tisdag 29 juli 2008

Batman på väg mot Titanic


Den nya Batmanfilmen The Dark Knight fick en kanonstart i USA med 460 miljoner inspelade kronor första helgen. Och intresset tycks inte ha avtagit. På tio dagar har filmen dragit in över 300 miljoner dollar (i runda slängar 1,8 miljarder kronor) i det stora landet i väst. Storfilmer tycks fortfarande löna sig.

Som alltid när filmrekord slås spekuleras det om huruvida filmen kan nå det stora rekordet som sattes av James Camerons blockbuster Titanic. Filmen spelade nämligen totalt in 601 miljoner dollar (drygt 3,6 miljarder) på bio i USA.

Skälet till att Titanic spelade in så mycket pengar var att filmen lyckades ligga kvar på toppen under så lång tid. Öppningsrekordet har nämligen slagits av flera filmer sedan dess. Många såg Titanic både två och tre gånger på bio. Det återstår att se om Christopher Nolans svarte riddare lyckas upprepa den bedriften, hittills är han bara halvvägs.

Det går inte att undvika tanken att Heath Ledgers död förmodligen har hypat filmen ytterligare.

Titanic vilar på rekordet. I alla fall ett tag till.

söndag 27 juli 2008

Jim Carrey säger ja

Efter att ha gjort tråkigheter som The Number 23 återvänder nu Jim Carrey till en roll som vi är vana att se honom i. Yes Man handlar om en man som alltid säger nej men en dag får för sig att börja säga ja. Till allt. Lövtunn intrig, javisst, (och inte helt olik Liar Liar) men med Jim Carrey i huvudrollen brukar det sällan bli tråkigt. Karln är ju faktiskt ett geni.

Xbox 360 visar vinst

Äntligen visar Microsofts underhållningsavdelning vinst för ett helt år. Ligger de svåra åren bakom dem?

Microsofts första konsol, Xbox, blev en stor förlustaffär för mjukvarujätten. Microsoft såg det, åtminstone officiellt, som priset de fick betala för att slå sig in på en stenhård marknad dominerad av Sony. Men visst måste målet vara vinst, även om Xbox är en pytteliten del av Microsofts verksamhet totalt sett blir det med tiden oförsvarligt att dras med miljardunderskott.

Det har tagit tid även för Xbox 360 att generera pengar tillbaka. Förluster under den första tiden efter en konsollansering är vanliga, Sony dras just nu med samma problem. Nu har dock Microsoft äntligen lyckats presentera en vinst över 12 månader på 426 miljoner dollar. Intäkterna har gått upp med 34 procent jämfört med året före, vilket främst beror på Halo 3, Xbox Live och sålda tillbehör till konsolen (tillbehör som exempelvis handkontroller och headsets är grovt överprissatta hos både Microsoft, Nintendo och Sony och ger goda vinstmarginaler). I företagets Entertainment and Devices-division ingår dock även Zune och PC-baserade spel (Games for Windows) så Xbox 360 kan inte ta åt sig hela äran.

Totalt sett dras Microsoft fortfarande med röda siffror för sitt Xbox-projekt på grund av de enorma förluster som gjordes med den första konsolen. Att uppföljaren nu gör en vinst är emellertid uppmuntrande och kan visa på ett trendbrott. Kanske uppmuntrar detta företaget att inte pensionera sin andra Xbox-konsol i förtid för att stressa fram en ny konsol före konkurrenterna. Denna generation är fortfarande ung.

tisdag 22 juli 2008

Sonic är död - länge leve Sonic


Många har dödförklarat Segas gamla maskot Sonic många gånger om och efter att Sonic Team våldtagit sin gamle kotte även till den nya generationens konsoler (genom Sonic The Hedgehog till Xbox 360 och PlayStation 3) har även jag börjat acceptera att slutet är om inte redan här så i alla fall ohyggligt nära för den snabbfotade figuren.

Sega kan just ha tagit det där sista steget. Samtidigt som vi tittar på trailers för Sonic Unleashed med viss skepsis brakar Sega fram och utannonserar Sonic and the Black Knight till Wii. Spelet är någon sorts fortsättning på Sonic and the Secret Rings och tar Sonic till legenden om kung Arthur. Sonic ska bli medeltida riddare. Ja, ni förstår själva...

