fredag 29 april 2011

Microsoft redovisar siffror

Efter envisa uppgifter om att PlayStation 3 passerat Xbox 360 i försäljning redovisar Microsoft nu konkreta siffror för hur både Xbox 360 och Kinect har sålt.

Xbox 360 passerade efter årsskiftet 50 miljoner sålda enheter och under årets första kvartal såldes rekordmånga 2,7 miljoner. Totalt har det sålts 53,6 miljoner konsoler och med ytterligare 2,4 miljoner Kinectkameror under årets första kvartal har det nu sålts 10,4 miljoner. Var femte kund har alltså köpt en Kinect.

Därmed är det bekräftat att Xbox 360 fortfarande ligger före PlayStation 3 i total försäljning, men avståndet har krympt betänkligt sedan konsolerna började tävla 2006. Frågan är fortfarande när Sonys konsol går om. Och vilken betydelse det får, om någon.

onsdag 27 april 2011

Stort säkerhetsintrång på PSN

Sony har stora problem med sin onlinetjänst PlayStation Network, PSN. Tjänsten drabbades mellan den 17 och 19 april av en hackerattack och har legat nere i en vecka. Det värsta är emellertid att person- och kreditkortsuppgifter förefaller ha kommit i orätta händer. Det finns stor risk för att användarinformation från miljoner användare har stulits. Även faktureringsadresser och köphistorik kan ha kommit i orätta händer.

Sony uppmanar sina kunder att vara uppmärksamma för bedrägeriförsök via post, telefon eller epost, vilket indikerar att känslig information de fact har stulits. Orsaken till intrånget är ännu oklar. Det finns rykten om att det handlar om ett slags hämnd mot Sony för att de plockade bort Linuxfunktionaliteten ur PlayStation 3.

Vilka konsekvenser säkerhetsintrången kommer att ha på spelares vilja att dela med sig av personlig information och kreditkortsuppgifter återstår att se. Kanske kommer PSN-användarna att vara betydligt försiktigare med sitt onlineshoppande framöver. Helt klart kommer denna incident påverka förtroendet för Sony framgent och företaget väntas behöva lägga oerhörda summor på ett förbättrat säkerhetsarbete.

Även Microsoft varnar för phishing på Xbox Live genom meddelanden som sänts via Call of Duty: Modern Warfare 2. Det tycks dock inte förekomma några störningar i själva tjänsten.

måndag 25 april 2011

Nintendo visar ny konsol på E3

Nintendo har bekräftat ryktena om en ny konsol. De kommer att visa sin uppföljare till Wii på E3-mässan i juni, där den också ska vara spelbar. Under 2012 ska konsolen, som just nu går under namnet Project Cafe, släppas. Plötsligt steg pulsen i spelvärlden ännu ett snäpp.

Fler detaljer än så får vi inte av Nintendo i nuläget, men spekulationerna kommer förstås att fortsätta. Det blir en spännande E3-mässa. Hur ska Microsoft och Sony matcha Nintendo...?

fredag 22 april 2011

Rykten strömmar om Stream

Rykten om Nintendos nästa konsol, nu kallad Stream, fortsätter att strömma ut. Och självaste Shigeru Miyamoto har gjort ett kryptiskt uttalande om "ingen rök utan eld". Något är helt klart på gång. Vilka rykten som stämmer kan vi förstås inte veta, men det hindrar inte folk från att spekulera.

I korthet hävdas för närvarande att:

Konsolen påstås heta Stream. Det skulle betyda att Nintendo helt frångår sitt oerhört populära och välkända varumärke Wii. Vi ska dock bära i minnet att namnet på en kommande konsol är det som folk brukar gissa helt fel om och att projektnamn och slutliga produktnamn aldrig är samma sak. Nintendo 64 hette Dolphin, Wii hette Revolution. På E3 lär vi få se vilket projektnamn Nintendo har valt den här gången.

Konsolen liknar SNES. Som en hyllning till Super Nintendo ska designen påminna om den gamla populära konsolen. Den uppges dock vara klart större, ungefär i samma storlek som den äldre versionen av Xbox 360.

