tisdag 20 maj 2014

Sänk priset på PS3!


Det var länge sedan vi fick några uppdaterade försäljningssiffror på PlayStation 3, men allt tyder på att den har passerat Xbox 360 i global försäljning och därmed ligger en bit över 80 miljoner nu.

Detta är tack vare att Microsofts konsol är stendöd i Japan - där Sony snart sålt 10 miljoner PS3 - och ligger efter i EU (förutom i Storbritannien).

Nordamerika har varit den starka marknaden för Xbox 360. Där har Microsoft ett rejält övertag på Sony, vilket gör det begripligt att de nu tar till drastiska åtgärder för att inte Xbox One ska hamna för långt efter PlayStation 4.

Tittar vi på försäljningen av den förra generationens konsoler nu och blickar ett helt år bakåt, är det tydligt att PS3 har tvärstannat. Sony försökte ge konsolen en sista push i höstas genom att bundla den med GTA V, men det satte inget märkbart avtryck. I april sålde Sony bara 35 000 PS3 i Nordamerika.

Givet detta är det anmärkningsvärt att Xbox 360 fortsätter att sälja så pass bra. Microsoft sålde 71 000 enheter av den gamle trotjänaren i april, och i mars krängde de hela 111 000 (siffran för PS3 var då 67 000). Kort sagt fortsätter Xbox 360 att sälja markant bättre än PS3 i Nordamerika. Det förbryllar mig lite eftersom det måste sägas vara en objektiv sanning vid det där laget - förutsatt att du inte är intresserad av enbart FPS - att Sonys konsol har flest bra exklusiva spel.

Man kan inte bara blunda för Heavy Rain, tre stycken Uncharted, flera God of War, Little Big Planet, en hel drös Ratchet & Clank, Beyond: Two Souls, Tales of Xillia och naturligtvis det fantastiska The Last of Us, som är en av den förra generationens verkliga höjdpunkter. Den generöse skulle kanske kasta in Resistance 2 och 3 i högen också.

Men en PS3 med en stor hårddisk kostar fortfarande över 2 000 kronor. Det är förstås en avsevärd skillnad mellan det priset och de 6 500 kronor som Sony hade mage att ta vid lanseringen. Men konsolen fylldes nyss sju år i Europa, PS4 är ute sedan länge och priset på Sonys gamla konsol hålls ändå uppe.

Jag vet inte hur Sonys vinstmarginal på konsolen ser ut i dag, men en prissänkning till 1 500 kr för 500 GB-modellen skulle förefalla given i detta sena skede. Låt fler ta del av det fantastiska bibliotek PS3 erbjuder. Det fortsätter att komma spel till PS3 och Xbox 360 under överskådlig tid framöver - Ubisoft har utlovat nya Assassin's Creed, och både Destiny och Murdered - Soul Suspect släpps såväl till den gångna generationens konsoler som den nya.

För mig som ganska nyligen börjat beta av utbudet till PS3 är det uppenbart att maskinen har en helt annan attraktionskraft i dag än den hade vid eller kort efter lanseringen 2006/07. Då var Xbox 360 faktiskt en mer attraktiv konsol. Men antalet exklusiva spel till Microsofts konsol, som inte är Kinectspel, har varit förvinnande få sedan de lanserade Kinect 2010. Samtidigt har antalet vuxit till PS3.

När jag spelar Uncharted och The Last of Us får jag en skarp påminnelse om att jag inte ska vänta så här länge med att köpa PS4.