torsdag 24 oktober 2013

Rykte: Nintendo satsar på nyutgåvor


På mindre än ett år har Nintendo i princip lyckats tappa allt tredjepartsutvecklarstöd till Wii U. Det är bekymrande eftersom enbart Nintendos egna produktioner inte räcker för att ge formatet en jämn ström av spel under nästa år och framåt.

De gjorde en HD-version av det 11 år gamla Gamecube-spelet The Legend of Zelda: The Wind Waker. Spelet har inte direkt dominerat på försäljningslistorna, men eftersom det enligt Nintendo själva endast tog ett halvår att utveckla har det säkert burit sig ekonomiskt. Tanken med remaken var att ge Nintendo-spelarna något att lira innan det "riktiga" Zelda kommer (troligen 2015).

Nu florerar rykten som säger att Nintendo tänker utveckla denna strategi. Under benämningen "Reumagined" ska vi få se sju Nintendo 64-titlar i HD framöver. Spelen ska kunna köpas för ett lägre pris via Nintendos eShop. Om det stämmer lär Super Mario 64 vara först ut.

Nintendo har fått mycket kritik för att de inte fyller Virtual Console med gamla klassiska titlar från NES- och SNES-erorna. Detta skulle kunna bli deras svar. Givet hur få spel från andra utvecklare än Nintendo själva som utannonserats till Wii U under nästa år kan finslipade Nintendo 64-titlar fungera som ett substitut. De är billiga att utveckla, kräver inte så mycket resurser och ger kunder med Nintendo-nostalgi i blicken något att spela i väntan på ett nytt Zelda och Smash Bros.

Problemet är väl att sådana här nyutgåvor inte skulle intressera så många andra än de redan frälsta. Nintendo borde använda resurserna bättre genom att slänga pengar efter utvecklare för att öka stödet till konsolen. Om de väljer att i stället satsa på HD-utgåvor av gamla klassiska spel visar det att Nintendo ger upp försöken att locka nya kundgrupper till Wii U.

Vi är dock inte där ännu. Och det bör understrykas att detta är ett rykte och att ingenting har bekräftats.