onsdag 18 juni 2014

Amazon lanserar Fire Phone


Amazon har sedan tidigare visat upp Fire TV, en konkurrent till Apple TV. Nu ger sig nätgiganten även in i smarttelefonbranschen.

Fire Phone har en Gorillaglasskärm och mäter 4,7 tum. Den har en Quadcomm Snapdragon-processor på 2,2Ghz och med 2GB RAM. Amazon gör en stor sak av telefonens fyra (!) kameror som kan följa användarens huvudrörelser hela tiden. Amazon kallar det Dynamic Perspective. Detta ska även fungera i mörker.

Fire Phone kommer att kosta 199 dollar för modellen med 32GB minne och 299 dollar för den med 64GB. Ett betydligt lägre pris än tungviktarna Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 och Iphone 5S. Fire Phone lanseras i USA den 25 juli och är exklusiv för operatören AT&T, åtminstone till en början.

Spontan reaktion? Att Fire Phone ser klumpig ut och inte erbjuder något vitalt som inte redan finns hos konkurrenterna. Om den letar sig hit till våra breddgrader återstår att se.

Smarttelefonmarknaden är glödhet just nu. Nya aktörer poppar upp som svampar ur jorden. Sony har knaprat marknadsandelar, Huawei är på frammarsch och andra kinesiska märken som ZTE, Lenovo och Xiaomi ska inte glömmas bort (även om de inte lär kunna konkurrera med Samsung och Apple i väst än).

Var Amazon passar in i denna sprängfyllda marknad är lite svårt att se. Vad ska de erbjuda som inte redan finns hos mer välkända varumärken? Svaret på den frågan kommer att avgöra hur framgångsrik Amazons smarttelefonsatsning blir.

Läs mer om Fire Phone hos Businessweek.