onsdag 21 maj 2014

Ett år med Xbox One...


Den 21 januari 2013 satt jag där, full av förväntan inför Microsofts avtäckning av nya Xbox. Det blev ett antiklimax. Besvikelsen var stor när livesändningen släcktes. Hur i hela friden tänkte Microsoft?

Reaktionerna lät inte vänta på sig. En hel spelvärld reagerade med avsky mot Microsofts arrogans. Men Microsoft backade. Igen och igen.

På ett år har följande hänt:

21 maj - Xbox One avtäcks. Microsoft ägnar det mesta av tiden åt att prata om olika TV-funktioner.
22 maj - Phil Harrison säger att konsolen måste vara uppkopplad minst en gång per dygn.
25 maj - Larry Hryb säger att det är möjligt att byta in och sälja sina spel till andra.
27 maj - Microsoft säger att Xbox One kommer att ha regionlås.
6 juni - Microsoft säger att de inte kommer ta en avgift när man lånar ut sina spel till andra.
10 juni - E3. Microsoft offentliggör ett pris på 499 dollar och hånas av Sony för sina DRM-planer på begränsningar i hur vi kan använda de spel vi köpt.
19 juni - Microsoft drar tillbaka sina DRM-policies, däribland krav på uppkoppling, krav på att Kinect måste vara inkopplad. Även det enda som fått positiv respons, familjeprogrammet med gratis delning av spel inom familjen, skrotas.
1 juli - Xbox-chefen Don Mattrick lämnar Microsoft.
12 augusti - Microsoft bekräftar att Kinect inte längre krävs för att konsolen ska fungera.
14 augusti - Microsoft försenar Xbox One på 21 marknader.
22 november - Xbox One lanseras i Nordamerika, Australien, Nya Zeeland och vissa utvalda EU-länder. Den säljer i över en miljon enheter på 24 timmar.

2014
17 mars - Marc Whitten lämnar Microsoft.
31 mars - Phil Spencer blir ny Xbox-chef.
13 maj - Microsoft plockar bort Kinect ur paketet och sänker priset till 399 dollar. Dessutom krävs inte längre Xbox Live Gold för att få tillgång till appar som Netflix och Hulu.

Det är kort sagt en helt annan produkt Microsoft har på marknaden i dag. De har frångått den vision som Xbox-teamet arbetat fram. Kinect är inte en central del av upplevelsen längre. Xbox One har blivit mer attraktiv, billigare och Microsoft har tvingats inta en betydligt mer ödmjuk framtoning. Phil Spencer är sannolikt rätt man för jobbet.

Efter ett turbulent år har Microsoft gjort de förändringar som många önskade från början. Nu fattas bara en omdesignad och mindre konsol. Men det får vi säkert se nästa år.