onsdag 1 maj 2013

Rykte: Microsoft har problem med nästa Xbox


Det surrar en hel del rykten just nu om att Microsoft har bekymmer med produktionen av sin nästa Xbox.

Dels hävdas att Microsoft ligger ett halvår efter med sin spelutveckling, vilket riskerar att göra de kommande månaderna efter release tämligen tomma på spel. De kämpar enligt uppgift för livet nu för att få exklusiva spel till konsolen. Men det ska även handla om bekymmer med hårdvaran, nämligen det mikrochip som ska driva nästa generations Xbox. Produktionsproblemen skulle kunna betyda att Microsoft får på tok för få konsoler färdiga vid en release i november.

Vi ska minnas att Xbox 360 var svår att få tag i under flera månader, vilket höll tillbaka försäljningen. Därtill kom det ökända överhettningsproblemet, känt som Red Ring of Death på grund av den röda ring som markerade att konsolen gått sönder, som kostade tålamod hos konsumenterna och pengar för Microsoft. Det tog flera år för mjukvarujätten att släppa konsoler som inte blev överhettade.

Att det är svårt att få tag i en konsol vid release är inget ovanligt. Det bidrar till uppmärksamhet kring produkten och är ur det perspektivet enbart positivt för företaget. Men tillgången får inte vara för liten. Då upplever sig konsumenterna ha blivit avvisade. Givet att Sony lanserar PlayStation 4 i november skulle detta kunna bli förödande för Microsoft.

Vi kan alltså få vänta ända till våren 2014 på nästa Xbox. Om det är vad som krävs för att spelen ska finnas på plats och maskinen vara både trygg från överhettning och finnas i tillräckligt många exemplar, är en framskjuten lansering troligen det bästa alternativet för Microsoft på längre sikt. På kort sikt kan det dock skada dem i kampen mot Sony.

Tills vidare kan vi underhålla oss med att spekulera om konsolens namn. Arbetsnamnet är Durango men det det slutliga namnet blir förstås något annat. De flesta verkar tro att Microsoft kommer att döpa den till Xbox, kort och gott. Andra tror på ett suffix, kanske Infinity, Fusion eller varför inte bara Xbox 8 (Fusion är övrigt ett av Microsoft registrerat domännamn).