onsdag 30 november 2016
Forza Horizon 3 får vinterskrud
Forza Horizon 3 är årets bästa racingspel och ett av de bästa på senare år. De härliga australiensiska miljöerna med stränder, byar och djungel är underbara att sladda runt i.
Nu är den första expansionen på ingång. Den kallas Blizzard Mountain och bjuder alltså på snö, is och extrema höjdskillnader. Åtta nya bilar och mer än 50 events och utmaningar väntar.
Blizzard Mountain släpps den 13 december och uppges kosta runt 35 dollar för de som har ett expansion pass. Det säljs även separat.
Vad kan passa bättre några veckor före jul än att slira runt i snö och is i ett av de bättre racingspelen på många år? Jag kan inte komma på något.
måndag 28 november 2016
PS4 hade en kanonvecka i Storbritannien
Xbox One S har vunnit flera månader i rad i både Nordamerika och Storbritannien. Men förra veckan slog PlayStation 4 tillbaka på den brittiska marknaden med sin starkaste vecka sedan lanseringen 2013. Galna erbjudanden på Black Friday hjälpte förstås till att göra siffrorna så spektakulära.
Sony sålde 142 578 enheter, vilket var 50 000 mer än Xbox One. Kanske en försmak av vad som väntar när försäljningssiffrorna för USA presenteras nästa vecka.
Den starka försäljningen påverkade även speltopplistan eftersom det såldes bundlingar för under 200 brittiska pund. Detta fick Uncharted 4 att hoppa upp tillbaka på tio i topp-listan, Driveclub knipa plats 20 och Ratchet & Clank plats 25.
Även Nintendo hade framgångar tack vare 3DS-spelen Pokémon Sun och Moon, som om man lägger ihop dem är Nintendos bästa lansering i Storbritannien någonsin. Ett rekord som tidigare hölls av Wii Fit. Pokémon lyckades även lyfta den gamla 3DS till 35 000 sålda enheter, trots att den inte ens var nedsatt i pris.
Ett spel som fick en liten revansch var Watch Dogs 2. Det hade en svag lanseringsvecka men återhämtade sig under sin andra vecka och sålde faktiskt bättre, vilket är ovanligt.
Källa: GfK
Sony sålde 142 578 enheter, vilket var 50 000 mer än Xbox One. Kanske en försmak av vad som väntar när försäljningssiffrorna för USA presenteras nästa vecka.
Den starka försäljningen påverkade även speltopplistan eftersom det såldes bundlingar för under 200 brittiska pund. Detta fick Uncharted 4 att hoppa upp tillbaka på tio i topp-listan, Driveclub knipa plats 20 och Ratchet & Clank plats 25.
Även Nintendo hade framgångar tack vare 3DS-spelen Pokémon Sun och Moon, som om man lägger ihop dem är Nintendos bästa lansering i Storbritannien någonsin. Ett rekord som tidigare hölls av Wii Fit. Pokémon lyckades även lyfta den gamla 3DS till 35 000 sålda enheter, trots att den inte ens var nedsatt i pris.
Ett spel som fick en liten revansch var Watch Dogs 2. Det hade en svag lanseringsvecka men återhämtade sig under sin andra vecka och sålde faktiskt bättre, vilket är ovanligt.
Topplista vecka 47 i Storbritannien
01. FIFA 17 (multi)
02. Call of Duty: Infinite Warfare (multi)
03. Pokémon Sun (3DS)
04. Pokémon Moon (3DS)
05. Battlefield 1 (PS4, Xbox One, PC)
06. Watch Dogs 2 (PS4, Xbox One)
07. Forza Horizon 3 (Xbox One)
08. Uncharted 4: A Thief's End (PS4)
09. GTA V (multi)
10. Gears of War 4 (Xbox One)
Källa: GfK
Etiketter:
försäljning,
Microsoft,
Nintendo,
Nintendo 3DS,
PlayStation 4,
Sony,
Storbritannien,
Xbox One
söndag 27 november 2016
Spel i symbios med oss själva
Det finns spel som underhåller och ger oss glada minnen och upplevelser. Och så finns det spel som ger oss något som aldrig lämnar våra sinnen. Något som finns där i hjärnkontorets ömma vrår åratal efter att vi först spelade dem, lika starka och verkliga nu som då. Det är dessa spel som upphör att bara vara en form av ögonblicklig underhållning, utan blir något större. Något viktigare.
Shenmue och Shenmue II är sådana spel för mig. Min första upplevelse med Shenmue kan nog bara beskrivas som smått magisk. En helt ny värld hade öppnat sig. Det var inte den där vanliga känslan som riktigt bra spel kan framkalla - att jag bara måste spela klart det här, att jag inte kan lägga det åt sidan trots att ögonen rinner och huvudet dunkar av trötthet.
Nej, det var känslan av symbios. Jag levde mitt liv i Shenmue. När det blev sent gick jag hem till residenset och Ine-san och sov och sparade spelet. Sedan gick jag själv och lade mig i verkliga livet. Dagen efter fortsatte vi våra liv, Ryo och jag. Jag strosade på Dobuitas gator när snön började falla och tonerna av "Loneliness" klinkande i bakgrunden. Jag tittade ut och såg snöflingorna falla även utanför mitt fönster. Vi var ett, Ryo och jag.
Natt i bergen i Shenmue II.