Bra prestanda. Konsolen ska vara mer kraftfull än Xbox 360 och PlayStation 3 och är därmed ett klart skutt uppåt från tekniksvaga Wii. Den ska stödja 1080p och vara förberedd för stereoskopisk 3D. Blu-ray anges som spelformat.

Ny handkontroll. Nintendo går vidare från Wiimoten med en handkontroll som utseendemässigt påminner lite om den omtyckta Gamecubekontrollen - fast med en stor tryckkänslig skärm. Om du har tillgång till WiFi kan du streama spelen från konsolen till din handkontroll.

Dyrare än Wii. Priset uppges hamna i intervallet 349-400 dollar. Det skulle göra konsolen klart dyrare än Wii, som vid lanseringen kostade 249 dollar. Därmed blir Nintendos nya konsol ungefär lika dyr som Xbox 360 var när den lanserades. Microsofts konsol kostade 399 dollar i USA och runt 4 000 kronor i Sverige.

Rykten gör också gällande att Grand Theft Auto V är på väg till Nintendos konsol nästa år. Räkna med att ryktesfloden kommer att fortsätta strömma.

Projektbilder av Project Cafe, just nu känd som Stream:

torsdag 21 april 2011

Speltoppen vecka 15

Lego Star Wars III: The Clone Wars tar tillbaka tätpositionen i Sverige. Spelet tycks sälja bra även globalt. Legospelen har helt enkelt fått ett otroligt genomslag. Nu gör även Lego Ninjago entré.

Starcraft II: Wings of Liberty gör ett jätteskutt från 20:e till fjärde plats. Rimligtvis har det direkt med den stora Starcraft II-tävlingen att göra. Några 3DS-spel syns inte till i toppen denna gång heller och Dataspelsbranschen sammanställer heller inte den interna försäljningen till formatet.

Multiformat
1. Lego Star Wars III: The Clone Wars (Wii)
2. The Sims: Medeltiden (PC)
3. Zumba Fitness (Wii)
4. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
5. Lego Star Wars III: The Clone Wars (PS3)
6. Lego Star Wars III: The Clone Wars (DS)
7. Lego Star Wars III: The Clone Wars (360)
8. Lego Ninjago (DS)
9. Crysis 2 (PS3)
10. Crysis 2 (360)
11. FIFA 11 (PS3)
12. FIFA 11 (360)
13. Rift (PC)
14. World of Warcraft: Cataclysm (PC)
15. Crysis 2 (PC)
16. Pokémon White Version (DS)
17. New Super Mario Bros. (DS)
18. NHL 11 (PS3)
19. Pokémon Black Version (DS)
20. The Sims 3 (PC)

PC: 6
DS: 5
PS3: 4
360: 3
Wii: 2

PC
1. The Sims: Medeltiden
2. Starcraft II: Wings of Liberty
3. Rift
4. World of Warcraft: Cataclysm
5. Crysis 2
6. The Sims 3
7. Total War: Shogun 2
8. Battlefield Bad Company 2
9. Call of Duty: Modern Warfare 2
10. Counter-Strike: Anthology

Xbox 360
1. Lego Star Wars III: The Clone Wars
2. Crysis 2
3. FIFA 11
4. NHL 11
5. Call of Duty: Black Ops
6. Battlefield Bad Company 2
7. Call of Duty: Modern Warfare 2
8. Kinect Sports (Kinect)
9. Homefront
10. Michael Jackson: The Experience

Wii
1. Lego Star Wars III: The Clone Wars
2. Zumba Fitness
3. New Super Mario Bros. Wii
4. Donkey Kong Country Returns
5. Mario Kart Wii
6. Super Mario Galaxy 2
7. Lego Star Wars 1 & 2: The Complete Saga
8. Just Dance 2
9. Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues
10. FIFA 11

PlayStation 3
1. Lego Star Wars III: The Clone Wars
2. Crysis 2
3. FIFA 11
4. NHL 11
5. Call of Duty: Black Ops
6. Battlefield Bad Company 2
7. Need for Speed Shift 2: Unleashed
8. Killzone 3
9. Call of Duty: Modern Warfare 2
10. Gran Turismo 5

