måndag 31 mars 2014

Microsoft lanserar Xbox One i Kina "snart"

Efter att kinesiska myndigheter åtminstone tillfälligt avskaffat förbudet mot spelkonsoler i Kina är nu vägen öppen för Sony, Microsoft och Nintendo att göra officiella lanseringar där.

En potentiellt gigantisk marknad har öppnats. Microsoft säger nu att de planerar att lansera Xbox One "så snart som möjligt". Vilket sannolikt betyder någon gång under året.

Det har gått att köpa Xbox 360 och PlayStation 3 i Kina tidigare också. Jag såg dem i en butik som inte såg alls så inofficiell ut i Beijing 2008. Men någon mer omfattande försäljning har av förståeliga skäl inte kunnat komma igång på grund av förbudet.

En spelkonsol för flera tusen kronor, vilket är vad många kineser har i månadslön, blir förstås en lyxpryl. Men samtidigt får alltfler kineser en allt starkare ekonomi. Löner rusar och många har i dag lika dyra telefoner som vi i väst. Frågan är bara om det nog inte snarare är ett hinder när det gäller planer på köpa en spelkonsol också.

Det finns redan en stor och växande spelmarknad i Kina, men den är mobil- och PC-baserad. Nu är det upp till Microsoft, Sony och Nintendo att försöka locka spelare till deras konsoler.

Men de blir inte ensamma. Kinesiska Huawei planerar att lansera en billigare konsol för runt tusenlappen (1000 RMB) under andra kvartalet och även TCL ligger i startgroparna. Det som talar emot Microsoft är prislappen.

När Xbox One lanseras i Kina 
kommer den få stenhård konkurrens.