torsdag 15 maj 2014

Sonys spelavdelning visar förlust

Sony är ett bolag i kris och har varit det länge. Omstruktureringar har gjorts, och många tusen har sparkats. Men Sony visar fortfarande förluster.

Totalt redovisar Sony en förlust på 8,5 miljarder kronor. Omsättningen steg tack vare lanseringen av PlayStation 4.

Men Sonys speldivision gick visade en helårsförlust på 78 miljoner dollar. Försäljningen av PlayStation 4 har varit väldigt god, men en global lansering bär alltid med sig kostnader. Det finns gott hopp om vinster framöver. Men det är då det.

Den portabla sidan ser mindre rolig ut. PSP är ju i praktiken borta från marknaden, och PS Vita har förutom hyggliga siffror i Japan inte lyckats axla manteln. Sony sålde 4,1 miljoner bärbara konsoler under fjolåret (inklusive PS Vita TV) men förutspår att de endast kommer att sälja 3,5 miljoner portabla konsoler under det nya räkenskapsåret.

Sony räknar med en vinst för denna avdelning på 200 miljoner dollar under kommande räkenskapsår tack vare ökad försäljning och minskade kostnader för PS4.

Om vi tittar på staplarna nedan ser vi vilka avdelningar som gör en förlust och vilka som går betydligt bättre. MP&C inkluderar mobiltelefoner och produkter däromkring samt laptops. Sonys gör sig nu av med sin förlusttyngda Vaio-verksamhet, ett besked som dock fick försäljningen av datorerna att sjunka ytterligare.

Sony har gjort mycket för att ta sig över ytan igen, men än är de inte där. Att PS4 säljer bra just nu hjälper föga när dessa inkomster är en bråkdel av de förluster som hörs på andra områden.

Här kan man läsa mer om Sonys ekonomiska situation.

Klicka för större bild.