Nintendo DS
1. Lego Star Wars III: The Clone Wars
2 Lego Ninjago
3. Pokémon White Version
4. New Super Mario Bros.
5. Pokémon Black Version
6. Mario Kart DS
7. Mario & Sonic at the Olympic Winter Games
8. Lego Star Wars 1 & 2: The Complete Saga
9. Mario vs Donkey Kong: Mini-Land Mayhem
10. The Sims 3

PSP
1. Ratchet & Clank: Size Matters
2. Loco Roco 2
3. Lego Star Wars III: The Clone Wars
4. Gran Turismo
5. 3rd Birthday: The Twisted Edition
6. FIFA 11
7. Buzz! Master Quiz
8. Jak & Daxter: The Lost Frontier
9. Little Big Planet
10. Dissidia: 012 Final Fantasy

Källa: Dataspelsbranschen

onsdag 20 april 2011

Sony lägger ned PSP Go

Det märktes tidigt att Sonys dyra PSP Go, som endast erbjöd spel i nedladdningsbar form, inte skulle bli någon succé. Nu, med Xperia Play på marknaden och med ett nytt teknikmonster i form av nya PSP på ingång, lägger Sony ned PSP Go.

På PlayStation.com är produktens status "shipment ended", vilket skulle indikera att Sony endast säljer ut det de har kvar i lager. Rimligtvis betyder detta kraftigt sänkta priser på PSP Go för den som fortfarande är intresserad.

Ingen nytta att hänga läpp för detta med tanke på att konsolen närmast lever vidare i den mycket snarlikt designade speltelefonen Xperia Play. Och för den som vill ha the real thing finns som sagt PSP2 runt hörnet.

måndag 18 april 2011

Nintendo visar ny konsol i sommar?

Allt fler är övertygade om att Nintendo kommer att visa en ny konsol på årets E3 i juni med planerad release hösten 2012. Försäljningen av Wii har saktat in och konsolen börjar kännas gammal (rent tekniskt var den det redan när den släpptes, men det har som bekant inte spelat så stor roll). Det har ryktats om en prissänkning, vilket vore lite anmärkningsvärt eftersom Wii är den enda konsol som i stort sett legat stilla i pris sedan lanseringen (PlayStation 3 har mer än halverats i pris och Xbox 360 fallit nästan lika mycket). Kanske är det en indikation på att något nytt väntar.

Det sägs att Nintendo är ute och träffar utgivare och utvecklare för att visa upp sin nya maskin. Projektnamn är Project Café. Men vad är det för manick de sitter på? Hur kan Nintendo överraska oss efter succén med Wii? Det har surrats lite för mycket för att det inte ska ligga någonting i alla rykten om en ny Nintendo-konsol. Ska konsolen släppas 2012 måste en visning ske på E3 i år. Ett tillkännagivande kan komma redan om några veckor.

Kommer Nintendo att satsa på prestanda?
Även här lyckades Nintendo attrahera både gamla och nya kunder utan att egentligen ens försöka konkurrera med Sony och Microsoft. Folk valde lekfullhet och en rolig kontroll framför Blu-ray och HD-grafik när de köpte Wii. Detta talar för att Nintendo inte kommer att lansera något tekniskt monster utan möjligen en konsol som är något vassare än Xbox 360, vilket trots allt vore ett skutt uppåt från Wii. Kommer Nintendo att ännu en generation satsa på optisk media eller vara radikala och enbart köra på nedladdningsbara spel? Givet Nintendos bristfälliga nedladdningstjänster tidigare är det kanske inte sannolikt att det sker redan nu.

Hur följer Nintendo upp Wiimoten?
Den rörelsekänsliga kontrollen var nyckeln till framgångarna för Wii. Inte spelen. Den kanske största frågan är hur Nintendo ska lyckas överraska oss ännu en gång. De är kända för att tänka nytt och kreativt och det är förmodligen vad som behövs om nästa konsol ska kunna bli lika framgångsrik. 3D har avvisats, vilket gör att någon sorts förbättrad rörelsekontroll kvarstår som alternativ. Det har ryktats om att kontrollen till nästa Nintendo-konsol har en sextumsskärm som strömmar material, möjligen hela spel, från konsolen. Andra påstår att kontrollen har bättre precision än Sonys Move, vilket inte förtäljer om den kan göra något helt nytt. Och har Nintendo alls påverkats av Microsofts Kinect?