Ni som klagar på att Shenmue är för långsamt har inte förstått. Spelet ger dig makten över tiden. Har du inte tid eller tålamod, spela Call of Duty i stället. Ni som klagar över det osannolika i att Ryo Hazuki minsann har tid att spela både arkadspel och samla på plastleksaker i automater har inte förstått. Det är klart att en ung man som fått se sin far bli mördad behöver rekreation. Att tänka på något annat i några minuter. Även människor i sorg har tid för skratt, biobesök och en hobby. Tvärtom kan just dessa bli viktigare än någonsin.
Med Shenmue II nådde mitt intresse och fascination för Yu Suzukis verk en annan nivå. Nu kom Kina in i bilden, och här började spelets påverkan på mitt liv ta mer konkret form. Uppföljaren är det bättre spelet. Det är större, mer varierat och mer actionbetonat. Det händer kort sagt mycket mer.
Shenmue är inte för alla. Men det är viktigare än något annat spel för tillräckligt många för att det ska kunna kallas ett fenomen. Inget annat spel än Shenmue III hade jag stöttat på Kickstarter med flera tusen kronor. Så viktigt är det för mig att få fortsätta den här upplevelsen. Efter så många års väntan tycker jag faktiskt att jag förtjänar det. Att vi förtjänar det.
Se gärna Digital Foundrys återbesök i Shenmue II. Det är en god påminnelse om vilken fantastisk prestation detta spel var.
fredag 25 november 2016
Svarta fredagen
Black Friday. Den största shoppingdagen på året i USA har hittat även till Sverige. Det är nu du ska rusa till butiken, trängas med hundratals andra shoppingstinna människor, öppna plånboken och sedan vrida ur det sista så att absolut ingenting finns kvar.
Eller så kan du förstås stanna hemma, titta på Idol och låtsas som ingenting. Eftersom jag har handlat det jag behöver för året, åtminstone när det gäller spel, elektronik och dylikt, kommer jag inte gå ut efter jobbet i dag. Men jag ska tillägga att priserna lockar mig att köpa en hel del som jag inte riktigt behöver. I dag är således självdisciplinens dag för mig.
Det är nu som giganterna Sony och Microsoft slåss om att sälja så många konsoler och spel de bara kan för att ge sin respektive plattform en boost inför nästa år. Och, förstås, tjäna pengar.
Xbox One vann som bekant oktober i USA. Med bred marginal, dessutom. Läckta uppgifter visar att PlayStation 4 fick se sig besegrad med en marginal på nästan 100 000 enheter: 329 000 mot 235 000. Det var fjärde månaden i rad som Xbox One gick vinnande ur striden mot PS4 på nordamerikansk mark.
November kan bli en annan historia eftersom PS4 Pro släppts. Den kommer garanterat gå bra under den första tiden, trots att den är dyrare än både Xbox One och slimmodellen av PS4.
Läckta siffror visar att Battlefield 1 sålde nästa exakt lika bra till båda konsolerna i oktober (647 000 till Xbox One, 644 000 till PS4). Räkna med att detta spel kommer bära konsolförsäljningen även i november, tillsammans med ett antal prisvärda bundlingar. Varken Sony eller Microsoft har något riktigt stort exklusivt spel i november eller december så det mesta handlar om bundlingar.
Nintendo har inte så mycket att sätta emot i år. Wii U har inga nya spel och det verkar inte finnas några prissänkningar att tala om på själva konsolen. Det erbjuds därmed en del prissänkta spel till 3DS och en del äldre spel med lägre pris till Wii U.
Detta handlar således bara om Xbox och PlayStation. Microsoft har fått blodad tand sedan Xbox One S började vinna i månad efter månad. Gapet mellan konsolerna på den nordamerikanska marknaden är dock hela 1,5 miljoner enheter, så det kommer krävas många månaders slit för att komma ikapp. Om det ens är möjligt.
Sony beskylls av somliga för att ha blivit lite för bekväma och tillbakalutade efter nästan tre år av närmast oavbruten framgång. November i USA kommer bli en bra värdemätare på hur det ligger till med den saken. Här i Europa har Sony däremot segern i sin hand redan på förhand.
Läs även:
MCV: "Black Friday is the worst thing to happen to retail"
Etiketter:
försäljning,
Microsoft,
PlayStation 4,
Sony,
Xbox One
tisdag 22 november 2016
Illavarslande start för Watch Dogs 2
När Ubisoft utannonserade Watch Dogs var jag peppad. Ett spel som verkade handla om massövervakning och det moderna uppkopplade samhällets sårbarhet låg helt rätt i tiden.
Slutprodukten blev dock betydligt mer traditionell tredjepersonsaction än vad jag hade hoppats. Hypen inför uppföljaren har såvitt jag kunnat se inte varit särskilt stor, så att Watch Dogs 2 nu visar sig sälja avsevärt sämre under sin första vecka är inte en chock.
Under sin första vecka i Storbritannien lade sig Watch Dogs 2 efter ledande Call of Duty: Infinite Warfare, som uppges ha sålts i runt 80 000 ex. Som jämförelse sålde det första Watch Dogs i fantastiska 380 000 ex under sin första vecka på den brittiska marknaden. En minskning var därför väntad, men kanske inte riktigt så här pass stor.