Sonic blev otroligt populär efter sitt första och framför allt andra äventyr till Mega Drive i början av 90-talet. Efter att tekniken möjliggjorde helt andra spel än vad Mega Drive kunde hantera spårade det emellertid ur för Sega och Sonic Team och vi har egentligen inte fått se ett enda riktigt bra Sonic-spel i 3D. Jag vidhåller att det går att göra ett bra Sonic-spel i 3D, problemet är inte att tekniken har sprungit ifrån Sonic. Problemet är att Sega inte verkar ha förstått vad som gjorde Sonic så populär en gång i tiden. Bandesignen. Snabbheten. Den fantastiska musiken. De fantasifulla bossfighterna.

Inget av detta har de bibehållit. Allt, precis allt, har saknats i Sonics pinsamma 3D-äventyr, som dessutom har varit rena synfel på grund av usel kamera och fladdrig kontroll. Glimtar av den gamla goda tiden har funnits i spel som Sonic Adventure och Sonic and the Secret Rings, men kanske är det bara nostalgiker som jag som minns dem. Segas plötsliga oförmåga att producera bra spel efter Dreamcasts död har dock inte bara drabbat Sonic-spelen, så problemet är egentligen större än så.

Det är dags att inse att Sonic är död, åtminstone så länge Sega får ha hand om honom. Kanske vore det bättre om Sonic Team släppte sin karaktär till utvecklare som har hantverket i sig, förslagsvis Naughty Dog, Rare eller en studio inom Nintendo. Från Sonic Team själva verkar vi nämligen aldrig få ett se ett bra Sonic-spel igen.

Sonic som riddare. Hur kan man ens komma på något så urbota dumt?

måndag 21 juli 2008

V - andra generationen

Någon som minns V - 80-talsklassikern om de utomjordiska ödlorna i människodräkter som kom till jorden för att stjäla vårt vatten och använda mänskligheten som mat? De första fem avsnitten blev succéer och även om serien har åldrats betänkligt (främst ur teknisk synpunkt) finns charmen fortfarande kvar. Framför allt om man följde serien och minns den väl.

Kenneth Johnson låg bakom de två första avsnitten (V: The Original Miniseries) och han kommenterar dem själv i DVD:n. V: The Final Battle (avsnitt 3-5) kom senare och knöt ihop historien rätt bra. Därefter kom emellertid en lång TV-serie i 19 avsnitt, V: The Complete Series, som visades i svensk TV men kom på DVD-box först i år.

Jane Badler spelar Diana, en av filmhistoriens tuffaste bad girls
med isande blick och oklanderligt rött läppstift.

Nu händer det saker i V-land igen. I år kom manusförfattaren och regissören Kenneth Johnsons bok V: The Second Generation. Boken är enligt uppgift en fortsättning på hans historia från 1983 (avsnitt 1-2), och den ska nu bli miniserie. Att döma av vad folk tycker om den på Amazon.com finns det ganska litet hopp om att denna miniserie skulle bli särskilt bra, men vi får väl helt enkelt vänta och se. Själv kom jag att betrakta avsnitt 1-5 som hela historien och bortsåg från den längre budgetserie som kom efteråt.

Finansieringen är tydligen inte riktigt klar ännu, vilket pekar på ett alltför vanligt hinder. Att göra uppföljare till en miniserie som är 25 år gammal är mycket vanskligt även ur andra perspektiv. Karaktärerna har åldrats, historien har åldrats och samtidigt har publikens krav ökat. Vi får väl helt enkelt vänta och se, Imdb anger 2009 som releaseår. Men just nu är det nog mer av en förhoppning än något annat.

De "farkoster" som användes vid inspelningen av V är inte fullt lika häftiga i dag.

Terminator Salvation början på något nytt

Terminator ska få en omstart. Den fjärde filmen, Terminator Salvation: The Future Begins, ska inte knyta ihop säcken utan snarare vara början på ytterligare en trilogi. Så är det i alla fall tänkt. Att ge Christian Bale rollen som John Connor är ett första steg - men frågan är om historien räcker för ytterligare tre filmer. Och när får vi se Arnold igen?

lördag 19 juli 2008

E3: Sonys vision för PlayStation 3

Sony lyckades hålla liv i sin PlayStation, som släpptes i Japan 1994, i över tio år. En makalös bedrift med tanke på att det inte bara släpptes tekniskt överlägsna konkurrenter under tiden (Nintendo 64 släpptes 1996/1997, Dreamcast 1998/1999), Sony släppte själva PlayStation 2 år 2000. Ändå lyckades PlayStation, eller PSOne som den mindre versionen som släpptes 1999 hette, leva vidare tillsammans med sin efterträdare.