Hur kommer Nintendos onlinesatsning se ut?
Gamecube var klart efter Xbox på området från 2002 och under Wii-eran har Nintendo även blivit akterseglade av Sony. Microsoft tjänar storkovan på Xbox Live, som är en närmast klanderfri onlinetjänst. Samtidigt talar försäljningssiffrorna för Wii sitt tydliga språk. Nintendo vann striden om kunderna även utan en storslagen onlinesatsning.

Får Nintendo med sig tredjepartsutvecklarna den här gången?
Nintendo har kämpat för att få samma stöd från de fristående tredjepartsutvecklarna som Sony och Microsoft. Trots de enorma framgångarna för Wii, vilket borde attrahera utvecklare, har stödet även denna generation varit begränsat. Det räcker att titta på utgivningslistorna och man inser snabbt att det kommer betydligt fler spel till PlayStation 3 och Xbox 360. Det bristfälliga stödet har uppenbarligen inte varit ett hinder för framgång, men Nintendo lär arbeta hårt för att attrahera fler med nästa konsol.

Behåller Nintendo varumärket Wii?
Vanligtvis byter Nintendo konsolnamn när de lanserar ny hårdvara, även om undantag finns. På den bärbara marknaden hängde Game Boy med länge innan Nintendo DS såg dagens ljus. Nu har Nintendo 3DS lanserats. Varför kasta bort ett inarbetat och mycket populärt varumärke? Samma logik torde gälla för Wii, som har blivit känt vida utanför de som tidigare har vetat särskilt mycket om vad Nintendo är. Tidigare spelade man Nintendo, nu spelar man Wii.

Vad betyder en ny Nintendo-konsol för konkurrenterna?
Både Sony och Microsoft följer förstås noga vad som händer. Även om de har sin egen affärsplan handlar mycket om att positionera sig gentemot konkurrensen. Microsoft var så måna om att vara först ut med Xbox 360 att de brutalt tog livet av Xbox i förtid, övertygade om att försprånget skulle räcka till en totalseger. Wii slog dem med häpnad.

Om nu Nintendo denna gång är först ut synes chanserna små för Microsoft och Sony att ta hem segern om kunderna. Därför kommer Nintendos beslut att väga tungt även för Microsoft och Sony när de planerar sina kommande konsoler. Det är inte helt otänkbart att vi får se en ny Xbox-konsol samtidigt som Xbox 360 lever vidare under en övergångsperiod. Så har Sony agerat ända sedan PlayStation 2 och PSOne samsades. Denna gång kan det dock bli Nintendo som tvingar fram ett beslut. De sitter i förarsätet.

lördag 16 april 2011

Hygglig USA-start för 3DS

Under mars lanserades Nintendo 3DS i USA, vilket förstås fick många amerikaner att rusa till butiken. Kanske inte så många som väntat. Både gamla Nintendo DS och Xbox 360 sålde bättre, men Nintendo 3DS gör ingen dålig start i staterna.

Wii gör ett rejält tapp från 454 000 till 290 000. Även Xbox 360 tappar jämfört med februari men håller både Wii och (förmodligen) PlayStation 3 bakom sig. Sony vill som vanligt inte säga något om hur mycket de har sålt, vilket vi precis som vanligt tolkar som att de sålt sämre än sina konkurrenter. Kanske kommer trovärdiga uppskattningar om de verkliga siffrorna inom kort.

Nyligen meddelades att Sony skeppat 50 miljoner PlayStation 3 till butik, och sålt 8 miljoner Move-tillbehör. Hur många konsoler som har sålts till slutkund vet vi inte. I januari berättades att Microsoft sålt 50 miljoner Xbox 360. Det torde vara jämnare än någonsin mellan formaten, men Xbox 360 torde fortfarande ha ett litet försprång. Ett försprång som sannolikt kommer att vara uppätet senare i år.

