måndag 30 mars 2015

Så var en ny mobil beställd...

Jag velade länge fram och tillbaka. Sony Xperia Z3 eller Samsung Galaxy S6?

Sedan min Galaxy S3 plötsligt blev knäpp för tre veckor sedan har jag fått låna frugans telefon. Hennes Galaxy S4 Mini är en jättefin, smidig och rapp liten rackare. Jag insåg plötsligt att min S3 nog var lite gammal ändå.

Men S4 Mini är för liten nu när jag har vant mig vid storleken på premiummodellerna. I helgen klämde jag för första gången på nya Galaxy S6 och S6 Edge. Den sistnämnda ser häftigare ut på bild än den känns i verkligheten, ärligt talat.

Fördelarna med en böjd skärm synes få. S6 Edge betraktar jag mest som ett sätt att få lite extra uppmärksamhet. Sticker ut gör den nämligen. Men de flesta kommer ändå att välja den vanliga modellen.

Efter att ha klagat en del över batterikapaciteten i Samsungs produkter (gäller såväl datorer som surfplattor och telefoner) sneglade jag alltmer på Sonys alternativ. Xperia Z3 har erkänt bra batteritid. Det är bevisligen en fantastiskt bra telefon. Och vattentät.

Däremot har Z3 mindre internminne än S6, även om det finns plats för SD-kort. Min enda reella invändning mot Xperia Z3 är dock en annan - storleken. Den är lite för stor för mina händer och byxfickor, i synnerhet med ett flip-cover som ytterligare utökar bredden.

Så jag landade i Galaxy S6. Den har perfekt storlek, andas äntligen lite premiumkänsla och är förstås ett rejält lyft från mina gamla S3. Det underlättar också att jag är van vid Samsungs gränssnitt, som är klart förbättrat i den nya telefonen.

Eftersom telefonen släpps först den 10 april får jag vänta några veckor till. Recensioner finns dock uppe redan nu. Se gärna Android Authoritys.

En sån.

Halo 5 får släppdatum


En av årets största spelhändelser har fått ett datum.

Halo släpps av tradition i september eller november. Därför är det lite överraskande att Halo 5: Guardians nu fått releasedatumet den 27 oktober. Exklusivt till Xbox One, förstås.

Betydelsen av Halo 5 har vuxit sedan andra stortitlar, däribland Uncharted 4 och The Legend of Zelda, skjutits fram. Spelen konkurrerar visserligen inte direkt mot varandra, men de konkurrerar definitivt om medieutrymme.

Den tuffaste konkurrenten för Halo är vanligtvis Call of Duty. Det är därför smart av Microsoft att släppa Halo 5 innan en förmodad novemberrelease av nästa Call of Duty.

Två teasers har släpps. Se dem här och här.

lördag 28 mars 2015

Zelda till Wii U försenas


Nintendo har bekräftat det många, inklusive undertecknad, länge hävdat ska ske: The Legend of Zelda till Wii U skjuts fram till 2016.

Beslutet var således väntat. Orsaken som Eiji Aonuma uppger är att de arbetat med större frihet i spelet och då upptäckt nya möjligheter som de vill utveckla ytterligare. Därför kommer nya Zelda att försenas.

Nintendo kommer inte ens att visa upp spelet på E3 i juni, vilket nog är en nästan lika stor besvikelse som förseningen. Att inte ens ge fansen en till teaser kan tyckas lite snålt. Men det kan ha en förklaring: Nintendo arbetar kanske med två spel parallellt.

Det faller sig nämligen naturligt att anta att Nintendo, givet situationen för Wii U på marknaden, helst skulle vilja släppa detta spel som ett releasespel till nästa konsol. Det vore inte unikt. The Legend of Zelda: Twilight Princess till Gamecube försenades för att kunna släppas parallellt till Wii.

Hur det än blir med den saken har nu två av årets största lanseringar, Uncharted 4 till PS4 och The Legend of Zelda till Wii U, skjutits på framtiden. Det gör hösten betydligt mindre intressant än vad den annars hade varit.

torsdag 26 mars 2015

Denna generation är en besvikelse


Förra generationen var en innovationernas generation.

Nintendo tog språnget fullt ut med Wii, en chansning som verkligen lönade sig. Sony gjorde ett halvhjärtat försök med Move-kontrollerna till PlayStation 3 men satsade framför allt på att utveckla sina onlinetjänster för att matcha Xbox Live. Där ingick även nu pensionerade Home.

