte lanserats i Japan. 2 miljoner PSP- och PS Vita-enheter såldes under samma period. Även smarttelefonerna säljer bättre, enligt Sony.

För hela räkenskapsåret (som sträcker sig fram till den 31 mars) räknar emellertid den japanska elektronikjätten med en förlust på 1,1 miljarder dollar. Sonys kris är alltså ännu inte över.