Ubisoft har noterat den svaga starten för Watch Dogs 2 men hoppas att spelet ska sälja under lång tid och därmed kompensera för detta. Det är inte så ofta detta händer, ska noteras. Men vi ska också komma ihåg att vi inte fått några siffror från Nordamerika än.
lördag 19 november 2016
Wii lanserades för tio år sedan
Den 19 november 2006 lanserade Nintendo den konsol som hade projektnamnet Revolution men till slut fick det lite udda namnet Wii. Ingen, inte ens Nintendo, kunde ana vad som väntade.
Wii blev en formidabel succé och var svår att få tag i under flera år. Nintendo hade svårt att möta efterfrågan på den konsol som slutade på 101 miljoner sålda enheter.
Jag har ingen direkt relation till Wii. Konsolen attraherade mig inte och jag köpte den därför aldrig. Däremot testade jag den förstås en del och kunde förstå vad som gjorde den populär. Den rörelsekänsliga kontrollen var visserligen långt ifrån precis, i synnerhet innan Nintendo släppte Wii Motion Plus. Men enkelheten gjorde idén till en vinnare. Alla kunde spela. Gammal som ung. Hardcoregamer som nybörjare. Det var ett enkelt koncept alla kunde begripa på några sekunder (Wii var därmed allt som Wii U inte blev).
Sony och Microsoft var helt oförberedda på den makalösa succé som Wii blev och kontrade till slut med Move respektive Kinect, varav den senare blev en framgång med 25 miljoner sålda enheter (vilket är oerhört bra för ett dyrt tillbehör). Wii förändrade därmed sättet på vilket vi interagerade med spelmediet. Det rörelsekänsliga spelandet, som bland andra Sega gjort kommersiellt misslyckade försök med tidigare, blev standard.
2006-2009 var Nintendos glansår. Wii utklassade konkurrensen och Nintendo DS kom att bli världens bäst sålda portabla spelenhet någonsin. Pengarna fullkomligt rasade in i det Kyotobaserade företaget. Det är därför inte så konstigt att Nintendo valde att inte uppfinna hjulet på nytt utan utnyttja dessa framgångsrika varumärken med 3DS och Wii U.
Jag tänker tillbaka på de år då Wii var som allra största och minns att jag jobbade extra under mina studier och hörde kvinnor äldre än jag entusiastiskt prata om Wii Sports och Wii Fit. Detta var personer som aldrig skulle ha pratat TV-spel på jobbet.
I slutändan blev Xbox 360 och PlayStation 3 mer långlivade på marknaden, men vinnaren under den förra generationen var otvivelaktigt Nintendo Wii.
Nintendo tappade visserligen 90 miljoner kunder från Wii till Wii U och från DS till 3DS. Men många Wii-ägare som aldrig köpte Wii U upptäckte spel tillsammans med familj och vänner tack vare Wii och spelar förmodligen i dag på sina mobiler och paddor.
För detta ska Nintendo ha beröm. De lyckades få helt nya grupper att börja spela. Nya världar öppnades för många nya människor, och det är i hög grad Nintendos förtjänst.
fredag 18 november 2016
NPD: Battlefield 1 sålde bäst i oktober
NPD släppte under fredagen uppgifter om den nordamerikanska spel- och konsolförsäljningen i oktober. Som tidigare rapporterat var Xbox One den bäst säljande konsolen men om man räknar enskilda modeller vann PS4 med sin Uncharted 4-bundle.
Xbox One ökade med 8 procent jämfört med samma tid i fjol, men priset på konsolen har fallit med hela 17 procent, så vem som helst kan räkna ut att Microsoft inte tjänar så mycket pengar på hårdvaran. Noterbart är också att gamla 3DS ökar jämfört med i fjol för femte månaden i rad.
På spelsidan är som väntat Battlefield 1 i topp. Xbox One-exklusiva Gears of War 4 tar en tredjeplats, men då är den digitala försäljningen inte inräknad. Olika sätt att räkna har gjort topp 10-listan från Nordamerika allt mindre relevant.
Titanfall 2 lyckas som synes ta sig in på topp 10, trots en release i slutet av oktober. Dock uppges spelet trots fina recensioner inte alls ha levt upp till förväntningarna försäljningsmässigt de senaste veckorna, vilket kan sätta frågetecken för en uppföljare.
Att lansera Titanfall 2 samma månad som Battlefield 1 var väl kanske inte så begåvat.
Spelförsäljning i USA oktober
01. Battlefield 1
02. Mafia III
03. Gears of War 4 (exkl. digital försäljning)
04. FIFA 17
05. NBA 2K17
06. The Elder Scrolls V: Skyrim (exkl. digital försäljning)
07. WWE 2K17
08. Civilization VI
09. Titanfall 2
10. Madden NFL 17
Källa: NPD
Etiketter:
försäljning,
Nintendo 3DS,
PC,
PlayStation 4,
USA,
Xbox One
torsdag 17 november 2016
Firewatch får fysisk PS4-release
Campo Santos Firewatch är ett av årets bättre indiespel. Det släpptes digitalt till PlayStation 4 och har sedermera även släppts till Xbox One. På bara en månad sålde det i en halv miljon exemplar.
Firewatch drogs med en del tekniska brister, och dessa verkar inte ha åtgärdats i Xbox-versionen. Problemen till trots gav jag spelet 8/10 i betyg.
Nu ska det komma en fysisk version. Men bara till PS4. Ingår gör en stor karta över den nationalpark som vi försökte rädda från lågorna. Campo Santo släpper en begränsad upplaga i samarbete med Limited Run Games.