Microsoft gick all in med Kinect, kameran som lanserades fem år in i Xbox 360:s livscykel, blev en formidabel succé och gav konsolen en energiinjektion som förlängde dess liv med flera år.

När jag tittar tillbaka på den konsolgeneration vi lagt bakom oss och jämför med den nya, ser jag att den nuvarande generationen är betydligt försiktigare och mer återhållsam.

Visst, Nintendo försökte. Men Wii U som koncept föll platt av en rad orsaker. Microsoft försökte, men gjorde ett minst sagt taffligt försök med Kinect 2.0. De lyckades aldrig förklara hur den nya Kinect skulle förbättra spelupplevelsen.

Sony försökte inte alls och kammade hem vinsten denna gång. PlayStation 4 är i grunden en ytterst traditionell spelkonsol. Den kunde nästan lika gärna vara toppmatad.

På ett sätt är jag glad över att detta inte ser ut att bli gimmickarnas generation. Både Wii och Kinect var roliga prylar, men de fick alldeles för stort utrymme. Samtidigt får detta de nya konsolerna att kännas ganska...tråkiga. Det är mer av samma, fast med bättre grafik. Det är möjligt att VR tar allt till nästa nivå, även om jag är lite tveksam.

Men framför allt saknar jag spelen.

Vi är 18 månader in i denna nya generation om vi räknar från när PlayStation 4 och Xbox One släpptes, och även om vi har fått de årliga uppföljarna av Call of Duty och Assassin's Creed kan de nya konsolerna faktiskt inte mäta sig med sina föregångare. En snabb tillbakablick påminner mig om varför den sjunde generationen var den bästa någonsin.

Förra generationen bjöd på riktigt bra spel redan under det första året. Wii släpptes i slutet av 2006 och redan 2007 kom Super Mario Galaxy, ett av de mest hyllade spelen under hela generationen. Samma år kom Uncharted till PlayStation 3 och Halo 3 och Crackdown  till Xbox 360 medan det första Assassin's Creed, nystarten Call of Duty 4: Modern Warfare och The Elder Scrolls IV: Oblivion släpptes till båda HD-konsolerna under samma år.

Sedan rullade det på med Rock Band, Battlefield Bad Company, BioShock, Dead Space, Devil May Cry 4, Little Big Planet och Eternal Sonata under 2008. Det släpptes kort sagt en imponerande mängd riktigt bra spel, varav inte få var nya varumärken, under de första två åren.

Spola fram till 2014-15 och det ser betydligt dystrare ut. 2014 var en besvikelse för mig personligen. Jag dröjde in i det längsta med att köpa PS4 och när jag väl gjorde det hällde besvikelsen Destiny smolk i glädjebägaren. Storspel släpptes trasiga - Assassin's Creed: Unity, Driveclub och The Master Chief Collection är tre exempel.

Andra sköts fram. I kalendern såg därför våren 2015 ganska lovande ut. Men The Order: 1886 visade sig vara ett självspelande piano - tekniskt väldigt kompetent men föga underhållande. Bloodborne har jag ganska låga förväntningar på.

Uncharted 4, årets största titel för min del, har försenats till 2016. Det betyder att PS4 kommer att vara runt 2,5 år gammal när det släpps. Under så lång tid hade Naughty Dog hunnit släppa två Uncharted till PS3. Även Remedys Quantum Break ryktas bli uppskjutet till 2016. Det Microsoft har att bjuda på när Xbox One fyller två år i höst är Halo 5 och Rise of the Tomb Raider.

Utvecklarna verkar själva ha insett hur pass bra förra generationen var. Det vi har fått är därför en hel del remasters av äldre spel. Jag har egentligen inget emot uppfräschade nyutgivningar av gamla spel, men jag ser dem inte som en ersättning för utan snarare ett komplement till helt nya spel.

Både PS4 och Xbox One säljer bra. Jag vill hävda att det sker trots och inte tack vare spelutbudet. Visst, det släpps en hel del intressant på PSN och Xbox Live. Men var är de där nya stora upplevelserna som tar vara på den nya tekniken? Var är denna generations Uncharted? Det nya Gears of War? Det nya Little Big Planet?

Jag kommer på mig själv med att sätta mig i retrohörnan igen och spela om gamla spel. Det går bra det också. Men det var inte riktigt det jag förväntade mig när jag köpte PS4.

Resident Evil HD - en remaster av en remaster.
Det säger en del om starten på den nya generationen.

måndag 23 mars 2015

Mission: Impossible - Rouge Nation är här

Den 31 juli smäller det, i alla fall i USA. Då går den femte Mission: Impossible-rullen upp på biograferna.