Det var i sig unikt. Men det är inte unikt i dag. Vi ser samma sak hända med PlayStation 2, som till för några månader sedan sågs sälja bättre än PlayStation 3 till och från. Försäljningen av den gamla konsolen mattas dock av under 2008 för att kanske lägga sig helt och hållet under 2009. Kanske når inte Sony de där tio åren med PlayStation 2.

Kaz Hirai säger att målet är att även PlayStation 3 ska leva i ett decennium. Det är inget konstigt i detta uttalande, som synes har Sonys strategi sett ut så ända sedan framgången med PlayStation. Till skillnad från sina föregångare har PlayStation 3 emellertid inte fått ett överdrivet varmt välkomnande av världens spelfans. Sony hade hoppats kunna upprepa vad företaget lyckades göra med PlayStation 2: rida på introduktionen av ett nytt filmmedium och sälja maskinen som en filmspelare tills vidare. Det har inte riktigt fungerat.

PlayStation 2 lanserades år 2000 och säljer fortfarande tämligen bra.

Tanken var god. PlayStation 2 sålde främst som DVD-spelare i Japan till en början eftersom utbudet av spel var minst sagt knapert. Men skickligt skapad hype och löften om fantastiska spel - inte minst det hett efterlängtade Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty - räckte för att få folk att hålla sina plånböcker stängda för Segas Dreamcast och vänta på PlayStation 2. Det höga priset (runt 4500 kronor i Europa) blev inget hinder. Sony trodde därmed inte att det höga priset på PlayStation 3 skulle bli något hinder. Kaz Hirais föregångare, Ken Kutaragi, uttaladet kaxigt att målet var att folk skulle vilja arbeta extra för att ha råd med en PlayStation 3.

Egentligen har allt gått Sonys väg - i teorin. Microsoft stötte på problem med sin Xbox 360 och fick inte det gigantiska försprång som mjukvarujätten hoppats på. Blu-ray besegrade i februari HD DVD i kampen om att bli den högupplösta konkurrenten till DVD-formatet. Allt tycks ligga på ett fat för Sony. Företaget tvingades dock till en prissänkning på PlayStation 3 och först efter den har försäljningen nått samma nivå som Xbox 360 på Microsofts hemmaplan USA. Men den är inte i närheten av Nintendo Wii och så länge Wii utklassar konkurrensen, finns det ingen anledning för Nintendo att började fundera på en ny konsol. Dessutom kämpar Blu-ray i motvind.

PlayStation släpptes 1994 och levde i över tio år.

Utgångsläget är alltså ett annat för PlayStation 3 än det var för de två föregångarna. Även om PlayStation inledningsvis fick stryk av Segas Saturn i Japan, var det en tillfällig händelse. Sonys maskin skulle ganska snart ta kommandot. PlayStation 2 blev den bäst säljande maskinen någonsin. Under dessa två konsolgenerationer profiterade Sony på sina konkurrenters misstag och brister. Sega gjorde många fel med Saturn (prissättning, lanseringsmissar, vissa hårdvarubrister, stukat förtroende hos utvecklare...) och Nintendo valde det förlegade kassettformatet till sin Nintendo 64. När PlayStation 2 nådde marknaden hette konkurrenterna fortfarande (en daterad) Nintendo 64 samt den underfinansierade Dreamcast, som var en formidabel maskin men som Sega aldrig hade råd att marknadsföra på allvar.

Nu heter konkurrenterna Nintendo och Microsoft. Två resursstarka företag som har råd att göra vad Sega aldrig kunde göra. Med Wii har Nintendo skapat vad som kommer att bli deras mest framgångsrika stationära konsol någonsin. Samtidigt har Microsoft lärt sig mer om spelmarknaden och nått hyggliga framgångar med sin Xbox 360. Framför allt har Microsoft börjat köpa tidigare exklusiva Sony-titlar och gjort valet mellan PlayStation och Xbox allt annat än självklart för den som vill fortsätta spela Final Fantasy och GTA.