Releasedatum och pris är ännu inte bekräftade, men det ska släppas innan årets slut.
Digitalt kostade Firewatch 179 kr, men eftersom det endast kommer produceras knappt 10 000 exemplar får vi nog räkna med ett högre pris än så. Och att det lär bli svårt att hinna få tag i ett exemplar innan de är slutsålda och säljs dyrt på Ebay.
Firewatch drogs med en del tekniska brister, och dessa verkar inte ha åtgärdats i Xbox-versionen. Problemen till trots gav jag spelet 8/10 i betyg.
Nu ska det komma en fysisk version. Men bara till PS4. Ingår gör en stor karta över den nationalpark som vi försökte rädda från lågorna. Campo Santo släpper en begränsad upplaga i samarbete med Limited Run Games.
Releasedatum och pris är ännu inte bekräftade, men det ska släppas innan årets slut.
Digitalt kostade Firewatch 179 kr, men eftersom det endast kommer produceras knappt 10 000 exemplar får vi nog räkna med ett högre pris än så. Och att det lär bli svårt att hinna få tag i ett exemplar innan de är slutsålda och säljs dyrt på Ebay.
Alla omslag borde vara så här vackra.
onsdag 16 november 2016
Bra start för PS4 Pro i Japan
PlayStation 4 Pro är nu ute i handeln i både väst och öst. Några siffror för Nordamerika och Europa har vi inte fått ännu, men i Japan sammanställs försäljningssiffror för spelkonsoler på veckobasis vilket förstås underlättar.
Famitsu berättar att PS4 Pro på bara tre dagar har sålt i drygt 65 000 exemplar. Lägg därtill de 28 000 PS4-konsoler som sålts ytterligare så ser vi att Sonys konsol har kommit upp i 93 000 sålda enheter på en enskild vecka. Det är riktigt bra.
Huruvida intresset för PS4 Pro håller i sig återstår att se. Det är en modell som kostar mer än standardmodellen och hittills har få spel visat på någon markant skillnad, så frågan är hur många som är beredda att betala mer för så pass lite extra. Dessutom krävs ju en TV som klarar både 4K och HDR för att få ut maximalt av PS4 Pro.
PS4 har gått ganska trögt i Japan sedan lanseringen för tre år sedan. Det var först ganska nyligen som den passerade Wii U i antalet sålda enheter och den lär aldrig nå PS3 på 10 miljoner.
Om ett år ska Microsoft försöka sig på samma trick - att släppa en uppgraderad konsol som kostar mer och kräver en bättre TV. Framgångarna för PS4 Pro blir en referensram för Xbox One Scorpio.
tisdag 15 november 2016
Halo fyller 15
Den 15 november 2001 lanserades Xbox i Nordamerika. Halo: Combat Evolved var ett av lanseringsspelen och som sådant ett av de viktigaste i den moderna konsolhistorien. Utan Halo hade nämligen Xbox blivit ett fiasko och vi hade sannolikt aldrig fått Xbox 360.
Jag minns väldigt väl första gången jag spelade Halo. Det var på svenska Xbox lanseringsdag den 14 mars 2002. En stilla dag för Microsofts nya konsol i Sverige (kanske bidrog prislappen 4995 kr en aning till det).
Jag minns hur jag imponerades av grafiken, av miljöerna, av kontrollen, av musiken. Jag kommer ihåg hur jag sprang omkring på ringvärlden och detaljstuderade gräset och barken på träden, som jag tyckte var såå realistisk!
Givetvis minns jag också höjdpunkter som The Silent Cartographer, en av de allra bästa Halo-banorna. Och det hektiska slutet som även det bröt mot mycket som vi kommit att förvänta oss av ett FPS. Halo var modernt, Halo var framtiden. Mycket riktigt bar Bungies mästerverk Microsofts Xbox ända fram till dess tidiga pensionering.
Toppen nåddes 2007 med Halo 3. Det var den största lanseringen i nöjesbranschens historia. Där och då, när intresset var som allra störst, borde vi förstås även ha fått den där biofilmen som aldrig ser ut att bli verklighet.
Efter Halo: Reach gick Bungie och Microsoft skilda vägar och inget blev riktigt som det varit. Inte heller för mig. Både Halo 4 och Halo 5 var bra spel. Jag gjorde som jag brukar och köpte dem på lanseringsdagen och gillade dem båda. Men inget av dem engagerade mig särskilt mycket. Efter avklarad kampanj återvände jag aldrig till dem igen förutom för några minuters ströspelande då och då.
Detta säger något, för om det var något som präglade de tidigare Halo-spelen var det att jag aldrig kunde få nog. Vissa banor kunde jag nöta hur länge som helst. Denna förändring har dock inte bara med Halo självt att göra utan med hur branschen har förändrats.
Utbudet av bra FPS är ett helt annat i dag än 2001, och Halo har därmed tappat sin särställning. Det är i dag ett spel i mängden, vilket den svaga försäljningen för Halo 5 till Xbox One visar med brutal tydlighet.
När jag hade klarat singelspelarkampanjen i Halo 5 skrev jag om en kärlek som rostat. Halo brukade vara den spelserie jag köpte slaviskt, som fick mig att välja Xbox framför PlayStation. Så är det inte längre. Jag kommer säkert köpa Halo 6 när det släpps. Men då blir det förmodligen ur reabacken.
måndag 14 november 2016
Nya rykten om priset på Switch
Nintendo har visserligen visat upp Switch i form av en trailer, men vare sig pris eller lanseringsdatum har bekräftats. Därför fortsätter ryktesspridningen.