Mission: Impossible - Rouge Nation blir förmodligen den sista av M:I med Tom Cruise i rollen som Ethan Hunt. Men man ska väl aldrig säga aldrig - killen är över 50 men ser lika fit ut som vanligt.

Trailern ger sken av att filmen innehåller mer slagsmål och biljakter än fiffiga inbrott och tekniska prylar, som gett de tidigare fyra filmerna sådan charm. Jag hoppas att slutresultatet är lite mer balanserat.

I övrigt finns det mesta jag kan önska här: Simon Pegg, snygga och lättklädda brudar och Tom Cruise i bar överkropp.

Hit me.

fredag 20 mars 2015

God of War III Remastered till PS4


Denna generation ser ut att bli en generation av remasters. Vi har redan sett runt ett halvdussin, och nu fyller Sony på med ännu en: PlayStation 3-spelet God of War III ska släppas i ny uppfräschad version till PlayStation 4.

Spelet ska visas i 1080p och de siktar på en uppdatering på 60 bilder per sekund. God of War III Remastered släpps i mitten av juli.

Ett bra spel är ett bra spel, heter det ju. Men frågan är hur hett det känns med ännu en remaster av ett last gen-spel.

onsdag 18 mars 2015

Windows 10 släpps i sommar


Windows 10 visades upp i slutet av september. Då fick vi veta att det skulle släppas mot slutet av 2015. Vilket kändes som en väldigt lång väntan, inte minst för alla som sitter med Windows 8 och sliter sitt hår.

Nu berättar dock Microsoft att Windows 10 släpps redan till sommaren i totalt 190 länder. Jag tror att vi nog kallt kan räkna med att Sverige är ett av dem.

Exakt när (sommaren är lång på sina håll) Windows 10 når marknaden återstår att se. Men sedan tidigare vet vi att uppgradering från Windows 7 och 8 kommer vara kostnadsfri.

tisdag 17 mars 2015

Är bordeller i spel ett problem?


- Spel ska vara realistiska.
- Nej, spel ska vara en flykt undan den trista verkligheten!

- Spel ska vara normkritiska.
- Nej, spel ska spegla livet som det är, på gott och ont!

- Spel ska var goda föredömen i porträtteringen av kvinnor. Mer genus åt folket!
- Nej, spel ska inte ta ställning!

Det är inte alltid lätt att reda ut vad spel är och framför allt ska vara.

Krav kommer från alla tänkbara håll. Medan moralister kräver förbud mot alltför våldsamma spel (en bedömningsfråga vad det är för något, förstås) och skyller skolskjutningar på att ungdomar spelar för mycket GTA, finns det även en växande kritik mot upplevd sexism och objektifiering i spel. Här kommer kritiken ofta från feministiskt håll.

Jag ser korn av sanning i båda lägren då jag ogillar extremvåld i både film och spel och kan sucka över löjligt stereotypa karaktärer. Men som den gamla bittra gubbe jag är vill jag ändå hävda att kritiken ofta är överdriven och ofta verkar... konstruerad.

Senast ut är Effie Karabuda som kritiserar förekomsten av bordeller i spel. Hon tar några exempel. Ett väldigt färskt sådant är The Order: 1886 som innehåller ett antal scener som utspelas i en bordell, inklusive en kort sexscen som blir avbruten. Men Effie Karabuda är inte road av huvudpersonen Galahads besök på bordellen (även om det är i ett annat ärende än sex):
Självsäkert skrider han fram bland horor och kåta karlar, i en sekvens som förmodligen är tänkt att kännas kittlande – men som inte ens lyckas provocera fram mer än en trött suck.
Personligen tyckte jag att bordellsekvenserna var väldigt snygga och, ja, lite kittlande. Vad skulle hända här? Se så olika man kan uppfatta en och samma sekvens.

Effie Karabuda vill "dra i nödbromsen". Underförstått att vi befinner oss på en resa som leder åt fel håll. Detta tolkar jag som hennes sätt att beskriva samma sak som Kerstin Alex några dagar tidigare (också i Aftonbladet) nyligen kallade "väldigt omodernt" och "unket", alltså sådant som inte anses höra hemma i det moderna Sverige.

