torsdag 17 oktober 2013

PS4 har inga spel


Nyligen kunde vi konstatera att det inte blir något Watch Dogs i november. Ubisoft skjuter upp lanseringen till våren, vilket förmodligen är ett klokt beslut för företaget men som ändå fick aktien att falla med över 20 procent.

Besvikelsen bland gamers är påtaglig. Spelet har varit hett efterlängtat av såväl Xbox- som PlayStation-ägare i snart ett och ett halvt år, och eftersom varken Sonys eller Microsofts nya konsoler har några riktiga "killer aps" i år var Watch Dogs det där spelet som skulle lugna spelsugna fans för ett tag framöver.

Som om inte detta vore nog kommer nu uppgifter från Kotaku om att även DriveClub, det enda exklusiva racingspel som planeras till lanseringen av PS4, försenas till 2014. Om så är fallet är det ganska illa. 

En konsollansering innehåller nästan alltid ett exklusivt racingspel. PlayStation lanserades med Ridge Racer och Wipeout, PlayStation 2 med Ridge Racer V, Xbox med Project Gotham Racing, Xbox 360 med Project Gotham Racing 3 och till lanseringen av PlayStation 3 fanns både MotorStorm och Ridge Racer 7 på plats (vilket för övrigt även släpptes till Xbox 360). Dreamcast hade hela sju (!) racingspel vid sin europeiska lansering 1999, däribland Sega Rally 2.

Xbox One har Forza Motorsport 5 och PS4 får visserligen Need for Speed: Rivals. Men lanseringslineupen imponerar verkligen inte. Jag har en PS4 förbokad och verkar ha en ganska god chans att få en. Men jag blir alltmer fundersam kring vad jag ska tänkas spela när jag väl har släpat hem konsolen den 29 november. Det finns inte ett enda exklusivt spel som ser riktigt bra ut.

Inte heller Watch Dogs är ett PS4-exklusivt spel, men det är i alla fall ett nytt varumärke och ser tillräckligt intressant ut för att locka till ett köp. Battlefield 4, Assassin's Creed IV och Call of Duty: Ghosts släpps alla till såväl PS3 som Xbox 360. Varför lägga ut 4000 kr på en PS4 för att få spela dem?

Sony har gjort allt rätt sedan de utannonserade PS4 i februari. Hårdvaran, mjukvaran, tjänsterna, handkontrollen, priset - allt har fallit på plats på ett imponerande sätt. Det är därför en aning ironiskt att det som verkligen kommer att saknas när konsolen släpps - för några ess i rockärmen lär inte Sony ha i detta sena skede - är spelen.

Och det är ju, tyvärr, det som i slutändan är det viktigaste.