måndag 3 mars 2014

Nintendo fortsätter utveckla konsoler


Nintendos VD Satoru Iwata har slutgiltigt satt ned foten. Företaget ska inte utveckla spel till andra plattformar utan fortsätta satsa på egen hårdvara även framöver. Detta slår Iwata fast i ett pressmeddelande på Nintendos hemsida.

Nintendo tror att det bäst kan utnyttja sina styrkor genom att sälja spel till sin egen hårdvara. Därmed stänger Iwata definitivt dörren för speluteckling till mobila plattformar och konkurrerande format. Nintendo har nu valt väg.

En tyngdpunkt i Nintendos plan för de kommande tio åren är det Iwata kallar QOL - Quality of Life. Eller livskvalitet, om vi så vill. Nintendo vill "förbättra människors livskvalitet på ett underhållande sätt". Detta är en plan som är större än företagets spelverksamhet.

Det blir spännande att se vad QOL egentligen är och hur det kommer manifesteras. Än så länge är det bara ett fluffigt begrepp utan substans. Men enligt Iwata handlar det inte om att hoppa på den mobila hälsoappstrenden utan om "non-wearable technology".

Bakgrunden till beslutet att fortsätta producera egen hårdvara återfinns i Nintendos stolta historia som innovatörer. Frågan är om en stolt historia räcker för att göra Nintendo framgångsrikt på 2010-talet.

I en tid när connectivity och mobila tjänster blir allt viktigare, när den stationära spelkonsolen är på väg bort och ersättas av Netflix-liknande tjänster och när Nintendo visat sig hopplöst långt efter konkurrenterna med just dylika tjänster, finns det många frågetecken att besvara.

Nintendo behöver tänka nytt för att förbli relevanta. Men det räcker inte. De måste tänka rätt och de måste tänka längre än sina konkurrenter. Det är det svåra.