onsdag 30 oktober 2013

Nintendo redovisar svag försäljning


Nintendo har släppt kvartalsrapporten för perioden juli-september. Det är ingen rolig läsning.

Vi börjar med det positiva. Nintendo 3DS har sålts i 2,49 miljoner enheter under nämnda period, vilket är helt OK siffror, även om de kommer göra det svårt för Nintendo att nå det minst sagt ambitiösa säljmålet på 18 miljoner t.o.m. 31 mars 2014. Även om 3DS håller Nintendo flytande just nu råder ingen tvekan om att mobilmarknaden har kannibaliserat på den traditionella bärbara spelmarknaden. Här finns en del att fundera på.

Minusförsäljning för Wii U 
Wii U visar lite bättre försäljning än vid förra kvartalsrapporten, men det är fortfarande katastrof. 300 000 sålda enheter under tre månader i hela världen är väldigt svagt, även om det är en ökning från 160 000 under räkenskapsårets första kvartal (april-juni). Mest häpnadsväckande är dock att Wii U sålt minus 10-20 000 enheter i Europa, Australien och övriga länder utanför Japan och Nordamerika. Detta innebär i praktiken att Nintendo fått tillbaka fler enheter från återförsäljarna än de skickat ut (troligen rör det sig om den osäljbara vita konsolen). Det är första gången jag hör detta hända Nintendo, och det säger givetvis väldigt mycket om Wii U:s katastrofala läge i Europa.

Under räkenskapsårets första sex månader har Nintendo alltså sålt 460 000 Wii U. Det är något sämre än vad gamla Wii har sålt (470 000), och den tas snart ur produktion. Samtidigt har det sålts 6,3 miljoner spel till konsolen. För att nå sina säljmål skulle Wii U ha behövt sälja så många varje månad under detta år. Eftersom Nintendo endast har sålt 3,9 miljoner Wii U (och således fortfarande ligger under de 4 miljoner som var det sänkta målet t.o.m. 31 mars i år) behöver de kränga 1,4 miljoner Wii U-konsoler varje månad under det kommande halvåret för att nå i mål. Vilket såklart inte går.

Säljmål kvarstår
Nintendo reviderar emellertid inte sina säljmål: den 31 mars 2014 ska de ha sålt ytterligare 9 miljoner Wii U. De har drygt 8,5 miljoner kvar för att uppnå den prognosen, som har verkat helt orealistisk ända sedan de redovisade försäljningssiffrorna för årets tre första månader i april. Nintendo skriver att Wii U fortsätter att ha en "negativ påverkan" på bolagets lönsamhet - kombinerat med ökade utgifter för marknadsföring landar Nintendo på en rörelsevinst på totalt sex miljoner dollar, detta tack vare en förmånlig växelkurs.

Som tidigare konstaterat är årets julhandel do och die för Wii U. Om en prissänkning, alla bundles, Super Mario 3D World och en relativ speltorka till de nya konsolerna inte räcker för att få upp intresset för konsolen, är det definitivt game over. En rimlig förväntan är att Wii U kommer att få storstryk av PlayStation 4 och Xbox One i november och december. Vilka slutsatser Nintendo drar av detta återstår att se.

 Nintendos ekonomiska rapport kan läsas här.