Jag har en väldigt annorlunda syn på sexhandel än Alex och Karabuda, men detta är inte rätt forum för en utveckling av den frågan. Däremot vänder jag mig verkligen emot beskrivningen att spelutvecklarna i vars spel det förekommer bordeller och/eller sexsäljare ser det som "ett sätt för spelaren att befästa sin manlighet och leva ut sina maktfantasier" och "utnyttja andra för sin egen njutnings skull". Är det verkligen vad hon tror att sexhandel handlar om? Att köpa sig makt över en annan människa?

Om detta är fallet är The Order: 1886 ett ganska dåligt exempel. Det finns inget sensationellt över bordellbesöket. Som så ofta i nämnda spel har jag som spelare väldigt liten kontroll över vad som sker. Ja,Galahad kliver rakt in i ett pågående samlag. Men den scenen känns mer buskis än erotisk eller sexistisk. Att sexköparen i fråga får duktigt med stryk (skulle ju kunna tolkas som en feministisk hämnd) förstärker inte heller bilden av skökan i underläge.

I Sverige må öppen gatusexhandel vara tämligen ovanlig och bordeller endast finnas i lönndom. Men Sverige är trots allt inte mallen för hur resten av världen ser ut eller ens hur flertalet vill att den ska se ut.

Det räcker att åka till Danmark eller Tyskland för att inse detta. Det är lite talande att tyska feminister tagit ställning för en friare sexhandel.

GTA.

Nintendo bekräftar mobilspel och ny plattform


Nintendo 3DS lanserades våren 2011. Wii U släpptes hösten 2012. Det har länge varit rimligt att anta att Nintendo arbetar på ny hårdvara.

På en presskonferens i morse svensk tid bekräftade Satoru Iwata att de är i utvecklingsstadiet av ny plattform och att de samarbetar med ett företag som heter DeNA.

As proof that Nintendo maintains strong enthusiasm for the dedicated game system business, let me confirm that Nintendo is currently developing a dedicated game platform with a brand-new concept under the development codename “NX.” It is too early to elaborate on the details of this project, but we hope to share more information with you next year.

Det handlar alltså om ett "helt nytt koncept". Som bilden ovan visar kommer den nya plattformen, med arbetsnamnet "NX", vara en del av ett ekosystem som Nintendo avser att bygga tillsammans med samarbetspartnern DeNA. Här kommer såväl datorer som surfplattor och smarttelefoner att ingå. Nintendo ska alltså utveckla mobilspel!

Det är nog den stora nyheten här i dag. Nintendo kommer inte att fridlysa något av sina varumärken från att släppas till mobiler. Tanken tycks vara att fler ska komma i kontakt med Nintendos varumärken och förhoppningsvis lockas att köpa Nintendos dedikerade konsoler, stationär eller bärbar.

Ett enhetligt kontosystem har Iwata berört tidigare. Han har använt Android och IOS som föredömen som Nintendo tittar på när det gäller att skapa en enhetlig plattform med ett konto. Dena är ett japanskt företag som äger Mobage, ett nätverk för socialt mobilspelande. Det är tydligt att Nintendo nu äntligen har insett att de inte kan ignorera sociala nätverk och smarttelefoner längre. Och att de behöver hjälp från en extern aktör för att ro detta i hamn.

Förhoppningsvis innebär detta att Nintendo för första gången kommer ha en kompetent och modern onlinetjänst och ett enhetligt konto till sin nästa plattform. Det nya kontosystemet ska lanseras redan i år och kommer till att börja omfatta Wii U och 3DS. Vi får alltså en försmak av hur det kan tänkas fungera i framtiden.

Redan nu sätter förstås spekulationerna igång om vad den nya plattformen kan tänkas vara för något. Många tycks ta för givet att det handlar om någon sorts hybridkonsol, alltså en stationär och bärbar enhet i ett. Jag är inte helt övertygad om att Nintendo kommer vandra den vägen, även om det naturligtvis inte kan uteslutas. Jag lutar i stället åt att det blir två olika enheter men att de kommer kopplas samman med ett enhetligt konto och likartad hårdvara.

Fördelen med ett enhetligt konto är flera. Det möjliggör cross-buy men också att utvecklarna kan skapa ett spel som sedan kan släppas till flera Nintendo-plattformar samtidigt. Det sparar resurser, vilket är viktigt för Nintendo då företaget historiskt haft svårt att locka tredjepartsstöd.

Vi vet att livet för dedikerade bärbara spelkonsoler har blivit tuffare. Även om 3DS inte alls är ett fiasko på något sätt kommer den aldrig att kunna jämföras med DS. Smarttelefoner och plattor har dragit undan mattan för det traditionella bärbara spelandet. PS Vita och i viss mån 3DS betalar priset för detta.

