tisdag 14 juni 2016

E3: Microsoft bekräftar Project Scorpio


Efter alla läckor var det inte särskilt många överraskningar som Microsoft hade att komma med på årets E3. Det betyder emellertid inte att de inte hade något att visa upp.

Som väntat visade Microsoft upp nya slimmade Xbox One S. De började konferensen med denna, som om de ville få saken ur världen efter att all info läckt dagen före, och slutade med den stora nyheten: Scorpio.

Jo, även dessa rykten visade sig stämma till punkt och pricka. Microsoft har en helt ny Xbox One under utveckling. Det är ingen "ny" konsol i betydelsen att den inleder en ny generation, men Scorpio är nästan fyra gånger mer kraftfull (6 teraflops!), vilket även bräcker den kommande PS4 Neo (förutsatt att uppgifterna om dess hårdvara stämmer). Så på insidan är den i högsta grad en ny konsol, trots allt. "Den mest kraftfulla spelkonsolen som någonsin byggts", som Phil Spencer sammanfattade det.

Det finns mycket att säga om detta. En reflektion är att Xbox One S och Xbox One Scorpio onekligen visar att Microsoft satsar vidare på Xbox. De ger inte upp den här generationen, vilket vissa kanske hade trott efter att de skåpats ut av Sony.

Xbox One S är betydligt mindre, har som första Xbox-konsol intern strömförsörjning (äntligen!) och såväl 4K- som HDR-stöd. Allt detta för bara 299 dollar/euro för den billigaste modellen med 500gb hårddisk (den med 2tb kommer kostar 399 dollar/euro). Detta betyder att den stora (och i mångas tycke fula) Xbox One som sett likadan ut sedan lanseringen 2013 lär vara på väg bort så snart Xbox One S lanseras i augusti.

Recore släpps i september.

Om Xbox One S är en normal utveckling av konsolens yttre under en generation, är Scorpio en annan strategi. Den handlar om att förlänga denna konsolcykel, och är inte utan bekymmer. Microsoft har nämligen bekräftat att det blir upp till utvecklarna själva att bestämma om de gör spel exklusiva för den mycket mer kraftfulla Scorpio eller om deras spel fungerar även på den gamla konsolen.

Detta är en oerhört viktig punkt, ty det kan komma att betyda att vi får det jag varnat för tidigare, nämligen en fragmenterad marknad med konsoler med samma namn men som stöder olika spel. Föreställ dig gröna Xbox One-fodral med varningstexter som säger att detta spel endast stöds av Scorpio medan andra förklarar att detta går att spela på båda.

På spelsidan var det inte så många överraskningar. Vi fick se mer av Gears of War 4, Recore, Sea of Thieves och Scalebound (som såg lite bättre ut nu) samt utannonseringar av väntade titlar som Forza Horizon 3 och Dead Rising 4. Samt State of Decay 2, som det ryktats om.

Kort sagt: spelmässigt stabilt men inget som direkt säger att alla måste köpa Xbox One i stället för PlayStation 4.

Två saker är uppenbara:

Det är tydligt att Microsoft knyter Xbox och Windows 10 allt tajtare tillsammans med cross-buy och cross-play. Alltfler spel släpps till båda plattformarna, vilket faktiskt reser frågor om varför någon ska köpa en Xbox.

Det är också tydligt att de frångår traditionella generationer. När Microsoft kallar det "beyond generations" är det inte bara PR-snack. De menar vad de säger.

Många tankar snurrar i huvudet nu. Mer om detta i min Loading-blogg.

Se hela Xbox-konferensen 2016 här.

Xbox One S känns som den konsol
Microsoft borde ha släppt från början.