onsdag 2 oktober 2013

Wind Waker HD börjar svagt i Japan


Nintendo har släppt ett av höstens storspel till Wii U, Legend of Zelda: Wind Waker HD (den 4 oktober släpps det i butik i Sverige).

Spelet har fått överlag bra betyg i spelpressen och är tänkt att hålla Wii U-ägarna sysselsatta innan Super Mario 3D World landar (vilket för övrigt ser bättre ut för varje gång Nintendo visar upp mer av det).

Nintendo har låtit oss veta att de ser spelet som en konsolsäljare. Mot bakgrund av detta måste de första försäljningssiffrorna från Japan ses som ett bakslag. Legend of Zelda: Wind Waker HD har bara sålt i drygt 30 000 ex under de första dagarna. Det har heller inte förmått lyfta försäljningen för Wii U ett endaste dugg.

Att det är en remake av ett elva år gammalt Gamecube-spel är säkert en viktig förklaring till det svala intresset. Det känns helt enkelt inte särskilt hett. Ändå är det förvånansvärt usla siffror. Zelda är ändå Zelda, och jämför man med hur tidigare spel i serien mottogs under sin första vecka ligger Wind Waker HD väldigt risigt till. Faktum är att Wind Waker HD har den sämsta öppningsveckan för något Zelda-spel i Japan.

Samtidigt kan vi notera att Nintendo skjutit fram lanseringen av Donkey Kong Country: Tropical Freeze till nästa år. Det innebär att ansvaret för att locka köpare i julhandeln vilar tungt på ett enda spel: Super Mario 3D World. Mario ser inte ut att få någon draghjälp av lille Link.