Det finns uppenbara risker i att utveckla mobilspel. Risken är att Nintendo lägger krokben för sig själva om de samtidigt vill få oss att köpa en ny bärbar spelenhet. Om "NX" inte säljer riskerar Nintendo att hamna i ett väldigt besvärligt läge.

Men det finns också en stor potential här, och ingen kan klandra Nintendo för att vilja roffa åt sig en bit av den enorma marknad som mobilspelen utgör i dag. Nintendo har tagit risker förr, och Wii är beviset för att det kan resultera i oerhörda framgångar.

Under 2016 kommer Nintendo berätta mer, säger de. Om det betyder en avtäckning eller bara lite mer info återstår att se. 2016 är Wii U en död plattform (Zelda blir sannolikt den sista stora titeln till formatet) så en ny Nintendo-konsol i november 2016 vore perfekt. Men det kan mycket väl dröja ännu ett år innan den finns på marknaden. Nintendo ska hinna utveckla spel till konsolen också.

måndag 16 mars 2015

Titanfall 2 bekräftat


Respawns mechshooter Titanfall var det spel Microsoft pratade allra mest om efter lanseringen av Xbox One. Detta var spelet som alla skulle köpa konsolen för. "Nuff said", tyckte Larry Hryb.

Titanfall bundlades med Xbox One men när det släpptes för ungefär ett år sedan blev det ingen jättemagnet. Försäljningen av Microsofts konsol ökade - men inte jättemycket.

Det har länge ryktats om en uppföljare, och nu är den bekräftad. Spelet, som ännu saknar en titel, ska släppas till Xbox One, PlayStation 4 och PC. Men när vet ingen än.

fredag 13 mars 2015

NPD: PS4 och Zelda i topp


Utan läckor, som jag skrev om i går, får vi färre uppgifter än vanligt när NPD Group släpper siffror för spel- och konsolförsäljningen för februari i Nordamerika.

Det vi vet är att PlayStation 4 var mest sålda hemmakonsol och att The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D (en remake av Nintendo 64-äventyret) slog all konkurrens. Bäst av alla sålde 3DS, men då räknar Nintendo in alla modeller av konsolen som släppts sedan 2011, inklusive 2DS. Vilket är rimligt.

Microsoft har berättat att Xbox One sålde 84 procent bättre än i januari, vilket gör det lätt att räkna ut hur bra den har sålt. Gapet till PS4 är knappt men att Microsoft fortsätter att få stryk på sin hemmamarknad, trots prissänkningar och trots att Kinect i praktiken dumpats, är ändå talande.

Nintendo låter meddela att Wii U har ökat med 20 procent jämfört med de två första månaderna 2014. Men det är från låga nivåer, som vi vet.

Konsolförsäljning i USA i februari 2015
1. 3DS - 395 000 (inkl. New 3DS, 3DS XL, 2DS)
2. PlayStation 4 - 342 000
3. Xbox One - 276 000
4. Wii U - 94 000 

På spelsidan är det som synes Zelda i topp. Evolve hamnar oväntat högt medan The Order: 1886 med nöd och näppe tar sig in på topp 10. Det sålde under 200 000 ex i Nordamerika och har sålt 30 000 ex i Japan. Detta måste vara en stor besvikelse för både Sony och utvecklarna Ready at Dawn, och det är inte heller troligt att The Order kommer ha en lång period av stadig försäljning.

Spelförsäljning i USA i februari 2015
01. Legend of Zelda: Majora's Mask 3D (3DS)
02. Evolve (XBO, PS4, PC)
03. Dying Light (PS4, XBO, PC)
04. Call of Duty: Advance Warfare (XBO, PS4, 360, PS3, PC)
05. GTA V (XBO, PS4, 360, PS3)
06. NBA 2K15 (XBO, PS4, 360, PS3, PC)
07. Dragon Ball: Xenoverse (PS4, XBO, PS3, 360)
08. Minecraft (360, PS3, XBO, PS4)
09. The Order: 1886 (PS4)
10. Monster Hunter 4 Ultimate (3DS)
 
Källa: NPD Group

torsdag 12 mars 2015

NPD stoppar läckorna

Sedan NPD Group, som samlar in och säljer data från en mängd branscher varav spelbranschen är en, slutade släppa detaljerad information om hur olika spelkonsoler säljer månad för månad, har vi varit utelämnade till ett fåtal insiders som läckt till oss.

