tisdag 10 juni 2014

E3: Nintendo visade lite Zelda och mycket Super Smash Bros.


Uppgifter om Shigeru Miyamotos tre hemliga Wii U-projekt läckte i en Time-artikel timmarna före Nintendos utannonsering på E3. Artikeln plockades ned, men som bekant är en publicering på internet omöjlig att göra ogjord.

Det rör sig om ett nytt Star Fox (som Miyamoto spelar ovan) och Project Giant Robot i vilket man kontrollerar sin robot med Gamepaden och ser genom dess ögon. Gamepaden används på ett liknande sätt i Project Guard, då bilden från säkerhetskameror visas på handkontrollens skärm. Inget av detta visades i Nintendos förinspelade video, men det hintades på slutet.

Enligt Shigeru Miyamoto arbetade Nintendo på Star Fox i sex år (!) till Wii utan att lyckas göra något vettigt av det med den rörelsekänsliga kontrollen. Därför flyttades utvecklingen till Wii U.

Super Smash Bros. var huvudtemat i Nintendos Digital Event. En turnering ordnas på mässgolvet. Det är uppenbart att Nintendo tror mycket på detta spel, och ser det som årets stora spelhändelse.

Reggie Fils-Aime visade upp de NFC-figurer som jag skrivit om tidigare. De kallas Amiibo och är figurer som kan klonas in i spel, exempelvis som karaktärer i Super Smash Bros. eller Mario Kart 8. Detta kommer Nintendo satsa mycket på framöver, var så säker. Företaget började trots allt som leksaksförsäljare.


Den största nyheten var också den kanske mest väntade - ett nytt Legend of Zelda till Wii U. Men det var inte många sekunder från spelet som visades, vilket var en besvikelse. Jag hade räknat med en fet trailer för att få munnar att vattnas. Någon titel på spelet fick vi inte heller. Releasedatum? 2015. Gissningsvis i november/december. Det betyder att spelet kommer visas upp på E3 om ett år.

Det visades även gameplay från Zelda-inspirerade Dynasty Warriors, kallat Hyrule Warriors. Flera karaktärer från Legend of Zelda kommer att vara spelbara. Det släpps den 26 september och är därmed ett av få Wii U-spel från Nintendo under 2014.

Ett nytt Kirby bekräftades också - Kirby and the Rainbow Curse. Det ska släppas 2015. Ett annat spel av det gulligare slaget är Yoshi's Woolly World, som släpps till Wii U. Ett tredje spel av det slaget är Captain Toad: Treasure Tracker. Två nya Pokémon-spel till 3DS kändes inte som en skräll, men de har definitivt sin trogna publik.

Monoliths "X" har nu fått ett riktigt namn - Xenoblade Chronicles X. En matig trailer visades. Men spelet kommer inte släppas förrän 2015.


Vi fick se en del gameplay från Bayonetta 2. Det ska släppas i oktober och även det första Bayonetta kommer följa med. Ett spel som inte visades i Nintendos Digital Event var Mario Party 10. Dessutom bekräftade Tomonobu Itakagi att Devil's Third är exklusivt till Wii U. Tyvärr ser det spelet inte särskilt bra ut. Snarare uselt.

Nintendo visade även upp Mario Maker, en funktion att skapa sina egna Mariovärldar på Gamepaden. Även detta blir aktuellt först under 2015.

Ett helt nytt spel som vi inte hört några rykten om är Splatoon. Det är ett multiplayerspel för upp till åtta spelare, fyra på varje sida. Det handlar om att vinna mark genom att färga den med din färg. Genom att du skjuter färg i stället för kulor är det också lättare att avslöja sina fiender men också själv röja sin position.

Så. Det var Nintendos bidrag i år. Det kändes som "mer av samma". Fler familjevänliga plattformsspel. Fler partyspel och fler spel med välkända Nintendokaraktärer. Det räcker för att göra de mest trogna av Nintendos fans nöjda. Men det räcker knappast för att sälja Wii U till en bredare massa.