Enligt de senaste ryktena från Laura Dale, som visat sig ha rätt om mycket hittills, kommer Nintendo lansera två modeller av Switch i Storbritannien: Ett baspaket för 199 pund och ett med större internminne och ett spel för 249 pund.
Det är snäppet under vad de två modellerna av Wii U kostade vid lansering (249 respektive 299 pund). Återförsäljaren Game har satt förbokningspriset till 199 pund.
Om uppgifterna stämmer har Nintendo lagt sig på ett rimligt pris. Förmodligen är vinstmarginalen knapp, men det spelar mindre roll. Det är på spelen de ska tjäna pengar, och efter att ha missbedömt marknaden med Wii U är det viktigt att ha rätt pris från början med Switch.
Den 12 januari ska Nintendo berätta mer om sin nya konsol. Tills dess kan vi bara fortsätta att spekulera.
fredag 11 november 2016
NPD: Xbox One vann fjärde månaden i rad
För fjärde månaden i rad var Xbox One bäst säljande konsol i Nordamerika. Det står klart när NPD redovisar försäljningen för oktober.
Ja, eller redovisar och redovisar. Några hårdvarusiffror får vi ju inte längre, och Microsoft har inte sagt ett ord om hur mycket Xbox One har sålt på flera år. Därmed får vi heller inte veta hur stort gapet ned till PlayStation 4 var. (Uppdatering: se nedan.)
Microsoft var inte sena med sin PR-spin och påpekade att Xbox One även sålde bäst i Storbritannien och Australien, precis som under de senaste månaderna.
Konsolförsäljning i USA i oktober 2016
1. Xbox One - 329 000
2. PlayStation 4 - 235 000
Till stor hjälp var Gears of War 4, som sålde bäst av alla konsolexklusiva spel i både USA och Storbritannien, och Battlefield 1, enligt Microsoft. Dessa två spel fick antalet onlinespelare på Xbox Live att öka med 52 procent (jo, sådana siffror går an att dela med sig av).
Det är kul att det går bättre för Xbox One nu. Nog är det en uttjatad klyscha vid det här laget men ändå: alla tjänar på om konkurrensen hårdnar. Och i vanlig ordning bör påpekas att PS4, trots stryk i USA och Storbritannien sedan i somras, säljer avsevärt bättre globalt.
Etiketter:
försäljning,
Microsoft,
PlayStation 4,
Sony,
USA,
Xbox One
torsdag 10 november 2016
Trägen vinner...?
Microsoft har aldrig lyckats i Japan. Orsakerna till detta diskuteras, bland mycket annat, av Robbie Bach i IGN Unfiltered med den utmärkte Ryan McCaffrey.
Xbox One har emellertid slagit ett uselhetsrekord även med Xbox-mått mätt med en platt lansering och en försäljning på några hundra konsoler i veckan.
Det enda skälet till att Xbox One över huvud taget existerar i Japan är att Microsoft vill behålla kontakten med japanska utvecklare.
Efter att ha sålt färre än 70 000 konsoler på den japanska marknaden kunde man tro att en lansering av en ny modell hade känts lite onödig. Men Microsoft vill uppenbarligen ge även japanerna chansen att äga en konsol som är mindre än en gammal VHS-spelare. Därför har de annonserat lanseringen av Xbox One S i Japan.
Priset blir 34 980 yen och ingår i paketet med konsolen gör Halo 5 och Halo: The Master Chief Collection.
Trägen vinner, brukar man säga. Men i detta fall vet nog Microsoft redan på förhand att försäljningen inte kommer att öka mer än under en eller två veckor för att sedan vara tillbaka på 500 enheter i veckan.
Eftersom lanseringsmodellen av Xbox One utgår är det dock rimligt att Xbox One S släpps även i Japan.
tisdag 8 november 2016
Nu trillar recensionerna av PS4 Pro in
På torsdag lanseras PlayStation 4 Pro i Sverige. Sonys nya uppgraderade PS4 har inte hypats så hårt som väntat, och vi vet inte hur det ser ut med förbokningarna.
Nu har recensionerna av konsolen börjat dyka upp, och intrycket verkar generellt sett positivt men lite avvaktande. Detta är nämligen en konsol som inte kan rekommenderas till alla.
Eurogamer:
Huruvida PS4 Pro är en konsol för dig beror förstås också en hel del på huruvida du redan äger en PS4 eller ej. Om du gör det är det knappast värt att köpa en PS4 Pro. Äger du dessutom ingen TV som klarar 4K och har stöd för HDR är det ännu mindre poäng i att öppna plånboken.
Om du däremot har eller planerar att köpa en ny TV inom en snar framtid, om du verkligen vill få ut maximalt av både denna TV och dina PS4-spel och om du har köpt eller ska köpa PSVR, är PS4 Pro ett ganska självklart val.
För de allra flesta är det sannolikt den nya slimmade PS4 som kommer fånga uppmärksamheten i julhandeln. Den säljs för 299 dollar och bundlas dessutom med en rad riktigt bra spel.
