tisdag 14 juni 2016

E3: Sony satsar helhjärtat på spelen


Medan Microsoft hade ny hårdvara att visa upp (Xbox One S) och framtida hårdvara att avslöja (Project Scorpio) handlade Sonys presskonferens på årets E3 helt och hållet om spelen. Ja, och så PlayStation VR då, förstås.

Ett nytt God of War visades och en remaster av de tre första Crash Bandicoot-spelen samt ett nytt Spider-Man från Insomniac avslöjades.

Spelvärlden har de senaste fem tio åren åren präglats av apokalyps och dystopier. På Sonys konferens visades ett spel som förde tankarna till The Last of Us. Men Naughty Dog hade inget att visa den här gången. Det vi fick se var i stället Days Gone, med en överlevare på motorcykel.

Ännu en gång fick vi se The Last Guardian, men precis som på E3 i fjol när spelet visades för första gången till PlayStation 4 var det en ganska intetsägande film vi fick se. The Last Guardian ska äntligen släppas till PS4 i oktober, men i mina ögon finns det mycket som talar för att det inte riktigt varit värt all väntan.

Horizon: Zero Dawn är däremot försenat till 2017, och det var väl ganska väntat. Spelet ser dock ut att kunna bli något av en kioskvältare på PS4.


Äntligen fick vi se den första glimten av Resident Evil 7. Capcom ska gå "tillbaka till rötterna". Det löftet har de inte lyckats hålla tidigare, så det återstår att se i vilken riktning de väljer att ta detta spel. Ingen vill trots allt ha en kontroll från 1995 och fasta kameravinklar. Däremot ser jag väldigt gärna ett spel som fokuserar mer på skräck och utsatthet än, som de senaste spelen i serien, på ren action. Resident Evil 7 släpps i januari 2017, som det verkar även komma till Xbox One och PC.

Kvällens största överraskning stod dock Hideo Kojima för. Efter tvisterna med Konami är han nu en fri man med en egen studio, och han har uppenbarligen inte legat på latsidan. Ett nytt spel fanns nämligen till mångas förvåning att visa upp, om än i en kryptisk trailer: Death Stranding (märklig titel som känns som en dålig översättning från japanska) med Norman Reedus himself.

PlayStation VR har fått ett pris och lanseringsdatum. Sonys konkurrent till HTC Vive och Oculus Rift släpps i Nordamerika den 13 oktober till priset 399 dollar. Sonys fokus på VR påminner en del om när Microsoft satsade på Kinect. Vi kan räkna med att PSVR, framför allt om den säljer bra, kommer ta alltmer plats på Sonys tillställningar framöver. Ett 50-tal spel ska släppas innan året är slut, och många namnkunniga utvecklare arbetar med plattformen. Men som spelupplevelse har PSVR helt klart en hel del kvar att bevisa.

Sony visade på årets E3 att PS4 även framgent är den bredaste plattformen för spel. Förhoppningsvis kommer inte PSVR att bli ett störande moment av det slag som Kinect blev på Xbox 360 när alltfler spel utvecklades med rörelsekänsligt spelande i åtanke. Sony borde ha lärt sig hur viktigt det är att behålla fokus på sin kärnpublik.

Se hela Sony-konferensen här.

En av de stora överraskningarna på årets E3 var 
Hideo Kojimas nya Death Stranding.