tisdag 18 februari 2014

Planerar Microsoft att sälja Xbox?

Uppgiften att investerare vill att Microsoft säljer Xbox-divisionen må ha slagit ned som en bomb hos vissa. Men den nye VD:n Satya Nadella verkar inte överdrivet intresserad av konsolspel utan lär tvärtom vilja att Microsoft fokuserar på mjukvara, precis som före 2001.

Efter att ha köpt rätten till Gears of War, med en nylanserad konsol och med ett starkt varumärke som Halo i portföljen synes det märkligt att sälja Xbox just nu.

Xbox One har ännu inte hunnit dra in några större summor (Microsoft lade ned 100 miljoner bara på att utveckla handkontrollen, vilket säger en del om ambitionsnivån). Varumärket är visserligen starkt och kan ge bra med pengar vid en försäljning, men det vore märkligt att inte försöka tjäna mer pengar på verksamheten innan en försäljning. Det är under de kommande åren som Xbox One kommer att generera vinst, inte minst tack vare Xbox Live.

Ändå är det inte helt otänkbart att Microsoft kommer sälja Xbox. Det beror på vad nye VD:n har för planer för bolaget under sin regim. Det är inte alls säkert att det finns plats för Xbox i Nadellas vision.

Vilka tänkbara köpare finns det? Google är en. De har pengarna, kunnandet och förmodligen även intresset. Amazon är en annan tänkbar köpare. De har dessutom återförsäljarnätet - kanske världens största. Google lär vilja göra Xbox Androidvänlig, Amazon kan ge Xbox enorm exponering och sälja unika tjänster.

Det nästan främsta som talar emot en försäljning i mina ögon är den image som Xbox har skänkt ett tidigare så tråkighetsstämplat Microsoft. Med Xbox blev företaget plötsligt ungdomligt och lite coolt, fjärran de grå arbetsredskapen Windows och Office.

Under de drygt tolv år som har gått sedan Xbox lanserades i USA, har Microsoft blivit ett underhållsföretag att räkna med. Efter att ha misslyckats med både Zune, Windows Phone och Surface och med en krympande marknadsandel för Windows i datorer är Xbox i jämförelse en framgångssaga. Xbox 360 blev en fantastiskt oerhört produkt.

Hur det kommer att gå för Xbox One återstår att se. Men i Xbox Lives över 40 miljoner abonnenter har Microsoft en kassako som det vore obegripligt att göra sig av med. Fast konstigare beslut har väl fattats på Microsofts huvudkontor.

Till salu?