Informationen har av säkerhetsskäl blivit alltmer knapphändig och kryptisk, vilket gjort det allt besvärligare att få en korrekt bild av hur Sonys, Microsofts och Nintendos konsoler egentligen säljer. Men vi har ändå fått någonting i stället för utplockade russin ur en stor kaka bakad av bolags PR-maskineri.

Nu har dock den person som bidragit med läckor på NeoGAF under de senaste åren, Aquamarine, upptäckts och tvingats lägga ned för att få behålla sitt jobb. Det är ett hårt slag för alla som älskar att grotta ned sig i försäljningsstatistik, trender och att spekulera om framtiden.

"Jag flög för nära solen", som Aquamarine själv uttrycker saken. Hon har förmodligen rätt. Läckorna blev för publika, fick för stor spridning. Det retade sannolikt gallfeber på NPD. Och till slut avslöjades hon och fick tydliga ultimatum för att inte få sparken.

Man får delvis förstå NPD Group här. De lever på att sälja information. Om någon läcker den, riskerar det förstås att skada affärerna. Men samtidigt har vi inte hört något om vilken potentiell skada som läckorna orsakat.

I dag släpps NPD:s siffror för den nordamerikanska februariförsäljningen. Men vi lär inte få veta så mycket som vi är vana vid.

Spelbranschen blev just lite hemligare och lite tråkigare.

onsdag 11 mars 2015

Uncharted 4 försenas till 2016


Det skulle bli Sonys stora draglok i årets julhandel. Men på PlayStation-bloggen kan vi nu läsa att Uncharted 4: A Thief's End försenas till våren 2016. Naughty Dog behöver mer tid.

Detta är en stor besvikelse, förstås. Uncharted 4 är årets mest efterlängtade spel för min egen del. Det känns surt att inte kunna spela det förrän om ett drygt år. Samtidigt är det en bra signal att Naughty Dog inte vill stressa fram spelet. Det gör att vi kan räkna med en väldigt polerad spelupplevelse när Uncharted 4 väl släpps.

Förseningen är goda nyheter för Microsoft. Vi har redan sett ryktet (ej bekräftat eller ens kommenterat än) att Quantum Break skjuts fram till 2016. Men Microsoft har fortfarande både Halo 5 och Rise of the Tomb Raider under hösten/vintern.

Nu när Sonys största flaggskepp försenas kommer Xbox One bli ett mer attraktivt alternativ till PS4 för många. I synnerhet om de på E3 kan visa upp en snyggare och mindre modell av sitt svarta, kantiga monster till konsol.

tisdag 10 mars 2015

PS4 och PS Vita får nytt lanseringsdatum i Kina


Efter en uppskjuten lansering har Sony meddelat ett nytt lanseringsdatum för PlayStation 4 och PS Vita i Kina. Nu är det den 20 mars som gäller. Någon orsak till förseningen har aldrig getts, men det är sannolikt att det haft med tillstånd från kinesiska myndigheter att göra.

PS4 ska kosta 2 899 RMB och PS Vita 1 299 RMB. Inga extrapriser, direkt. Lanseringsspel blir Dynasty Warriors 8: Xtreme Legends Complete Edition, King of WuShu, Knack, Mr. Pumpkin Adventure, Trials Fusion och det mästerliga Rayman Legends.

Till PS Vita släpps bland andra Final Fantasy X HD och X-2 HD samt Rayman Legends och Farming Simulator 14.

Xbox One hade tio spel vid den kinesiska lanseringen. PS4 får alltså ännu färre. Det är svårt att se att hur dessa spel, priset eller tjänsterna som Sony erbjuder ska kunna locka särskilt många kinesiska köpare.

måndag 9 mars 2015

Rykte: Quantum Break försenas till 2016


Jag har skrivit om det både här och här. Att det är troligt att Remedys Xbox One-exklusiva Quantum Break kommer försenas till 2016. Nu har det första ryktet om detta dykt upp.

Microsofts höst är tämligen späckad med Halo 5, Rise of the Tomb Raider och som alltid stora tredjepartsreleaser. Det är helt enkelt svårt att se någon plats för ett helt nytt IP i denna enormt hårda konkurrens.

Jag tror att Remedy har fått extra tid på sig att polera Quantum Break, vilket aldrig är fel. En framskjuten release till februari 2016 kan tala för en bättre försäljning. Vilket i sig ökar chansen för en uppföljare.