Konsolförsäljning i USA mars 2011:

1. Nintendo DS - 460 000
2. Xbox 360 - 433 000
3. Nintendo 3DS - 399 000
4. Wii - 290 000
5. PlayStation 3 - (Sony tiger)

Bulletstorm och Killzone 3, som hade en halvsvag premiärmånad, halkar ut från topp 10 under mars. Lego Star Wars III: The Clone Wars säljer väldigt bra, det ska bli intressant att se siffror på det framöver. Inget 3DS-spel tog sig in på topplistan den här gången men lanseringsportföljen var å andra sidan inte historiens starkaste.

Spelförsäljning i USA mars 2011:

1. Pokémon White (DS)
2. Pokémon Black (DS)
3. Homefront (multi)
4. Dragon Age II (multi)
5. Call of Duty: Black Ops (multi)
6. Lego Star Wars III: The Clone Wars (multi)
7. Crysis 2 (multi)
8. NBA 2K11 (multi)
9. MLB 11: The Show (multi)
10. Fight Night Champion (multi)

torsdag 14 april 2011

Speltoppen vecka 14

Det hör inte till vanligheterna, men förra veckan var det dubbelt Wii i topp. Däremot saknas det något Call of Duty-spel på topp 20, tro det eller ej. Och Need for Speed Shift 2: Unleashed försvann illa kvickt från topp 20 och lyckas med nöd och näppe vara topp 10 på några enskilda format.

Multiformat
1. Zumba Fitness (Wii)
2. Lego Star Wars III: The Clone Wars (Wii)
3. The Sims: Medeltiden (PC)
4. Lego Star Wars III: The Clone Wars (PS3)
5. Crysis 2 (PS3)
6. Crysis 2 (360)
7. Lego Star Wars III: The Clone Wars (360)
8. Lego Star Wars III: The Clone Wars (DS)
9. Rift (PC)
10. Crysis 2 (PC)
11. FIFA 11 (PS3)
12. FIFA 11 (360)
13. Pokémon White Version (DS)
14. The Sims 3 (PC)
15. World of Warcraft: Cataclysm (PC)
16. NHL 11 (360)
17. Battlefield Bad Company 2 (PC)
18. Total War: Shogun 2 (PC)
19. Pokémon Black Version (DS)
20. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)

PC: 8
360: 4
PS3: 3
DS: 3
Wii: 2

PC
1. The Sims: Medeltiden
2. Rift
3. Crysis 2
4. The Sims 3
5. World of Warcraft: Cataclysm
6. Battlefield Bad Company 2
7. Total War: Shogun 2
8. Starcraft II: Wings of Liberty
9. Call of Duty: Modern Warfare 2
10. World of Warcraft

Xbox 360
1. Crysis 2
2. Lego Star Wars III: The Clone Wars
3. FIFA 11
4. NHL 11
5. Kinect Sports (Kinect)
6. Battlefield Bad Company 2
7. Call of Duty: Black Ops
8. Call of Duty: Modern Warfare 2
9. Homefront
10. Need for Speed Shift 2: Unleashed

Wii
1. Zumba Fitness
2. Lego Star Wars III: The Clone Wars
3. New Super Mario Bros. Wii
4. Mario Kart Wii
5. Donkey Kong Country Returns
6. Super Mario Galaxy 2
7. Just Dance 2
8. Lego Star Wars 1 & 2: The Complete Saga
9. Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues
10. Mario & Sonic at the Olympic Winter Games

PlayStation 3
1. Lego Star Wars III: The Clone Wars
2. Crysis 2
3. FIFA 11
4. NHL 11
5. Call of Duty: Black Ops
6. Battlefield Bad Company 2
7. Need for Speed Shift 2: Unleashed
8. Top Spin 4
9. Assassin's Creed Brotherhood
10. Skate 3

Nintendo DS
1. Lego Star Wars III: The Clone Wars
2. Pokémon White Version
3. Pokémon Black Version
4. New Super Mario Bros.
5. Mario Kart DS
6. Mario vs Donkey Kong: Mini-Land Mayhem
7. Lego Star Wars 1 & 2: The Complete Saga
8. Mario & Sonic at the Olympic Winter Games
9. Lego Batman
10. The Sims 3

PSP
1. Lego Star Wars III: The Clone Wars
2. 3rd Birthday: The Twisted Edition
3. Dissidia: 012 Final Fantasy
4. Kingdom Hearts: Birth by Sleep
5. Buzz! Master Quiz
6. FIFA 11
7. Gran Turismo
8. Buzz! Brainbender Quiz
9. GTA: Chinatown Wars
10. Army of Two: The 40th Day

Källa: Dataspelsbranschen

onsdag 13 april 2011

Ett litet tips...