Nu har recensionerna av konsolen börjat dyka upp, och intrycket verkar generellt sett positivt men lite avvaktande. Detta är nämligen en konsol som inte kan rekommenderas till alla.
Eurogamer:
Has PlayStation 4 Pro managed to live up to its marketing? By and large, yes. At its best, it is capable of producing compelling results at native 4K. Stack up Rise of the Tomb Raider on Pro against an ultra high-end PC and run them side-by-side and you'll see that most of the 4K clarity is there, much of the detail is there and frame-rate remains the clearest differentiating factor. But the fact that a £350/$399 box is capable of even competing is a remarkable achievement.Engadget:
So who is the PlayStation 4 Pro actually meant for? After testing it out for the past week, I'd say it's for people who haven't yet bought a PS4 and want to show off their fancy new 4K/HDR sets. And of course, there are the hardcore gamers who will snap up any piece of hardware that promises to be faster. Most consumers are better off waiting until more games get patched for the new system, and until Sony figures out its 4K media strategy.CNET:
The bottom line: The PlayStation 4 Pro doesn't show major, noticeable improvements in the handful of games we were able to test early, but that could change with titles coming in the months and years ahead.För vissa spel, som Rise of the Tomb Raider, gör 4K-upplösning och HDR en märkbar skillnad. För andra, som The Last of Us, är skillnaderna marginella och knappast värda 400 dollar.
Huruvida PS4 Pro är en konsol för dig beror förstås också en hel del på huruvida du redan äger en PS4 eller ej. Om du gör det är det knappast värt att köpa en PS4 Pro. Äger du dessutom ingen TV som klarar 4K och har stöd för HDR är det ännu mindre poäng i att öppna plånboken.
Om du däremot har eller planerar att köpa en ny TV inom en snar framtid, om du verkligen vill få ut maximalt av både denna TV och dina PS4-spel och om du har köpt eller ska köpa PSVR, är PS4 Pro ett ganska självklart val.
För de allra flesta är det sannolikt den nya slimmade PS4 som kommer fånga uppmärksamheten i julhandeln. Den säljs för 299 dollar och bundlas dessutom med en rad riktigt bra spel.
lördag 5 november 2016
Den digitala framtiden
Den digitala spelförsäljningen har ökat på den fysiskas bekostnad under runt ett decennium nu. Spelskivans död har förutspåtts gång efter annan, men än i dag existerar den.
Electronic Arts räknar med att nästan vart tredje spel som säljs till PlayStation 4 och Xbox One är digitalt. Till PC är den siffran 75-80 procent. Det är inte troligt att EA:s siffror skulle avvika särskilt mycket från andra utgivares, så vi kan räkna med att vart tredje sålt spel är köpt i någon av alla onlinebutiker.
Personligen gillar jag fysiska spel i min spelhylla. Jag gillar fånigt nog hur den gröna respektive blå färgen breder ut sig i takt med att jag köper fler spel. Så mycket mer än så är det inte.
Ty egentligen är ett spel på skiva i dag inte riktigt vad det en gång var. Spel måste installeras, vilket får hårddisken att fyllas oacceptabelt fort. De måste dessutom ofta patchas och uppdateras för att fungera, så när servrar väl stängs i framtiden kommer många spel vara ospelbara. Detta är den stora skillnaden mellan en fysisk utgåva 1996 och 2016.
Det är även svårare att få support om ditt nedladdade spel skulle krångla. I dag kan man som konsument alltid gå tillbaka till butiken.
Jag tror att utvecklingen mot en helt och hållet digital spelmarknad är oundviklig, men det kommer dröja längre än vad många trott. Egentligen har det väl redan gjort det då den fysiska skivan, som tidigare påpekat, redan dömts ut och ändå fortfarande fyller återförsäljarnas hyllor, köps, byts in och köps igen.
Andrahandsmarknaden är något annat som kommer försvinna om de fysiska utgåvorna ersätts helt och hållet av digitala motsvarigheter. Visst skulle detta kunna kompenseras med möjligheten att köpa äldre spel väldigt billigt online. Men det är ändå inte riktigt samma sak.
Och visst skulle man teoretiskt kunna traska in på GameStop och handla en nedladdningskod som man gör med PC-mjukvara som Office i dag - men varför gå över ån efter vatten?
Däremot måste inte specialutgåvorna försvinna som en följd av denna förändring. Utgivarna tjänar storkovan på plastfigurer som säljs för mellan ettusen och tvåtusen kronor stycket och har således inga skäl att överge denna affärsmodell. Det är ju bara att skicka med en nedladdningskod i stället för en skiva.
Att våra spel i framtiden inte kommer stå på en prydlig rad i en hylla är en sak. Det är tråkigt för oss samlare, men inte för någon annan. Ett större problem är lagringsmedium som inte räcker till. Jag har ett drygt tiotal spel till Xbox One plus ett antal mindre spel som köpts digitalt. Det är inte mycket. Men hårddisken är redan full, vilket har tvingat mig att avinstallera stora spel som Halo 5 och Quantum Break för att ge plats åt nya spel.
Jag har emellertid spelen i hyllan och kan installera dem igen när jag vill. I fall där ett spel som köpts digitalt måste avinstalleras för att ge plats åt nya måste det kunna garanteras att jag när som helst kan återinstallera dem igen. Vår investering på närmare 600 kr hänger på att denna funktion fungerar felfritt.