Sony står fast vid sin tioårsvision. Men det är långt ifrån säkert att den kommer att realiseras den här gången. Senast såg sig Microsoft tvunget att lansera sin konsol innan sina konkurrenter för att få ett försprång. Det är möjligt att den amerikanska jätten har byggt upp tillräckligt stort självförtroende för att gå i klinch med Sony och Nintendo och lansera ungefär samtidigt nästa gång. Xbox 360 kan alltså komma att bli mer långlivad än vad Sony tror.

torsdag 17 juli 2008

E3: Fable II

Fable II kommer inte att vara ett mastodontäventyr räknat i antalet speltimmar. Lionhead hävdar att speltiden för den som söker sig till målet från början kommer att ligga runt 12 timmar. Det är rimligt och bra. Den som vill utforska mer än så är fri att göra det. Men det är skönt att veta att man inte behöver isolera sig och säga upp bekantskapen med alla bara för att hinna klara ut ett spel...

Fable till Xbox var en besvikelse för många och det var till största del Peter Molyneux´ eget fel. Han hypade spelet så till den grad att det omöjligt kunde leva upp till det när det väl nådde butikerna. Fable var på många sätt ett väldigt traditionellt spel, inte alls den frihetsrevolution vi blivit lovade. Förväntningarna inför uppföljaren är därför mer modesta, men Fable II ser också bättre ut. Mer stämningsfullt. I oktober smäller det.

tisdag 15 juli 2008

E3: Lips utmanar Singstar


Microsoft avslöjade på sin E3-presskonferens en egen version av Singstar: Lips. Grunden är densamma, men till skillnad från Singstar kommer Lips att erbjuda alla att sjunga sina egna låtar. Plugga bara in din iPod i din Xbox 360 och kör igång.

Vissa begränsningar är förstås att vänta. Konsolen kommer att behöva ladda ned sångtexter och den databas som tillhandahåller dem kan omöjligen hålla reda på all musik där ute. Men förhoppningsvis kommer den att vara bred och ständigt uppdateras så att inte bara de bästsäljande artisterna är tillgängliga.


Trådlösa och rörelsekänsliga mikrofoner ska möjliggöra en ny sorts sångupplevelse via Lips, vars releasedatum är oklart.

Detta är en välkommen nyhet för Xbox 360. Microsoft har försökt kopiera Sony tidigare genom sitt Buzz-liknande filmfrågesportspel Scene It? - utan att övertyga. Lips känns mer genomarbetat och erbjuder dessutom någonting som Sonys produkt inte gör. Det är nog så viktigt.

måndag 14 juli 2008

E3: Final Fantasy XIII till Xbox 360

Jag skrev nyligen att Xbox 360 drogs med samma problem som Xbox, nämligen bland annat avsaknaden av många bra rollspel (det var med handen på hjärtat en liten överdrift ty det finns faktiskt en hel del bra rollspel till Xbox 360, som överträffar sin föregångare på området flera gånger om). Jag skrev att det saknades ett spel med tyngden av ett Final Fantasy (Final Fantasy XI blev som bekant ingen succé). Nu har det hänt. Final Fantasy XIII kommer till Xbox 360.

Åter igen har Microsoft överraskat oss. Ett nytt Final Fantasy till Xbox 360 - inte illa! Jag undrar hur Sony mår just nu. Microsoft har sakta, bit för bit, plockat åt sig Sony-exklusiva titlar. Grand Theft Auto. Devil May Cry. Final Fantasy. Det är väl Metal Gear Solid som fattas, men Kojima verkar vara tämligen Sony-trogen. Nu återstår att se vad Sony har i rockärmen på årets E3.

För övrigt har det globala releasedatumet för The Last Remnant avslöjats: 20 november.

Sony: "Vi konkurrerar inte med Nintendo"


Microsoft säger att deras konkurrent heter Sony, inte Nintendo. Samtidigt tror/hoppas de att Wii-spelare som söker bredare spelupplevelser över tid ska övergå till Xbox 360. Sony för ett liknande resonemang. Sonys Howard Stringer säger:

"Jag har spelat Nintendo Wii. Jag ser den inte som en konkurrent. Det rör sig mer om en dyr, nischad spelmaskin. Vi säljer många PlayStation 3 just nu och det är fortfarande det bästa sättet att köpa en Blu-ray-spelare."

Det är sant att Wii lockar köpare som inte skulle komma på tanken att köpa en Xbox 360 eller en PlayStation 3, men i förlängningen blir Stringers resonemang ihåligt. De slåss nämligen om samma tredjepartsutvecklare och även om många spel utvecklas som multiformatsspel och släpps till alla plattformar samtidigt, är det kampen om exklusiviteterna som är mest värdefulla. Här konkurrerar Sony onekligen med både Nintendo och Microsoft. Varje spelutvecklare måste fatta beslutet att utveckla till en, två eller alla tre plattformar och faktum är att Wii just nu lockar många exklusiva utvecklare och säljer mer än dubbelt så bra som sina båda konkurrenter separat.

