söndag 23 mars 2014

Microsoft har massor av spel att visa på E3


Alla var ense om att Sony vann fjolårets E3 med ett knockoutslag. Men när man tittar närmare var det egentligen inte så.

Föreställningen om Sonys dominans berodde på två saker: Att Nintendo skippade den vanliga konferensen och ersatte den med ett mindre pressevent i sin monter (med upprepade uppmaningar om att alla "play the game") samt att Microsoft gav Sony öppet mål med alla sina begränsningar i användarvänligheten.

Scenen när Jack Tretton, lite förvånad, mottar stående ovationer när han berättar att Sony inte kommer förändra någonting alls i sin policy kring rätten att sälja spel vidare, har blivit sinnebilden av den knockout som Sony stod för.

Men tittar man på vad som faktiskt visades upp var det Microsoft som hade flest spel. Deras show innehöll väldigt lite prat och väldigt många spel. Allt detta hamnade ändå i skymundan. I år kan det bli annorlunda.

Phil Spencer menar att Microsoft redan har över 90 minuter med material och kommer tvingas prioritera. Enligt Spencer blir det färre chefer och fler spel på scenen. Vilket nog alla är glada för. Microsoft har inte den mest spännande hårdvaran, de har inte de mest imponerande försäljningssiffrorna och ingen bryr sig om Kinect. Det är bara med spel som Microsoft kan locka kunder, och det vet de.

Sony kan inte bara leva på hype - de kommer tvingas visa styrka på E3. Styrka i form av nya tjänster och nya spel. Hittills har det varit ganska tunnsått med spel till PlayStation 4. Den har sålt slut ändå, och Sony räknar inte med att kunna möta efterfrågan förrän under eller efter sommaren. Men suget efter PS4 kan bara hålla i sig så länge inte konkurrenterna erbjuder något tillräckligt stort och viktigt som Sony inte har.

Årets E3 kommer att bli hur spännande som helst.