onsdag 19 februari 2014

Sega överger Shenmue


Genom att inte förnya varumärket Shenmue hos det amerikanska varumärkes- och patentverket (United States by the Patent and Trademark Office) har Sega nu automatiskt förlorat rätten till det. Tydligare än så kan knappast deras ointresse för Yu Suzukis saga beskrivas.

Det har varit uppenbart i många år att Sega inte har ens det ringaste intresse av att ge ut HD-versioner av Shenmue och Shenmue II eller finansiera utvecklingen av en tredje och avslutande del. Shenmue är historia, och för Segas del en tråkig sådan.

Nedladdningsbara HD-versioner till Xbox 360 och PlayStation 3 hade utan tvivel sålt bra. Men Sega är inte vad det en gång var. De prioriterar Sonic the Hedgehog, Football Manager och inte mycket annat. De släpper framgångsrikt Dreamcast-spelet Jet Set Radio på Xbox Live och PlayStation Network - och gör en HD-version av Saturn-klassikern Nights: Into Dreams. Alla säljer. Men de försöker sig inte på några uppföljare efter det.

Visst är det teoretiskt möjligt att det kan hända något med Shenmue i Japan. Eller att Sony, vars Mark Cerny ska prata Shenmue med dess skapare Yu Suzuki på GDC, kan hitta på något. Men för alla som hoppats på antingen nyutgåvor eller ett Shenmue III har det nog aldrig varit så här uppenbart att inget av detta kommer att hända.

Det känns orättvist att låta en så älskad saga bara dö.