Spel kan skrämma oss och frammana känslor som film eller andra medier inte riktigt kan eftersom det är ett interaktivt medium. Testa att spela Silent Hill 2 med släckt ljus på natten så förstår du.

Alla har vi nog upplevt hur en intensiv spelupplevelse faktiskt kan påverka vårt sätt att tänka och uppfatta saker i verkliga livet direkt efteråt. Inte så att vi kastar oss och tar skydd bakom bilar efter att ha spelat Call of Duty, men spel kan ändå påverka vårt reflekterande jag på ett ytligt plan.

Ett tips är att spela Alan Wake på kvällen och sedan ge sig ut på en löprunda i skogen i mörkret. Om ni dras mot ljuset eller omedvetet ökar takten när ni hör ljud ni inte ser varifrån de kommer är ni i gott sällskap...

Vad finns... där ute?

måndag 11 april 2011

Var är spelen?

PlayStation Move lanserades i september och oktober förra året, Kinect kom lite senare. Det är ingen tvekan om att Microsofts kamera har blivit mer framgångsrik. Folk känner till den, den har med 8 miljoner sålda ex (vid 2010 års slut) även nått den så kallade casualpubliken. Spel som Kinect Sports och Dance Central har fått folk upp ur soffan. Hur det har gått sedan dess vet vi mindre om, men Kinect verkar vara här för att stanna.

Sony har satsat betydligt mindre på sin Move-kontroll och får ta konsekvenserna av det. Sannolikt har det varit svårare att sälja in en "Wiimote med bättre precision" än en helt ny produkt som Kinect. Både Microsoft och Sony lider emellertid av brist på nya spel som utnyttjar funktionerna i Move och Kinect. Tar vi en titt på vad 2011 har att erbjuda ser det tyvärr väldigt tunt ut.

Spelmässan E3 i juni kommer förmodligen att bjuda på några stora utannonseringar till båda formaten. Men räcker det för att hålla ångan uppe? Move lär få svårt att attrahera fler än de som redan sitter med en PlayStation 3 hemma och Kinect behöver spel som tar upplevelsen till ännu en nivå om attraktionskraften i det över fem år gamla Xbox 360-formatet ska hållas vid liv. Än har vi inte sett mycket som tyder på detta. Men Sony och Microsoft har som sagt E3 på sig.

torsdag 7 april 2011

Speltoppen vecka 13

Förrförra veckan såg vi tre spel till Nintendo 3DS på topp 20-listan. Den gångna veckan var det inget. Men å andra sidan får vi denna gång en lista över de tio bäst säljande 3DS-spelen (även om Dataspelsbranschen blandat ihop formatet med PSP).

Multiformat
1. The Sims: Medeltiden (PC)
2. Lego Star Wars III: The Clone Wars (Wii)
3. Crysis 2 (360)
4. Lego Star Wars III: The Clone Wars (PS3)
5. Crysis 2 (PS3)
6. Crysis 2 (PC)
7. Lego Star Wars III: The Clone Wars (360)
8. Need for Speed Shift 2: Unleashed ((PS3)
9. Lego Star Wars III: The Clone Wars (DS)
10. Rift (PC)
11. Pokémon White Version (DS)
12. Call of Duty: Black Ops (PS3)
13. FIFA 11 (PS3)
14. Total War: Shogun 2 (PC)
15. Need for Speed Shift 2: Unleashed (360)
16. Pokémon Black Version (DS)
17. World of Warcraft: Cataclysm (PC)
18. Call of Duty: Modern Warfare 2 (PC)
19. Call of Duty: Black Ops (360)
20. FIFA 11 (360)

