torsdag 23 juni 2016

Ubisoft: "NX kan vinna tillbaka Wii-publiken"


Ubisoft, utgivare till spel som Assassin's Creed, Rayman och The Division, var en av få fristående utvecklare som släppte exklusiva spel till Nintendos Wii U. Direkt vid lanseringen hade Ubisoft Zombi U, ett spel som sedermera har konverterats till både Xbox One och PlayStation 4 (min recension här), och fler följde innan stödet rann ut i sanden.

Det var därför inte jätteförvånande att de på årets E3-mässa lät utannonsera att Just Dance 2017 även ska släppas till Nintendos kommande konsol NX.

Ubisofts Alain Corre har berättat för MCV att de uppskattar relationen till och samarbetet med Nintendo (även om det inte hindrade dem att sluta utveckla spel till Wii U när försäljningen uteblev). Corre säger emellertid även något intressant:
And they are addressing the family market in a very different way, their own way, which we appreciate. We have done a lot of products and successes with Nintendo in the past, and we believe that the NX will recapture a lot of the lapsed Wii players. So we will see when they release it, but we are confident.
PR-snack åsido, finns det en passage värd att uppmärksamma här, och det är den om att Ubisoft tror att NX ska locka tillbaka många som en gång köpte Wii. Hur ska detta tolkas? Rimligen har Ubisoft sett vad NX är vid det här laget (kanske har de även andra spel än bara Just Dance 2017 under utveckling). De bör således ha en uppfattning om konsolens fokus, dess styrkor och svagheter.

Uttalandet kan tolkas som att NX blir något som främst kommer att locka den så kallade casualpubliken, alltså den kundgrupp som inte köper en konsol för att spela ett nytt The Legend of Zelda utan snarare något som Reggie Fils-Aime brukar kalla "pick up and play"-upplevelser. Tänk Wii Sports. Wii Party. Nintendoland (även om det inte flög).

Om detta är syftet eller åtminstone ett delsyfte med NX kommer många trogna fans att bli besvikna. Eftersom Nintendo inte kan vara säkra på ett brett tredjepartsstöd betyder det att de själva måste utveckla de där "enkla" spelen som ska locka tillbaka den publik som flytt, vilket tar resurser från annan tänkbar spelutveckling.

Det är en riskabel strategi. Men kanske har Nintendo inget annat val. Den publik som köper konsoler för att spela Call of Duty, Battlefield, Assassin's Creed och andra stora varumärken kommer knappast lockas till Nintendo den här gången heller.

Sony och Microsoft har stabila onlinelösningar som folk är vana vid att använda och där kompisarna redan spelar. Xbox One och PS4, för att inte tala om de kommande uppgraderingar som Sony och Microsoft planerar, ger sannolikt även ett prestandamässigt övertag gentemot Nintendo.

Det troliga är därför att NX kommer vara en något svagare konsol med spel som främst lockar barnfamiljer och trogna Nintendofans. Bli heller inte förvånad om handkontrollen ser väldigt annorlunda ut jämfört med den till Xbox och PlayStation.