torsdag 9 juni 2016

Inget Alan Wake 2 under utveckling


I flera år har vi väntat, men trots alla rykten och förhoppningar om en fortsättning på berättelsen om den plågade deckarförfattaren Alan Wake har Remedy inte bekräftat att en uppföljare är under utveckling.

Hoppet tändes åter igen när Remedy blev färdiga med Quantum Break. Nu bekräftar dock utvecklarna att de delats i två team som arbetar på två nya projekt, och att inget av dem är Alan Wake 2.

Jag är besviken men inte ett dugg förvånad. Remedy har aldrig sagt annat än att de undersöker möjligheterna att finansiera en fortsättning. De har aldrig sagt att de inte vill. Bara att det krävs resurser. Där har projektet stannat eftersom ingen utgivare velat pynta.

Att Remedy nu delas i två delar och arbetar med "nya partners" kan tolkas på lite olika sätt. Det kan vara ett tecken på att det skurit sig lite mellan dem och Microsoft efter att vare sig Alan Wake eller Quantum Break blivit kommersiella framgångar.

Men det kan också betyda att just detta faktum, att deras stora AAA-spel inte har sålt enligt förväntningarna, gjort att Remedy måste se över sin affärsmodell. Bli inte förvånad om de skrivit avtal med en annan stor utgivare som EA eller Take-Two. Sony är också en möjlig partner, även om jag ser det som lite mindre sannolikt. Remedy behöver nog en större publik än bara en plattform för att maximera sina chanser.

Nu vill de enligt egen uppgift "göra fler spel och få ut dem oftare". Det skulle kunna betyda mindre spel, vilket jag faktiskt inte har något emot. Det är inte helt lätt att behöva vänta så många år mellan varje ny massiv Remedy-produktion. Hellre då kortare spelupplevelser som kanske tar två år att utveckla i stället för fem. Ibland är mindre mer.

Remedy kommer förstås inte visa något på E3 eller Gamescom i år, och det lär dröja innan vi får höra vad de har i görningen. Förhoppningsvis är det något riktigt bra. Även om det inte är Alan Wake 2.