torsdag 16 juni 2016

Tankar om Resident Evil 7


En knackig internetuppkoppling på ett hotell här i Kina gjorde att jag hade svårt att se de trailrar som släpptes i samband med bland annat Sonys, Microsofts och Ubisofts presskonferenser. Det var framför allt en jag ville kolla in lite extra, nämligen den för nya Resident Evil.

Ofta räcker det med några bildrutor för att vi ska se vilket spel det rör sig om. Men inte den här gången. Det var först när titeln "Resident Evil VII" dök upp på skärmen som vi insåg att detta var det nya spelet i Capcoms legendariska skräckserie (trailer).

Det ser nämligen mer ut som ett spel som aldrig blev av (Silent Hills). Det är i förstapersonsvy, och i detta avseende går Capcom inte alls "tillbaka till rötterna". Däremot utspelas det på en gård, om än inte på ett gigantisk herrgård utan som det verkar något som liknar amerikansk bondgård.

Det är kul att utvecklarna testar något nytt. Även om detta för mig inte alls känns som Resident Evil (det gjorde å andra sidan inte Resident Evil 4 heller, och det var ändå ett fantastiskt spel). Efter alla remakes av gamla spel är det välkommet att Capcom testar något helt nytt. Även om de nog faktiskt hade kunnat göra detta helt utan att använda namnet Resident Evil.

Redan nu finns en demo ute till PS4, men värt att notera är att detta material är unikt och inte kommer finnas med i det färdiga spelet. Capcom ville inte spoila något, säger de.

Det gamla gänget, med Claire och Chris Redfield och Leon Kennedy i huvudrollerna, är inte med. Spelaren styr i stället en betydligt vanligare person den här gången. Även om det inte framkommer i trailern kommer spelaren har en del vapen att försvar sig med. Capcom tänker alltså inte skrämma oss främst med utsatthet.

Jag hoppas ändå att de är sparsamma med vapenarsenalen. Att ständigt tvingas söka efter vapen att försvara sig med skulle bidra till utsattheten och därmed göra spelet mer skrämmande att spela.

Hur läskigt Resident Evil 7 är får vi veta den 24 januari då spelet släpps till PlayStation 4, Xbox One och PC.