Att sticka huvudet i sanden och påstå att Nintendo inte är en konkurrent är bara ett fånigt sätt att inte låtsas om företagets framgångar - framgångar som både Sony och Microsoft förlorar pengar på. Lite rakryggad ärlighet från vissa storföretaget hade inte skadat. Men så är det ju business och ingen ärlighetstävling.

Xbox 360 får större hårddisk


Redan innan Microsoft inlett sitt framträdande på E3 har företaget bekräftat att Xbox 360 Premium får en större hårddisk. 20 gigabyte blir 60 gb och konsolerna med mindre hårddisk kommer att säljas för 299 dollar (att jämföra med 349 dollar för 60gb-konsolen).

Vad som gäller för Europa är, i vanlig ordning, inte klart. Men vi kan nog räkna med att även europeiska spelare kommer få tillfälle att spela på Xbox 360 med rymligare hårddisk inom kort.

lördag 12 juli 2008

Billigare Blu-ray-filmer från Warner

Blu-ray fortsätter att gå lite knackigt. Warner Bros. ska i höst göra ett försök att få igång försäljningen av sina Blu-ray-filmer. De kommer därför att inleda en kampanj med mycket lägre priser.

Med start i september kommer filmer från Warner att gå att köpa för bara 11 dollar. Priset gäller sannolikt filmer som funnits ute ett tag, exempelvis Jagad, The Shining och Clockwork Orange, men det är likafullt ett mycket bra pris. Kampanjen ska pågå in i det första kvartalet 2009.

Det kan å andra sidan bara vara ett sätt för Warner att tömma sina lager på de filmer som inte direkt gavs ut i toppkvalitet innan bolaget släpper nya bättre utgåvor. Och vi snackar förstås bara USA än så länge.

tisdag 8 juli 2008

"Wii-spelarna kommer gå över till Xbox 360"


Aaron Greenberg, PR-ansvarig för Xbox 360 och Xbox Live, ser positivt på Nintendos framgångar med Wii. Det gynnar även Microsoft, tror han. Många Wii-kunder kan nämligen tänkas gå vidare och köpa en Xbox 360 senare.

"När du tänker på det är det en skillnad mellan att försöka vara förstakonsolen för nioåriga spelare och att vara den konsol som erbjuder mest från [åldern] 13 till 33. Vi ser inte Wii som en direkt konkurrent, vi kompletterar faktiskt Wii-upplevelsen. Det är uppenbart att det är PlayStation 3 vi tampas med i denna generation. ... Jag tror att många som köper Wii i dag inte är personer som generellt sett har köpt konsoler tidigare."

Greenberg jämför också Wii med en karaokemaskin, en kul grej man kan plocka fram när det kommer vänner på besök. Han har både rätt och fel. Det är rätt att Wii är en annan sorts maskin än Xbox 360 och PlayStation 3, ja något helt annat än Gamecube, Xbox och PlayStation 2 också. Det är för många en maskin att plocka fram när vänner kommer på besök, på förfesten eller efterfesten. Men det är bara en del av sanningen och om Microsoft håller sig fast vid den förenklade bilden och hoppas att framgångarna för Wii bara plötsligt ska börja avta, riskerar de att bli mycket besvikna. Wii är här för att stanna.

Förra generationen var PlayStation 2 störst. Det var både en hardcoremaskin och en partymaskin. Den fick överlägset flest spel, och även om undertecknad skulle vilja påstå att Xbox hade de bästa racingspelen (RalliSport Challenge 2, Project Gotham Racing 2), de bästa FPS:en (Halo, Halo 2, Chronicles of Riddick) och det bästa fightingspelet (Dead or Alive 3), är det uppenbart att PlayStation 2 tillfredsställde de allra flesta utan att de behövde någon annan maskin som komplement.

