söndag 29 juni 2014

Iwata får fortsatt förtroende


Nintendo-bossen Satoru Iwata deltog inte på årets E3-mässa. Orsaken var hälsoskäl. Av samma anledning deltog han inte heller på mötet med aktieägarna.

Nintendo har visat en rörelseförlust tre år i rad nu. Iwata har varit ifrågasatt. Men han visades ändå stöd för att få sitta kvar i styrelsen (övriga valdes också om). Visserligen hade Iwata kunnat vara kvar som VD oavsett, men han hade blivit en väldigt försvagad chef.

Inga chefsförändringar hos Nintendo, alltså. Jag kan tycka att det är ett missat tillfälle. Visserligen har Iwata visat att han åtminstone tagit intryck av de felbedömningar och misstag som Nintendo, och inte minst han personligen, gjort under de senaste tre åren.

Wii U var en felkalkylering av vad marknaden ville ha, och försäljningsmålet på 9 miljoner konsoler under det första året groteskt. Introduktionen av Amiibo-figurer visar att Nintendo insett att de måste bredda sin inkomstbas och lägga äggen i fler korgar. Hur populära dessa figurer blir återstår att se. Till detta ska läggas den hälsofokuserade Quality of Life-satsning som Iwata än så länge bara pratat lite kort om.

Vi vet inte vad Nintendo arbetar med bakom lyckta dörrar just nu, och vad fiaskot för Wii U har resulterat i i utvecklingen av nästa generations Nintendo-konsol. Troligen får vi inte se något av detta heller förrän 2016.

Att byta chef i detta skede hade signalerat att Nintendo på allvar vill förändras och få in nya idéer. Jag har svårt att tro att särskilt mycket kommer förändras under Iwatas ledarskap framöver. Uppenbarligen anser inte Nintendo att det heller behövs.