tisdag 7 maj 2013

Microsoft gör om Windows 8?

Windows 8 är det mest utskällda operativsystemet sedan Windows Vista. Även om jag tycker att 8:an är bättre på alla sätt är det uppenbart att lanseringen inte gick så bra som Microsoft hoppats. Nu vidtar mjukvarujätten åtgärder.

Sedan lanseringen för ett halvår sedan har Microsoft sålt 100 miljoner Windows 8-licenser. Det är i linje med vad Windows 7 presterade, men i siffrorna räknas såväl alla som köpt uppgraderat sin dator online som alla licenser som sålts för att ingå i de nya PC:ar som säljs. Hur många som faktiskt använder Windows 8 i dag vet vi inte. Microsoft påpekar att "förändring tar tid", ett slags erkännande att det inte riktigt har gått som planerat.

Exakt vilka förändringar som Microsoft planerar med uppdateringen Windows Blue (8.1) för att göra Windows 8 mer attraktivt är ännu okänt. De ska lyssna på den feedback de fått. Men det ryktas att startknappen återvänder och att den som vill kan uppdatera för att få bort metrogränssnittet helt och hållet.

Personligen gillar jag det nya gränssnittet alltmer. Det är både snyggt och funktionellt, även om det gör sig allra bäst på en pekskärm. Idén med platta ikoner/rutor är inte dum då den ökar tydligheten. Microsofts tanke är att knyta samman datorer med surfplattor och smarta telefoner - allt i ett lättnavigerat Windows-gränssnitt - är inte fel. Däremot är Windows 8 långt ifrån perfekt och jag föredrar fortfarande att arbeta på min Mac (vilket inget Windows lär ändra på).

Det ryktas för övrigt att Apple i sin nästa Iphone kommer att frångå de "utstående" ikonerna och göra IOS mer likt Windows Phone. Plötsligt kan det alltså bli osexiga Microsoft som, helt oväntat, ligger i framkant.

Försvinner troligen i den nya uppdateringen.