måndag 24 februari 2014

Nokia släpper Androidtelefoner


I mars ska Microsofts köp av Nokias mobiltelefonsverksamhet vara klart. Redan nu låter dock den före detta mobilgiganten meddela att de kommer släppa flera modeller med operativsystemet Android.

Detta skulle Nokia ha gjort för flera år sedan. Det är för mig obegripligt att de höll fast vid ett OS som konsumenterna så tydligt nobbat. Jag tror att Nokias mobilverksamhet hade kunnat återhämta sig om de bara valt Android vid ett tidigare skede. Telefonerna är det ju verkligen inget fel på. Varumärket Nokia har även fortsatt stått för kvalitet. Det är Windows Phone som har skrämt bort kunderna.

Nu ska Nokia även satsa på budgetmodeller på upp till 1 000 kr riktade till tillväxtmarknader. Även detta är något de borde ha gjort tidigare. Nokia har fortsatt att sälja gamla dumtelefoner i tredje världen, men i takt med att allt fler tillväxtländer önskar billiga smarttelefoner har Nokia förlorat denna lågprismarknad. till konkurrenterna.

Om Microsofts köp går igenom kommer vi alltså få se både Windows- och Android-telefoner med Nokia-loggan på. Tills den ersätts av Microsofts. Android-gränssnittet till trots kommer telefonerna inte att använda Googles utan självfallet Microsofts tjänster.