Samtidigt som hardcorespelaren kunde spela Gran Turismo, Jak and Daxter och Silent Hill kunde flickvännen eller kompisarna spela Singstar och Buzz. Wii har inte denna bredd utan är en mer renodlad partykonsol. Det betyder emellertid inte att Wii inte lockar hardcorespelare, för ingen trogen Nintendo-spelare (och de är rätt många) missar nya Mario eller nya Zelda - särskilt inte när spelserierna denna gång har utvecklas tack vare en ny kontroll. Microsoft kan inte locka denna grupp spelare och frågan är hur många av Wii-kunderna som är intresserade av Xbox 360, egentligen. Microsoft har nämligen i stort sett samma problem som i förra generationen. De sitter på en kraftfull (dock allt annat än stabil) maskin som dominerar FPS- och actionsegmentet, har marknadens bästa racingspel men inte kan erbjuda ett skvatt när det gäller plattform, party eller rollspel. Det räcker helt enkelt inte för att bli störst.

Microsoft pratar ofta om det så kallade hardcoresegmentet, åldern 13-33 år, som om det är där pengarna finns att hämta. Det är delvis sant. Det är denna breda grupp som köper flest spel. Men gruppen under 12 år ska inte underskattas. Det är här du hittar allt som barnfamiljerna handlar. Ta sedan en titt på försäljningslistorna och du kommer att se hur Singstar, i alla dess former, samt olika versioner av The Sims till PC alltid letar sig in. Enkla spel som underhåller i fem minuter eller fem timmar. Till Nintendo DS hittar du enklare lekprogram, Braintraining och numera också matlagning och till Wii fortsätter partyspelen att vara uppskattade. Liknande tendenser ser vi inom filmbranschen. På bio dominerar förutom de största Hollywoodproduktionerna också de tecknade filmerna. Varje gång en ny sådan släpps.

Att göra film och spel för de yngsta är en guldgruva. Det är konstigt att ett framgångsrikt företag som Microsoft fortfarande inte har förstått detta.

söndag 6 juli 2008

Halo - utan Master Chief?


Computerandvideogames meddelar att ett nytt Halo kommer att visas upp på den kommande E3-mässan - utan Master Chief. Med ett nytt Halo menas alltså inte det sedan länge planerade strategispelet Halo Wars.

Det är svårt att tänka sig ett sådant spel, faktiskt. Som Sonic the Hedgehog utan Sonic. Sommar utan sol. Pizza utan ananas. Vi får se om ryktet stämmer. Att ett nytt Halo är under planering kan vi nog tro på med ganska stor säkerhet.

lördag 5 juli 2008

Berätta för alla


Jag är normalt inget stort fan av fransk film. Men ibland dyker det upp riktigt bra filmer även från Frankrike. Ne e dis á personne (Berätta inte för någon) är en sådan film. Filmen, som är baserad på boken av Harlan Coben, är en riktigt tät mordthriller. Välspelad, välregisserad och med ett ruggigt starkt manus. Man sitter och klurar och omprövar sina tankar gång på gång under de två timmar som filmen tar på sig att berätta historien om Alexandre Beck och hans fru Margot.

Margot mördas i mörkret när paret tillbringar en natt tillsammans vid en sjö. Alexandre Beck har gått vidare när han åtta år senare får mail från någon som verkar vara Margot. Detta är ingen övernaturlig "från andra sidan graven"-kalkon. Det ligger mycket mer bakom historien än så. Lever Margot? Vem är det annars Alex ser på övervakningsbilderna? Och vem är det som försöker sätta dit honom för ett mord han inte begått?

Alla måste titta.

Alexandre Beck (Francois Cluzet) får anledning att springa en hel del. Det är inte bara polisen som är efter honom.

fredag 4 juli 2008

Göta Kanal 2 - mest sedda filmen 2007


Nyheten är lite chockerande, men man kanske inte ska vara så jäkla förvånad trots allt. Kalkonrullen Göta Kanal 2 - Kanalkampen, som inte skulle ha passerat kvalitetsgranskingen om det funnits någon, var den mest sedda svenska filmen under 2007 med 600 000 besökare (föga förvånande är en tredje film under produktion).

Näst bäst var Arn - Tempelriddaren med 470 000, men då hade ju den filmen premiär så sent som på juldagen. Filmen drog i slutändan över en miljon biobesökare. Svensk film var emellertid inte störst ens i Sverige. Pirates of the Caribbean - Vid världens ände lockade hela 875 000 besökare under fjolåret.

torsdag 3 juli 2008

Gudfadern till Blu-ray


Gudfadern-filmerna kommer till Blu-ray. Paramount och Zoetrope Studios har nu offentliggjort omslaget och specarna för den kommande boxen, som kommer att innehålla alla tre filmerna samt en extraskiva med mums-mums för Gudfadern-älskaren.

