lördag 15 mars 2014

Tro inte på hypen

Efter att ha plöjt igenom flertalet av fjolårets mest hyllade filmer kan jag konstatera att få visade sig leva upp till hyllningskörerna.

American Hustle har jag redan skrivit om. En ofokuserad och rätt tråkig film, även om den erbjuder en del bra skådespelarprestationer.

Sedan har vi 12 years a slave. En stark film som dock inte riktigt kommer i närheten av mästerverk som Pianisten. Dessutom är den lite för lång.

Captain Phillips var en positiv överraskning, kanske mest för att jag inte hade så stora förväntningar på den. Tom Hanks gör sin bästa roll på väldigt länge och visar att han fortfarande kan (Cloud Atlas glömmer vi). Det är en spännande och välgjord film, varken mer eller mindre.

The Wolf of Wall Street är en underhållande resa. Leonardo DiCaprio är fantastisk, som han så ofta är. Han och Martin Scorsese tycks ha funnit varandra. Filmen är rolig, välspelad och bitvis helt galen (med många nakna kvinnor). Men på tok för lång!

Just längden är ett problem som samtliga filmer nämnda ovan lider av. Jag vet inte om Hollywood drabbats av klipprädsla i redigeringsrummet. Filmerna skulle alla ha tjänat på att bli nedklippta 20-40 minuter.

Detta problem lider inte Gravity av. Den vet vad de vill, den berättar sin historia i 90 minuter. Och den gör det bra.

"Vad fan...? Är det Margareta Winberg som nakenbadar där borta?"