onsdag 19 mars 2014

Sony visade upp VR-headset


Sony visade, precis som ryktet sagt, upp en prototyp av sin VR-hjälm på det pågående GDC. Den kallas för närvarande Project Morpheus.

Prototypen erbjuder en skärm på 1080p och ett 90-graders synfält. Just nu fungerar den inte utan en fem meter lång sladd, men Sony arbetar på att göra den trådlös. Stöd för Move-kontroller kommer att finnas.

Utseendemässigt påminner Morpheus förstås en del om Oculus Rift (fast snyggare), som kommer bli en direkt konkurrent. Vilken av dem som blir bäst är alldeles för tidigt att säga. Det ska bli spännande att se människors första intryck av Sonys headset eftersom Oculus Rift imponerat både både utvecklare och publik.

Virtual Reality är alltså på tapeten igen. Denna gång menar utvecklarna att tekniken är så avancerad att den inte ska ge huvudvärk som Virtual Boy en gång gjord och kunna erbjuda spelaren helt unika upplevelser. Men det kommer att bli en utmaning att få andra än de mest hängivna att köpa tillbehöret.

Tekniken är cool, inget snack om saken. Känslan av att verkligen "vara där" är enligt alla som testat Oculus Rift väldigt framträdande. Det finns många sätt på vilket denna teknik skulle kunna användas för att ge helt unika spelupplevelser med en inlevelse som vi kanske aldrig har upplevt.

Men. Priset är det stora frågetecknet. Av prissättningen avgörs i praktiken om VR blir något för den breda massan eller för en liten grupp gamers som är beredda att betala flera tusen kronor för att få uppleva Oculus Rift eller Morpheus.

Sonys plan är utan tvekan att använda Morpheus till PS4. Exakt vilka plattformar Oculus Rift kommer stödja är i dag lite oklart.