Den digitala framtiden kommer. Förr eller senare. Vi är delvis redan där. Det har givetvis sina fördelar, inte minst vad gäller bekvämlighet. Men som synes är jag heller inte utan farhågor.
Electronic Arts räknar med att nästan vart tredje spel som säljs till PlayStation 4 och Xbox One är digitalt. Till PC är den siffran 75-80 procent. Det är inte troligt att EA:s siffror skulle avvika särskilt mycket från andra utgivares, så vi kan räkna med att vart tredje sålt spel är köpt i någon av alla onlinebutiker.
Personligen gillar jag fysiska spel i min spelhylla. Jag gillar fånigt nog hur den gröna respektive blå färgen breder ut sig i takt med att jag köper fler spel. Så mycket mer än så är det inte.
Ty egentligen är ett spel på skiva i dag inte riktigt vad det en gång var. Spel måste installeras, vilket får hårddisken att fyllas oacceptabelt fort. De måste dessutom ofta patchas och uppdateras för att fungera, så när servrar väl stängs i framtiden kommer många spel vara ospelbara. Detta är den stora skillnaden mellan en fysisk utgåva 1996 och 2016.
Det är även svårare att få support om ditt nedladdade spel skulle krångla. I dag kan man som konsument alltid gå tillbaka till butiken.
Jag tror att utvecklingen mot en helt och hållet digital spelmarknad är oundviklig, men det kommer dröja längre än vad många trott. Egentligen har det väl redan gjort det då den fysiska skivan, som tidigare påpekat, redan dömts ut och ändå fortfarande fyller återförsäljarnas hyllor, köps, byts in och köps igen.
Andrahandsmarknaden är något annat som kommer försvinna om de fysiska utgåvorna ersätts helt och hållet av digitala motsvarigheter. Visst skulle detta kunna kompenseras med möjligheten att köpa äldre spel väldigt billigt online. Men det är ändå inte riktigt samma sak.
Och visst skulle man teoretiskt kunna traska in på GameStop och handla en nedladdningskod som man gör med PC-mjukvara som Office i dag - men varför gå över ån efter vatten?
Däremot måste inte specialutgåvorna försvinna som en följd av denna förändring. Utgivarna tjänar storkovan på plastfigurer som säljs för mellan ettusen och tvåtusen kronor stycket och har således inga skäl att överge denna affärsmodell. Det är ju bara att skicka med en nedladdningskod i stället för en skiva.
Att våra spel i framtiden inte kommer stå på en prydlig rad i en hylla är en sak. Det är tråkigt för oss samlare, men inte för någon annan. Ett större problem är lagringsmedium som inte räcker till. Jag har ett drygt tiotal spel till Xbox One plus ett antal mindre spel som köpts digitalt. Det är inte mycket. Men hårddisken är redan full, vilket har tvingat mig att avinstallera stora spel som Halo 5 och Quantum Break för att ge plats åt nya spel.
Jag har emellertid spelen i hyllan och kan installera dem igen när jag vill. I fall där ett spel som köpts digitalt måste avinstalleras för att ge plats åt nya måste det kunna garanteras att jag när som helst kan återinstallera dem igen. Vår investering på närmare 600 kr hänger på att denna funktion fungerar felfritt.
Den digitala framtiden kommer. Förr eller senare. Vi är delvis redan där. Det har givetvis sina fördelar, inte minst vad gäller bekvämlighet. Men som synes är jag heller inte utan farhågor.
Etiketter:
digitalt,
försäljning,
PC,
PlayStation 4,
spel,
Xbox One
onsdag 2 november 2016
Mafia III slaktar säljrekord
Mafia III har fått en flygande start. Enligt Washington Post har det sålt i 4,5 miljoner exemplar på en vecka.
Därmed slår det storheter som Borderlands, BioShock och NBA 2K med hästlängder och är 2K:s bäst säljande spel någonsin.
Det är väldigt få spel som lyckas sälja så pass bra under en lanseringsvecka. Mafia III har dessutom potential att bli en långliggare på topplistorna och därmed bättre på siffrorna.
Succén är faktiskt lite oväntad. Halvljumma recensioner har uppenbarligen inte stoppat folk från att öppna plånboken.
tisdag 1 november 2016
PS4 närmar sig 50 miljoner
Sony fortsätter att kränga PlayStation 4-konsoler i rasande takt. I den senaste kvartalsrapporten (diagram och info här), som avser perioden 1 juli-30 september, berättas att det har sålts 3,9 miljoner PS4 till butik.
Därmed står PS4 på 47,4 miljoner skeppade enheter. Det senaste kvartalet var visserligen en minskning med 100 000 enheter jämfört med samma tid förra året, men Sony står fast vid målet att sälja 20 miljoner konsoler under räkenskapsåret t.o.m. den 31 mars 2017.
För att uppnå detta behöver de sälja ytterligare 12 miljoner enheter av PS4. Vilket skulle betyda att PS4 kommer ligga på 60 miljoner sålda enheter efter tre och ett halvt år på marknaden. Omöjligt är det inte. Framför oss ligger den hetaste perioden på hela året och den 10 november släpps dessutom PS4 Pro, som rimligen kommer öka intresset.
PS4 har tappat lite fart under sommaren när Xbox One S har gått starkt framför allt i Nordamerika och Storbritannien, men Sonys konsol är fortfarande dominant på den europeiska marknaden. Det den eventuellt tappar i USA kompenserar den för med råge i EU.
