onsdag 22 maj 2013

Xbox One: Microsoft har grävt sig en grop


Reaktionerna på Microsofts konferens i går kväll svensk tid talar sitt tydliga språk: De gjorde bort sig. Rejält. Nu får de suga i sig effekterna av detta i form av spott och spe från de spelare som hade kunnat bli frälsta och förboka konsolen redan i går. I stället för att bygga vidare på en hype inför E3 kommer Microsoft få ägna sina timmar på E3-mässan åt att mildra skadorna de orsakade under 60 minuters katastrofkonferens när konsolen visades upp för första gången.

Bland core-spelare uppfattades frånvaron av uppvisade spel som ett slag i ansiktet, även om Microsoft förvarnat om det och också inledde konferensen med att säga att tiden skulle ägnas åt konsolen och dess tjänster. Spelen kommer att visas på E3. Inte heller spelpressen och analytikerna är imponerade. En enda analytiker är positiv - Michael Pachter. Det sägs att Microsoft är chockade över den negativa publiciteten.

Xbox One kommer säkerligen att få ett brett tredjepartsstöd. Ubisoft lovar sex spel under det första året. EA är med på tåget och Microsoft själva kommer att släppa fler spel än någonsin tidigare. Det är alltså fortfarande en spelkonsol i all väsentlighet. Men det var inte så Microsoft presenterade den.

Att Xbox One är den fulaste spelkonsolen sedan NES må vara hänt. Ett större bekymmer är Microsofts fokusbyte från spel till annan underhållning. Det avspeglas även i konsolens namn - tanken är att vi bara ska behöva en maskin under vår TV. Från den ska vi strömma film, titta på TV och lyssna på musik. Med en handrörelse ska vi kunna växla mellan alla dessa funktioner. I presentationen fungerade det helt utan fördröjning. Om det blir fullt så smidigt i verkligheten med nya Kinectkameran får vi väl se.

Xbox One: kort om hårdvaran
8 kärnor (AMD, 1,6Ghz)
8 GB DDR3 RAM
Blu-ray-spelare
500 GB fast hårddisk (extern lagring dock möjlig)
USB 3.0
WiFi Direct
HDMI (ej komponent)
Optisk utgång

Xbox One kommer inte att bli bakåtkompatibel med spel till Xbox 360. Det är en besvikelse, om än inte särskilt oväntat. Orsaken uppges vara hårdvarans annorlunda struktur. Med lite vilja hade detta säkert gått att lösa, och det hade varit en fin gest mot alla som samlat på sig en hel drös med 360-spel under de senaste sju åren. Nu stänger Microsoft den dörren. Mer info om hårdvaran finns hos IGN.
Handkontrollen
Microsoft har lyckligtvis inte gjort några genomgripande förändringar på handkontrollen. Dock har man förbättrat styrkorset (som ser klart bekvämare ut) och utökat vibrationerna till axelspakarna. Handkontrollen är det enda som bemötts unisont positivt.

Multimedia
Xbox One är först och främst en multimediahub. Microsoft vill att vi både streamar musik och film via den och ser på TV. Vad gäller TV-integrering verkar det främst vara riktat till den amerikanska marknaden (genom enskilda avtal med exempelvis kabelbolaget Comcast). Om vi får liknande tjänster i Sverige (via Viasat eller Cmore) är mer tveksamt.

Nytt Xbox Live
Microsoft lanserar ett nytt Xbox Live. Skillnaderna är just nu oklara. Enligt Microsoft drevs Xbox Live till den första Xbox-konsolen av ynka 500 servrar. Xbox One kommer att få tillgång till 300 000 servrar. Du kommer att kunna ha 1000 Live-vänner. Avatarerna tas bort och vi får mer personliga achievements. Och ja, ditt gamla Xbox Live-abonnemang förs över till den nya konsolen automatiskt.


