lördag 21 juni 2014

Är Xbox One i fara?


Den nordamerikanska majförsäljningen bjöd inte på många skäl för Microsoft att hoppa jämfota. Xbox One klarade med nöd och näppe av att hålla Wii U bakom sig. Frågan är om det är en nivå som Microsoft tvingas vänja sig vid eller om det väntar ljusare tider framöver.

Xbox 360 var ett monster i USA. Den har passerat 83,7 miljoner sålda i världen (31 mars) och så sent som i februari hade 41,2 miljoner av dem sålts i USA. PlayStation 3 är inte ens nära med sina 26 miljoner. Den amerikanska marknaden har kort sagt varit ohyggligt viktig för Microsoft och en förutsättning för de framgångar som de åtnjutit med Xbox 360.

Nu tycks rollerna ombytta. PlayStation 4 har sålt bättre än Xbox One fem månader i rad. I maj var det inte ens match. Detta är särskilt besvärande för Microsoft eftersom Sony redan har ett starkt fäste både i Europa och Japan medan Microsofts framgångar i EU - frånsett i Storbritannien - varit begränsade och de knappt existerar i Japan.

Än har vi inte sett effekten av ett lägre pris som matcher PS4 och valfriheten att köpa Xbox One utan att behöva betala för Kinect. Det är troligt att dessa två faktorer gjort konsolen mer intressant i mångas ögon och att detta kommer avspeglas i försäljningen i juni.

Men frågan är om det bidrar till ett mer långvarig försäljningsökning eller om den bara blir tillfällig. Om det sistnämnda skulle inträffa, har Microsoft ett stort problem. Konsolen är vad den är. De har sänkt priset, dumpat Kinect (ett modigt beslut eftersom de investerat mycket i den) och visat musklerna på E3. Om detta inte räcker för att på allvar konkurrera med Sony i detta tidiga skede, är Microsoft i ett prekärt läge. För vad kan de mer göra?

Saker kan förstås hända. Sådant vi inte har en aning om i dag. Kinect fick fart på försäljningen av Xbox 360 fem år efter att konsolen lanserats. Sony kommer satsa på VR, men vi vet ännu inte vilket Microsofts eventuella motdrag blir. Om det blir något. Om det ens behövs. Det enda vi vet är att de kommande åren kan bära på överraskningar vi i dag inte kan föreställa oss och ställa saker på ända.

En sak står i alla fall klar: Efter en väldigt stark lansering har Xbox One haft det motigt under hela 2014. Om det fortsätter så här kommer Microsoft ligga hopplöst långt efter Sony innan jul. Då kommer de tvingas till ännu en prissänkning. Utan att ta bort något ur paketet. Vips kan Xbox vara en förlustaffär igen.