fredag 3 juni 2016

Steam Machines verkar ha floppat


Den kom, den sågs aldrig och den segrade inte. Så kan man lite elakt beskriva Valves Steam Machines.

Jag minns diskussionerna innan. Steam Machines skulle bli en riktig konkurrent till PlayStation 4 och Xbox One. Så gick snacket. Nu kan vi konstatera att det inte blev någon succé. Och orsaken är egentligen en fråga: vem skulle den egentligen tilltala?

Tanken var kanske inte så dum från början. Vem skulle inte vilja ta del av hela SteamOS som en konsolspelare? Men resultatet blev en oftast svag maskin med få eller gamla spel.

Valve har uppgett att det sålts 500 000 Steam-handkontroller sedan lanseringen i november, vilket alltså betyder att det inte sålts fler Steam Machines än så. Förmodligen betydligt färre eftersom vissa köpt fler och även PC-spelare kan ha köpt en.

För att sätta en halv miljon enheter i perspektiv efter en lansering kan nämnas att Microsoft sålde 5,5 miljoner Xbox One efter ett drygt halvår. Sony hade då passerat 10 miljoner sålda PlayStation 4. Så ser konkurrensen ut.

Ingen succé, alltså. Och det är Valves eget fel. Det krävs en tilltalande helhetslösning för att konkurrera med stabila konsoler som Xbox och PlayStation. Detta har Valves inte lyckats med.

Läs även:
Arstechnica