tisdag 18 februari 2014

Sony har sålt 5,3 miljoner PS4

Sony satte som mål att sälja 5 miljoner PlayStation 4-konsoler t.o.m. den 31 mars. Nu meddelas att det målet redan är uppnått.

Sony hade den 8 februari sålt 5,3 miljoner PS4 ("sold through", alltså sålda till kund). Trots kraftigt begränsad tillgång. Trots att spelen lyser med sin frånvaro. Och trots att konsolen lanseras i Japan först på lördag.

Vi kan alltså räkna med att Sony kommer att ha sålt runt 7 miljoner konsoler när årets första kvartal, tillika räkenskapsåret 2013-14, summeras. Det är vansinnigt bra och glädjande för alla som tvekat om hur konsolbranschen mår.

Sony har fått en glimrande start på denna spelgeneration. Microsoft hade en lyckad lansering av sin Xbox One, men precis som i fallet med Nintendo ett år tidigare tvärnitade försäljningen i januari (om än inte lika katastrofalt som för Wii U). Det blir intressant att se hur Xbox One säljer under de följande två månaderna.

Nintendo lär redan har börjat planera för en ny konsol. Wii U är en död fisk och kommer inte att hämta sig. För Microsoft är läget betydligt bättre, men siffrorna för januari kan vara ett tecken på att efterfrågan inte finns där efter att lanseringshysterin lagt sig. Då står Microsoft där med en dyr maskin med en Kinectkamera som ingen vill betala för.

När rykten om att Microsoft kanske vill sälja Xbox dyker upp bör vi ha detta i åtanke.

Den nya PlayStation 2.