fredag 17 juni 2016

Några reflektioner efter E3


E3-mässan har kommit och gått. Spelutgivarna har packat ihop och TV-kamerorna slocknat.

Jämfört med kanonåret 2015, då Sony golvade konkurrensen med utannonseringar som Shenmue III, The Last Guardian och remaken av Final Fantasy VII samtidigt som Microsoft visade upp Recore, Sea of Thieves och Halo Wars 2 och Ubisoft avslöjade Ghost Recon: Wildlands och For Honor, var årets mässa ganska tom på stora överraskningar. Om än inte helt.

Här följer några reflektioner av årets E3, både sådant som överraskade positivt och sådant som inte riktigt blev som vi kunnat hoppas.

+PLUS

Sonys presskonferenser
Det är en konst att göra E3-presskonferenser som fångar både publiken på plats och tittare runt om i världen. Sony har utvecklat denna kunskap till perfektion. De kan leverera nyheter som får folk att gråta och samtidigt glömma att konkurrenten runt hörnet kanske hade fler spel att visa. Sony har inte längre några utläggningar om försäljningssiffror eller hårdvaruspecifikationer. Nu handlar allt om spel. Och vi älskar det.


Xbox One S
Det var uppgifter som läckte i förväg, vilket gjorde utannonseringen av en ny slimmad Xbox One allt annat än överraskande. Dock är Xbox One S precis vad många har efterfrågat i flera år. En 40 procent mindre konsol som går att ställa vertikalt, som har inbyggd transformator och som faktiskt klarar 4K. Summa summarum är detta den konsol Microsoft borde ha lanserat 2013. Då kanske saker hade sett lite annorlunda ut. Min enda farhåga är att den inte är lika tyst som den stora modellen.

Resident Evil 7
Efter 20 år försöker Capcom återuppfinna Resident Evil igen, denna gång genom att använda förstapersonsvy. Vi får se hur bra detta blir. Helt klart är i alla fall att skräck i förstapersonsperspektiv har potential att vara mer skrämmande. Detta kan alltså bli väldigt bra, men särskilt mycket som Resident Evil lär det inte kännas.

God of War
Det hade varit enkelt att bara utannonsera God of War 4 och få stående ovationer för det. Nu visade Sony i stället upp en oväntad reboot av den populära och våldsamma spelserien som älskats till PlayStation 3.


We Happy Few
En av flera intressanta indietitlar var Compulsion Games We Happy Few, som känns lite som ett skruvat BioShock i George Orwells anda. Mardrömslikt och intressant på en och samma gång. Jag kan knappt vänta på att undersöka vad detta egentligen är.

Days Gone
The Last of Us möter Sons of Anarchy? Det är inte helt lätt att beskriva intrycken av Days Gone, men någonstans där landar vi just nu. Det utspelas i alla fall, som så ofta nuförtiden, i en postapokalyptisk framtid och ser definitivt spännande ut.

Project Scorpio
Precis som Xbox One S hade Microsofts planer på en ny Xbox One i en helt egen liga läckt i förväg, och alla uppgifter om hårdvaran visade sig stämma. Detta var ändå en stark avslutning på konferensen. Scorpio kommer utklassa inte bara Xbox One och PS4 utan även PS4 Neo, om nu inte Sony går tillbaka till ritbordet (vilket förefaller osannolikt i detta sena skede). Men den släpps först hösten 2017, så det finns tid än. Och den blir förmodligen rätt dyr. Skillnaden mot en helt ny generation är att Scorpio kommer vara kompatibel med Xbox One-spel och alla tillbehör. Det tackar vi för.

-MINUS

Exklusiva Xbox-spel
Microsoft fortsätter att fokusera på sina tre ben - Halo, Forza och Gears of War. Alla tre var närvarande i olika skepnader i fjol och så även i år. Men det behövs mer än så här. Nya varumärken. Nya spel som inte bara är uppföljare i populära serier. De uteblivna framgångarna för Halo 5 borde om inte annat få Microsoft att tänka efter.

PS Vita
Om någon undrat ifall Sony övergett sin bärbara spelenhet PS Vita eller ej, kom svaret med brutal tydlighet på årets E3. PS Vita nämndes över huvud taget inte på Sonys presskonferens.

Nintendos närvaro
Visst var förväntningarna väldigt låga på Nintendo i år sedan företaget i förväg berättat att NX inte skulle visas eller ens nämnas och att nya Zelda vara det enda spelbara spelet i Nintendos bås. Trots vetskapen om detta kändes Nintendos närvaro i år närmast pinsam.

Ingen BioShock Collection
Ryktena har varit intensiva och samlingen har listats hos nätåterförsäljare. Men ännu har 2K inte sagt ett ord om en samling av de tre BioShock-spelen till den nya generationens konsoler, ej heller på årets E3. Vi får helt enkelt fortsätta hålla tummarna.

Sega
Den forne giganten har verkligen ingenting att visa på de stora spelmässorna längre. Det är tragiskt att se. För några generationer sedan hade Sega spel som Sonic Adventure, Jet Set Radio, Shenmue och onlinespel i Phantasy Star Online att visa världen. Nu ekar det förfärande tomt från ett företag som varken ha resurser eller stake att göra något utöver det vanliga längre.