Den 23 september är releasedatum för boxen i USA. Det är ännu oklart om samma datum gäller den europeiska releasen.

Speltoppen vecka 26

Sommaren är normalt lika med speltorka, men i år har det faktiskt sett riktigt hyfsat ut. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, Battlefield Bad Company och Super Smash Bros. Brawl är tre stora releaser - och Wii-releasen går direkt upp i topp följd av Battlefield.

Multiformat
1. Super Smash Bros. Brawl (Wii)
2. Battlefield Bad Company (360)
3. The Sims 2: IKEA Heminredning (PC)
4. Battlefield Bad Company (PS3)
5. Guitar Hero III: Legends of Rock (PS2)
6. Age of Conan (PC)
7. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patrios (PS3)
8. Guitar Hero: Aerosmith (PS2)
9. Mario Kart Wii (Wii)
10. FIFA 08 (PS2)
11. GTA IV (360)
12. Lego: Indiana Jones the Original Adventures (PS2)
13. Guitar Hero: Aerosmith (360)
14. GTA IV (PS3)
15. Spore Creature Creator (PC)
16. Singstar Svenska hits Schlager (PC)
17. World of Warcraft (PC)
18. Guitar Hero Aerosmith (PS3)
19. UEFA Euro 2008 (PS2)
20. Final Fantasy VII Crisis Core (PSP)

PC: 5
360: 3
PS2: 5
PS3: 4
Wii: 2
PSP: 1

PC
1. The Sims 2: IKEA Heminredning
2. Age of Conan: Hyborian Adventures
3. Spore Creature Creator
4. World of Warcraft
5. World of Warcraft: The Burning Crusade
6. Counter-Strike 1: Anthology
7. World of Warcraft Battlechest
8. Warcraft III: Reign Of Chaos
9. The Sims 2: Kök & badrum
10. Warcraft III: Frozen Throne

Xbox 360
1. Battlefield: Bad Company
2. Grand Theft Auto IV
3. Guitar Hero: Aerosmith
4. FIFA 08
5. Civilization Revolution
6. Guitar Hero III: Legends of Rock
7. Top Spin 3
8. Alone in the Dark: Near Death Investigation

Wii
1. Super Smash Bros. Brawl
2. Mario Kart Wii
3. Guitar Hero: Aerosmith
4. Guitar Hero III: Legends of Rock
5. Big Beach Sports
6. Lego Indiana Jones The Original Adventures
7. Super Mario Galaxy
8. Wii Play
9. Okami
10. Call of Duty 3

PlayStation 2
1. Guitar Hero III: Legends of Rock
2. Guitar Hero: Aerosmith
3. FIFA 08
4. Lego Indiana Jones
5. Singstar Svenska hits Schlager
6. UEFA Euro 2008
7. Need for Speed Prostreet
8. Singstar Svenska hits
9. Ben 10
10. NHL 08

PlayStation 3
1. Battlefield: Bad Company
2. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots
3. Grand Theft Auto IV
4. Guitar Hero: Aerosmith
5. FIFA 08
6. Civilization Revolution
7. Guitar Hero III: Legends of Rock
8. Beijing 2008
9. Race Driver: Grid
10. Singstar vol. 2

Nintendo DS
1. New Super Mario Bros
2. Lego Indiana Jones the Original Adventures
3. Mario Kart DS
4. Final Fantasy Tactics A2
5. Råttatouille
6. Nintendogs: Dalmatian & Friends
7. Pokémon Diamond
8. Pokémon Pearl
9. Zoo Tycoon II
10. Mario & Sonic at the Olympic Games

PSP
1. Crisis Core: Final Fantasy VII
2. FIFA 08
3. Ratchet & Clank: Size Matters
4. Lego Indiana Jones the Original Adventures
5. GTA: Liberty City Stories
6. The Simpsons
7. GTA: Vice City Stories
8. God of War: Chains of Olympus
9. UEFA Euro 2008
10. Daxter

Källa: Dataspelsbranschen

onsdag 2 juli 2008

Ny Bond-trailer

Den nya Bond-trailer för den kommande filmen Quantum of Solace lovar gott. Nu är Bond ett jagat byte. Kanske kan förnyelsen av 007 fortsätta. Den förra filmen var ju faktiskt riktigt bra.