Även om vi börjar bli heligt trötta på uppskjutna spel är det i detta fall i grunden goda nyheter.

lördag 7 mars 2015

Trailer för Ori and the Blind Forest

Ori and the Blind Forest har sett bättre och bättre ut för varje gång det visats. Lanseringstrailern visar att detta mycket väl kan bli en av årets mysigaste spelupplevelser.

Den 11 mars släpps det till Xbox One och PC. Tyvärr inte till Xbox 360, som först var tänkt. Priset blir runt 200 kr.

fredag 6 mars 2015

Rock Band 4 bekräftat


Musikspelsgenren blev stor under den sjätte generationen (framför allt till PlayStation 2) och fullkomligt exploderade under den sjunde (Wii, PlayStation 3 och i viss mån Xbox 360).

Men intresset bedarrade och plötsligt kom det inga fler Guitar Hero eller Rock Band längre. Rock Band 3 släpptes för fem år sedan.

Nu tycker dock Harmonix att det är dags igen. Rock Band 4 är utannonserat till PlayStation 4 och Xbox One.

Rock Band var dyrt eftersom det krävde en hel del tillbehör. Harmonix för samtal med Sony, Microsoft och Mad Catz för att se om det går att få de gamla tillbehören att fungera på de nya konsolerna. Detta, uppger de, är en utmaning både hårdvaru- och mjukvarumässigt.

Klart är att nya tillbehör kommer att släppas, så frågan är hur sugna alla inblandade egentligen är att låta de gamla prylarna fungera.

En glad nyhet är att det kommer gå att importera allt material från Xbox 360 och PS3 till Xbox One och PS4. Harmonix ska återkomma med mer information om låtutbud, pris och andra detaljer under de kommande månaderna.

Rock Band 4 ska släppas till PS4 och Xbox One någon gång under 2015.

onsdag 4 mars 2015

GDC: Nvidia släpper Androidbaserad 4K-konsol


Nvidia har inte haft någon större framgång med sin bärbara Shield-konsol. Men skam den som ger sig. På GDC visade företaget upp "världens första Android-TV-konsol".

Enligt Nvidia är det en "revolutionerande TV, spelkonsol och superdator". Frågan är vad vi förväntas välja bort för att köpa denna i stället.

Konsolen ska släppas redan i maj och kosta 199 euro, betydligt lägre än det tokigt höga 349 euro som företagets bärbara enhet kostade.

För detta får vi en kraftfull maskin som kan visa 4K i 60 bilder per sekund. Och så en handkontroll, förstås. Runt 50 spel ska finnas vid releasen, men det är inte direkt några spel som får mig att dansa av upphetsning.

Namnet? Jo, Nvidia gillade Shield så mycket att de använder det en gång till.

GDC: Morpheus släpps 2016


Det blir ingen lansering av Sonys VR-hjälm som går under arbetsnamnet Project Morpheus redan i år. Under 2016 planerar Sony att lansera sitt svar på Oculus Rift. Det berättade företaget på den pågående Game Developers Conference.

Vi behöver dock inte vänta längre än till E3-mässan i juni för att få se spel till formatet. Exakt hur Sony planerar att integrera Morpheus med PS4 återstår att se. Men att PS4 är utvecklad med Morpheus i åtanke, och vice versa, står helt klart. Det är bland annat förklaringen till det blå ljuset i DualShock 4-kontrollen. Räkna med att PlayStation-kameran kommer ha en roll i Sonys vision också.

Nu vet vi lite mer om tekniken i Morpheus. Den kommer erbjuda en 5,7-tums OLED-skärm, 1920x1080-upplösningar och 100 graders synfält.

Hur viktig Morpheus är för Sonys framtid är svårt att säga innan vi vet hur mycket de tänker satsa på den. Framgången hänger som så ofta på pris, användningsområden och funktionalitet. Det vi vet är att Sony inte har råd med några stora förluster. Jag gissar därför att de kommer skynda långsamt.

PS4 passerar 20 miljoner sålda


Sony är på Game Developers Conference. Där passade de på att berätta att de nu har sålt 20,2 miljoner PlayStation 4 världen över. Siffran avser såld till kund. Så sent som i januari hade Sony sålt 18,5 miljoner.

Detta gör PS4 det snabbast säljande PlayStation-konsolen någonsin. Bättre än PS2, även om det givetvis inte kommer hålla i sig.

