tisdag 8 oktober 2013

Nintendo önskar stöd från fler utvecklare


Nintendo säger att de befinner sig i en unik situation. De tillverkar nämligen inte bara hårdvara utan även mjukvara till sin konsol. Och de vill att alla ska utveckla sina spel till Wii U. Bekymret just nu är att så få gör det.

Scott Moffit, en av Nintendo of Americas marknadsföringschefer, hävdar:
"We have strong relationships with third parties and have a strong lineup of upcoming games from key partners such as Ubisoft, Disney, SEGA and Warner Bros, among others."
Problemet är att det inte stämmer. Nintendo har alltid haft ett ansträngt förhållande till tredjepartsutvecklarna. Det är ett förhållande som sträcker sig ända tillbaka till NES dagar på 1980-talet, och som då möjliggjorde för uppstickare som Sega. Ingen Nintendo-plattform har emellertid haft ett så svagt stöd som Wii U har nu.

Bethesdas (Elder Scrolls, Dishonored) Pete Hines menar att tiden redan runnit ut för Nintendos försök att locka tredjepartsutvecklare. En orsak, menar Hines, är att Nintendo inte involverade utvecklarna långt tidigare och var öppna med sina planer.

Activision har varit desto mer stöttande i sina uttalanden. Men alla utvecklare vill i slutändan ha tillbaka sina investeringar. Ingen skapar spel som en form av välgörenhet. Och konsolen har nu snart varit ute i ett år. Att tro att utvecklare som redan vänt sin blick åt ett annat håll plötsligt skulle vända tillbaka är naivt. Särskilt som nästan alla tredjepartsspel har sålt väldigt dåligt till formatet.

Electronic Arts har efter svag försäljning för sina spel inga nya planerade under 2014. Kvar är Activision, Warner Brothers, Disney, Sega och Ubisoft. Men antalet utannonserade spel från tredjepartsutvecklare under nästa år är förfärande få. Ubisoft, som varit den starkaste supportern till Wii U hittills, har inget planerat.

Kvar är alltså Nintendo själva. Men de kan bara hinna utveckla så många spel, vilket kommer att leda till speltorka under långa perioder. Vilket inte lär locka fler köpare. Nintendo är kort sagt i en väldigt besvärlig sits. Det enda som kan förändra den är att Wii U börjar sälja mycket bättre. Men det är svårt att begripa hur det ska gå till.