söndag 8 juni 2014

Microsofts revansch


Fjolårets E3 var Sonys. Det berodde inte så mycket på spelen de visade upp utan på att Microsoft lade krokben för sig själva inför öppen ridå.

Baksmällan från den katastrofala Xbox Reveal hade ännu inte lagt sig när E3 slog upp portarna. Till mässan kom Microsoft för att visa en hel bunt nya spel till Xbox One. Men allt spelarna brydde sig om var deras tokiga policybeslut som krävde att konsolen är uppkopplad, att Kinect måste vara ipluggad för att Xbox One ens skulle fungera och att de spel vi köper inte fick säljas vidare utan särskilt tillstånd. Microsofts förklaringar övertygade ingen. Sony svarade så här och så var den mässan över.

Microsoft har ägnat det senaste året åt att felanmäla, korrigera och förändra allt som var fel med Xbox One. Det senaste steget var att plocka Kinect ur paketet och därigenom sänka priset till samma nivå som PlayStation 4.

Nu är det Phil Spencer som styr det gröna skeppet. Det är no bullshit som gäller från och med nu. Att dumpa Kinect tydde på en beundransvärd osentimentalitet. Vilket båda gott för alla. Ett mer aggressivt Microsoft som både lyssnar och tänker är bra för hela branschen. Det tvingar Sony att bli bättre och mer responsivt till spelarnas krav och önskemål, och det gör i sin tur att vi får två mer attraktiva alternativ att välja mellan. Även om, eller kanske tack vare, att Xbox One i dag är kusligt lik PlayStation 4 är den en betydligt mer intressant produkt än för ett år sedan.

Jag tror att årets E3-mässa blir Microsofts revansch. Mest för att det måste bli det. Sony har haft initiativet under ett års tid, vilket gjort att PS4 säljer bättre inte bara i Europa utan också på Microsofts nordamerikanska hemmaplan. Detta kan inte fortgå om Xbox One ska bli en framgångsrik plattform.

Så räkna med att vi inte får se några nya TV-tjänster utannonseras till Xbox One i år. Även om Microsoft har sådana att utannonsera kommer de vänta till ett senare tillfälle. Vi kommer få se mer av redan visade spel och sannolikt en hel del nya. Det ryktas att Platinum Games har ett exklusivt spel att visa upp.

Den mest spännande frågan är hur Sony, som varit väldigt tysta inför årets mässa, kommer att kontra. De kommer nämligen inte få öppet mål som för ett år sedan.