Visst är det imponerande. Särskilt som PS4 fortfarande, snart 18 månader efter releasen, saknar det där riktigt bra exklusiva spelet.

måndag 2 mars 2015

Samsung Galaxy S6 och S6 Edge bådar gott

De läckta bilderna var äkta och ryktena visade sig stämma hela tiden: Samsungs Galaxy S6 släpps mycket riktigt i två modeller: en vanlig och en med rundad skärm.
 
På gårdagens Galaxy Unpacked visade Samsung upp sitt nya flaggskepp - Galaxy S6 och S6 Edge med en skärm som sträcker sig runt hörnen. Det är oklart vilken den uppenbara fördelen med Edge är. Men visst ser den cool ut.

Båda modellerna är byggda i aluminium med gorillaglas, har 5,1-tums Super AMOLED-skärm, 2,1ghz-processorer och 3GB RAM (jämförtbart med Sonys Xperia Z3), 16 megapixelkamera, trådlös laddning och telefonen som betalmedel genom Samsung Pay. Det är alltså inget jättekliv rent tekniskt, vilket det sällan är numera när en ny smarttelefon visas upp. Fokus ligger på annat.

Viktigt att veta är att Samsung denna gång, vilket förvånar mig lite, inte ger oss en avtagbar baksida. Du kan alltså inte byta batteri. Det gör S6 till den första telefonen i Galaxy-serien som inte erbjuder det alternativet. Ej heller finns någon plats för SD-kort, vilket gör det viktigt att inte välja en telefon med för lite minne. Det som erbjuds är 32, 64 och 128 GB. Borta är alltså den tidigare standarden 16 GB.

Batteritiden har varit Samsungs akilleshäl länge, och det gäller deras plattor såväl som datorer och smarttelefoner. Det är här Samsung måste lyckas om de ska fånga åtminstone mitt intresse igen. Oroväckande är att batteriet är på 2550mAh jämfört med 2800mAh på den tidigare modellen. Nu säger de sig ha kapat energikonsumtionen med 20 procent, vilket återstår att se. I en tid när vi gör så mycket annat än bara pratar i våra telefoner är en bra batteritid verkligen en prioritet.

Samsung har arbetat en del på utseendet. Framför allt vad gäller S6 Edge, som har en distinkt annorlunda "look" än alla andra smarttelefoner på marknaden. Den lär dock inte bli en storsäljare utan endast ett lite lyxigare och dyrare alternativ till den vanliga S6.

Men även S6 ser lite annorlunda ut när man tittar närmare. Framför allt vad gäller byggkvalitet och form. Jag har inte haft något emot Samsungs plastiga telefoner eftersom det gjort dem lätta och inte lika känsliga för repor och fingeravtryck. Samsung har dock redan närmat sig Sony, Apple och HTC med Galaxy Alpha och A, som är i glas och aluminium. Det kändes därför inte alltför osannolikt att de skulle löpa linan ut med S6, även om jag kanske inte trodde det.

På baksidan ser den faktiskt betydligt mer ut som en Iphone än som föregångaren Galaxy S5.  S6 är marginellt större än Iphone 6 men har en större skärm med bättre upplösning. Men lanseringsmodellen är inte vattentät.

Det är mycket som bådar gott med S6. Mer än jag trodde på förhand, faktiskt. Spontant känns detta som en comeback efter två års modeller som upplevts som väldigt små utvecklingar av den utmärkta S3. S5 var rent av ett steg bakåt. Men jag inväntar mer ingående tester av telefonen. Om några månader kommer vi även få se Xperia Z4, vilken kan ställa S6 i skuggan.

Samsung Galaxy S6 och S6 Edge släpps den 10 april.

Engadget gillar S6 Edge.

söndag 1 mars 2015

Xbox One orsakar förluster i Kina


Xbox One lanserades i Kina efter att den kinesiska regeringen åtminstone tillfälligt släppte på förbudet mot att sälja och distribuera spelkonsoler i landet. Lanseringen blev någorlunda framgångsrik med 100 000 sålda enheter, enligt tidiga rapporter.

Sedan dess har det varit tyst, och det har inte varför alltför svårt att förstå varför. Nu rapporterar Microsofts partner i Kina, BesTV, förluster på runt 17 miljoner RMB (2,75 miljoner dollar) för Xbox-divisionen. Detta är ungefär det minst oväntade som skett sedan Norge tog sitt senaste VM-guld i längdskidor.

PlayStation 4 har ännu inte lanserats i Kina. Troligen väntar Sony på tillstånd från kinesiska myndigheter. Men det är svårt att se att PS4 skulle lyckas särskilt mycket bättre än Xbox One.