Trots att Xbox One S fått en så bra start, trots att intresset för den nya PS4 har verkat ganska avmätt och trots avsaknad av hype för PS4 Pro fortsätter Sony att sälja konsoler i nästan samma rasande takt som tidigare.
Resultaten är ännu en påminnelse om att den känsla som sprids på spelforum gällande sakernas tillstånd sällan är representativ för hela marknaden.
Därmed står PS4 på 47,4 miljoner skeppade enheter. Det senaste kvartalet var visserligen en minskning med 100 000 enheter jämfört med samma tid förra året, men Sony står fast vid målet att sälja 20 miljoner konsoler under räkenskapsåret t.o.m. den 31 mars 2017.
För att uppnå detta behöver de sälja ytterligare 12 miljoner enheter av PS4. Vilket skulle betyda att PS4 kommer ligga på 60 miljoner sålda enheter efter tre och ett halvt år på marknaden. Omöjligt är det inte. Framför oss ligger den hetaste perioden på hela året och den 10 november släpps dessutom PS4 Pro, som rimligen kommer öka intresset.
PS4 har tappat lite fart under sommaren när Xbox One S har gått starkt framför allt i Nordamerika och Storbritannien, men Sonys konsol är fortfarande dominant på den europeiska marknaden. Det den eventuellt tappar i USA kompenserar den för med råge i EU.
Trots att Xbox One S fått en så bra start, trots att intresset för den nya PS4 har verkat ganska avmätt och trots avsaknad av hype för PS4 Pro fortsätter Sony att sälja konsoler i nästan samma rasande takt som tidigare.
Resultaten är ännu en påminnelse om att den känsla som sprids på spelforum gällande sakernas tillstånd sällan är representativ för hela marknaden.
Nu upphör produktionen av Wii U
Nintendos sorgebarn Wii U är på väg att tas ur produktion. Enligt samstämmiga uppgifter till Eurogamer produceras de sista Wii U-konsolerna denna vecka. Sedan är det slut.
Detta har ännu inte bekräftats av Nintendo, men eftersom företaget i september uppmanade folk att lägga sin order om de ville vara säkra på att få tag i en Wii U verkar det både sannolikt och logiskt att produktionen nu upphör. Det finns vare sig någon efterfrågan eller några stora exklusiva spelsläpp kvar i pipelinen.
Nintendo har hittills sålt 13,36 miljoner Wii U, vilket gör det till den avgjort sämst säljande stationära konsolen i Nintendos historia. Ingen smickrande titel, direkt.
Mycket gick fel med Wii U. Konsolen blev ett typexempel på hur fel en navelskådande organisation kan hamna. En felprioriterad hårdvara, en skärmförsedd handkontroll som inte ens Nintendo själva förstod att utnyttja och ett näst intill obefintligt tredjepartsstöd beseglade ödet för denna konsol.
Försäljningen tog sig aldrig och Nintendo gav upp. Bättre lycka med Switch.
Detta har ännu inte bekräftats av Nintendo, men eftersom företaget i september uppmanade folk att lägga sin order om de ville vara säkra på att få tag i en Wii U verkar det både sannolikt och logiskt att produktionen nu upphör. Det finns vare sig någon efterfrågan eller några stora exklusiva spelsläpp kvar i pipelinen.
Nintendo har hittills sålt 13,36 miljoner Wii U, vilket gör det till den avgjort sämst säljande stationära konsolen i Nintendos historia. Ingen smickrande titel, direkt.
Mycket gick fel med Wii U. Konsolen blev ett typexempel på hur fel en navelskådande organisation kan hamna. En felprioriterad hårdvara, en skärmförsedd handkontroll som inte ens Nintendo själva förstod att utnyttja och ett näst intill obefintligt tredjepartsstöd beseglade ödet för denna konsol.
Försäljningen tog sig aldrig och Nintendo gav upp. Bättre lycka med Switch.
Har nästa Tomb Raider avslöjats av misstag?
Nästa del i den moderna berättelsen om Lara Croft kan ha läckt ut. En Reddit-användare påstår sig ha tagit ovanstående bild på tunnelbanan i Montreal. Bilden är suddig men om man zoomar in kan man se titeln på spelet: Shadow of the Tomb Raider.
Någon verkar ha varit lite oförsiktig. Men är det verkligen det nya Tomb Raider det handlar om? Det kan det mycket väl vara. Eidos Montreal hjälpte Crystal Dynamics i utvecklingen av Rise of the Tomb Raider. Det ryktas att Eidos Montreal ensamt står för utvecklingen av Laras nya äventyr, så denna bild skulle kunna vara ännu ett tecken på detta. I så fall kanske Crystal Dynamics sitter i startgroparna för ett helt annat spel just nu.
Jag hoppas att läckan är sann och att ett nytt Tomb Raider är under utveckling. Få saker skulle göra mig så glad. Rise of the Tomb Raider hade uppenbara brister, men det var ett fantastiskt snyggt och roligt spel, och definitivt något att bygga vidare på. Eidos borde kunna ta det arbetet till nästa nivå.
Om så är fallet lär det inte bli tidsexklusivt till något format den här gången utan släppas till PS4, Xbox One och PC samtidigt.
Än har vi inte fått någon bekräftelse, och det kanske vi inte får än på länge heller. Jag håller tummarna för att spelet visas upp på E3 nästa år.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)