Kinect
Xbox One kommer inte att kräva konstant uppkoppling, men de flesta funktioner kommer att göra det. Vi kan därför i princip räkna med att spel och andra tjänster kommer att behöva en stabil internetuppkoppling. Här är Kinect grunden, eftersom den med förbättrad prestanda (så pass att den "kan se hjärtslag") kan avläsa våra rörelser och vår röst bättre än tidigare. Kinect måste vara inkopplad för att konsolen ska fungera.

Du kommer att kunna sätta på konsolen (och TV:n) genom att prata med Kinect. Kameran är således aldrig riktigt avstängd (vilket öppnar för integritetsproblem). Om detta fungerar bättre än den röststyrning som bland annat Samsung har i sin smart-TV ska bli spännande att se. Kinect medföljer när du köper Xbox One. Phil Harrison reder ut en del frågetecken (och skapar nya) i en intervju, men det hade varit bättre om Microsoft varit glasklara med allt detta redan vid avtäckningen.

Spelen, då?
Det var som sagt inte många spel som avslöjades eller visades upp i Seattle. EA har många spel under utveckling, Ubisoft har sex stycken titlar på gång och finska Remedy (Max Payne, Alan Wake) har ett helt nytt spel - Quantum Break - under utveckling. Trailern var kort och imponerade inte. Därav väntar 15 titlar från Microsoft, varav 8 helt nya varumärken, under det första året.

Vi kan räkna med ett brett tredjepartsstöd till Xbox One, Microsoft kommer precis som tidigare att köpa till sig tidsexklusiviteter. Det som kan locka skeptiska köpare är om vi får se tillräckligt många exklusiva spel som vi känner att vi inte kan vara utan (EA:s sportspel, Battlefield och Call of Duty släpps även PS4). Detta är Microsofts enda chans att vända katastrof till framgång.

Självsäkra och arroganta?
Det som förbryllar mig att Microsoft inte verkar ha tagit något intryck av den massiva kritik som riktats mot uppgifterna på en konsol som kräver Kinect inkopplad, mot ständig internetuppkoppling, mot en införd avgift på begagnade spel, mot en maskin som handlar mer om annan underhållning än spel. Jag trodde nästan att ryktesfloden var Microsofts eget sätt att testa vissa kontroversiella idéer. Nu verkar det som om detta verkligen är deras plan, och att de tänker genomföra den oavsett reaktionerna. Det är arrogant.

Kunder är inte trogna in i döden längre. Precis lika enkelt som det var att hoppa från PlayStation 2 till Xbox 360 kommer det att vara att hoppa från Xbox 360 till PlayStation 4. Om Microsoft tror att alla som äger en Xbox 360 automatiskt kommer att intresseras av Xbox One har de misstagit sig. Detta påminner ganska mycket om när Sony självsäkert lanserade PlayStation 3 som en multimediaenhet för över 6 000 kr. De fick äta upp sin arrogans - med miljardförluster som följd.


Nästa generation - en tredelad upplevelse
Vi väntar fortfarande på att Sony ska avtäcka PlayStation 4. Redan nu vet vi ändå tillräckligt mycket om vad Nintendo, Sony och Microsoft har att erbjuda under den kommande spelgenerationen för att fastslå att nästa generation kommer att innehålla tre väldigt olika plattformar. Som konsument kommer det därför bli lättare att välja än tidigare.

Om Xbox 360 och PlayStation 3 blev två väldigt snarlika produkter, ser Xbox One och PlayStation 4 ut att bli två produkter byggda utifrån två helt olika visioner. Sonys konsol kommer i första hand vara en spelkonsol. Konsolen blir mycket lättare att jobba med än PS3 och Sony öppnar armarna för indieutvecklare. Microsofts maskin blir en multimediakonsol där spelen är en del av upplevelsen. Sedan har vi Wii U, som visserligen erbjuder tjänster som Netflix och YouTube men som framför allt handlar om spel. Nintendos spel. Detta blir konsolen för alla som inte kan leva utan Nintendos varumärken.

Spontant känns det som att både Nintendo och Microsoft har serverat Sony en gyllene möjlighet att åter bli marknadsledande. Bara Sony själva kan sabba detta nu.