söndag 12 juni 2016

Nintendo 3DS passerar 60 miljoner


Nintendo har inte haft så mycket att glädjas åt när det gäller såld hårdvara de senaste åren. Men nu låter de i alla fall meddela att Nintendo 3DS har sålt i 60 miljoner exemplar.

Det är fortfarande långt efter den galet populära DS (som nådde 154 miljoner) och även en bit efter GameBoy Advance (som stannade på 82 miljoner), men fortfarande ett styrkebesked i en tid när mobiler och paddor i hög grad har tagit över det bärbara spelande som Nintendo en gång i tiden hade monopol på.

3DS lanserades i februari-mars 2011 och har alltså sålt stadigt i runt 11 miljoner ex per år världen över. Efter en svag start, mest beroende på dyr hårdvara och få spel, har 3DS haft bra vind i seglen. Förvånansvärt bra även under de senaste två åren när plattformen borde kännas gammal för de flesta.

Mer och mer tyder på att 3DS blir den sista helt fristående bärbara spelenheten från Nintendo. Deras kommande spelplattform NX verkar enligt de flesta rykten bli något slags hybrid, vilket kan betyda att den har en handkontroll som även fungerar som en bärbar spelenhet.

Sedan 3DS lanserades för snart fem och ett halvt år sedan har Nintendo hunnit lansera 3DSXL, den billigare 2DS samt New 3DS och New 3DS XL med uppgraderad hårdvara och något förbättrat yttre.