lördag 8 mars 2014

PS3 och Xbox 360 är för dyra


Övergången till den nya generationens konsoler tycks gå snabbare än väntat. Multiformatsspel till PlayStation 4 toppar försäljningen i både Sverige och Storbritannien (jag har för övrigt efter sex år slutat att posta den svenska speltopplistan eftersom Dataspelsbranschens listor alltför ofta innehåller fel). Håller de gamla konsolerna på att dö?

En orsak till att Xbox 360 och PlayStation 3 inte är så heta längre är inte bara att de är ålderstigna. De är fortfarande förbluffande dyra. En Xbox 360 med 250 GB hårddisk kostar minst 1700 kr. Ska du ha en Kinect i paketet stiget priset till 2500 kr. Detta är alltså priset för en konsol som släpptes 2005 och en kamera som blev tillgänglig 2010 och i dag inte är så värst imponerande längre. Det är, i elektronikår räknat, antika prylar vi pratar om.

En PlayStation 3 med 500 GB hårddisk kostar över 2000 kr. Också här pratar vi om en väldigt gammal produkt, även om den likt Xbox 360 släppts i flera utföranden sedan releasen 2006/07. Vinstmarginalerna på dessa produkter måste vara minst sagt hyggliga.

Tillsammans har Microsofts och Sonys konsoler sålts i över 160 miljoner exemplar världen över. Det finns alltså en väldigt bred användarbas att tala till när man utvecklar ett spel till dem. Problemet är att vi spelare inte verkar nappa på de nya spelen.

Gran Turismo 6 syntes knappt till på topplistorna när det släpptes före jul. Hade det varit en releasetitel till PlayStation 4 hade det sannolikt sålt mycket bättre. Och multiformatsspelen får alltså stryk av versionen till PS4, en maskin med bara några procent av PS3:ans användarbas. Det ska bli intressant att se hur Titanfall, ett av de stora dragplåstren för Xbox One, säljer till Xbox 360.

Det var upplagt för en lång övergång mellan de två generationerna. Många räknade med att både Sony och Microsoft skulle fortsätta stötta sina gamla konsoler vd sidan om sina nya på samma sätt som Sony gjorde med PlayStation 2 (EA släppte faktiskt FIFA 14 till PS2 i fjol). Två så pass framgångsrika och levande format kunde väl inte bara dö? Ändå är det ungefär vad som ser ut att hända nu när allt fokus är på PS4 och Xbox One.

Julen 2014 blir förmodligen den sista produktiva julen för de två gamla trotjänarna. Men för att de inte helt ska tyna bort krävs att Sony och Microsoft genomför en kännbar prissänkning. Det är fortfarande väldigt många spel under utveckling till PS3 och Xbox 360, men frågan är hur många av dem som blir verklighet om spelförsäljningen fortsätter att dala så här.

Även om suget efter ny teknik är begripligt efter en så lång generation finns det fortfarande lite krut kvar att bränna i de gamla HD-tvillingarna. Det såg vi om inte annat i BioShock Infinite, Halo 4 och The Last of Us.