PC: 6
PS3: 5
360: 5
DS: 3
Wii: 1

PC
1. The Sims: Medeltiden
2. Crysis 2
3. Rift
4. Total War: Shogun 2
5. World of Warcraft: Cataclysm
6. Call of Duty: Modern Warfare 2
7. The Sims 3
8. Starcraft II: Wings of Liberty
9. The Sims 3 Kvällsnöjen
10. Lego Star Wars III: The Clone Wars

Xbox 360
1. Crysis 2
2. Lego Star Wars III: The Clone Wars
3. Need for Speed Shift 2: Unleashed
4. Call of Duty: Black Ops
5. FIFA 11
6. Homefront
7. Kinect Sports (Kinect)
8. NHL 11
9. Dragon Age II
10. Battlefield Bad Company 2

Wii
1. Lego Star Wars III: The Clone Wars
2. New Super Mario Bros. Wii
3. Donkey Kong Country Returns
4. Mario Kart Wii
5. Just Dance 2
6. Super Mario Galaxy 2
7. Lego Star Wars 1 & 2: The Complete Saga
8. Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues
9. FIFA 11
10. Mario & Sonic at the Olympic Winter Games

PlayStation 3
1. Lego Star Wars III: The Clone Wars
2. Crysis 2
3. Need for Speed Shift 2: Unleashed
4. Call of Duty: Black Ops
5. FIFA 11
6. NHL 11
7. Assassin´s Creed Brotherhood
8. Homefront
9. Dragon Age II
10. Top Spin 4

Nintendo DS
1. Lego Star Wars III: The Clone Wars
2. Pokémon White Version
3. Pokémon Black Version
4. New Super Mario Bros.
5. Mario Kart DS
6. Mario vs Donkey Kong: Mini-Land Mayhem
7. Lego Batman
8. Mario & Sonic at the Olympic Winter Games
9. Lego Star Wars 1 & 2: The Complete Saga
10. The Sims 3

Nintendo 3DS
1. Rayman 3D
2. Lego Star Wars III: The Clone Wars
3. Super Street Fighter 3D Edition
4. Ghost Recon Shadow Wars
5. Pilotwings Resort
6. Rabbids 3D
7. The Sims 3
8. Ridge Racer 3D
9. Splinter Cell 3D
10. Super Monkey Ball 3D

Källa: Dataspelsbranschen

onsdag 6 april 2011

Ny Sonic-samling på gång?

Igelkotten Sonic fyller 20 år i år. Den ilsnabbe kotten som sprang in i våra hjärtan på Mega Drive vid 1990-talets början har levt en tynande tillvaro under 2000-talet. Vi var många som imponerades av hans 3D-debut i Sonic Adventure till Dreamcast, men ärligt talat var det främst ytan som fick våra hakor att falla till marken. Kontrollmässigt var spelet medelmåttigt och kameran orsakade hjärnblödningar världen runt. Sedan dess har Sega fortsatt att spotta ur sig mer eller mindre misslyckade äventyrsspel med Sonic i huvud- eller biroll.

Neogaf har uppmärksammat att Sega nu har registrerat två nya hemsidor som båda bär namnet Sonic Generations. Är det månne en storstilad samling som väntar? Eller bara ett nytt Sonic-spel? Vi lär få veta ganska snart, kanske på sommarens E3.

måndag 4 april 2011

"PlayStation 3 har passerat Xbox 360"

Det var lite svårt att avgöra vad som var första april-skämt och inte. Nyheten om att PlayStation 3 passerat Xbox 360 i global försäljning togs därför med en liten nypa salt - även om det inte alls föreföll osannolikt. Analytiker hävdar nämligen att Sonys konsol redan passerat Microsofts med en halv miljon enheter. Detta trots den försäljningsskjuts som Xbox 360 fått tack vare Kinect. Detta stämmer inte riktigt överens med tidigare prognoser, som sagt att detta möjligen skulle ske senare under 2011 lite beroende på framgångarna för Kinect.

Det som får uppgiften att kännas lite tveksam är de siffror som anges. Enligt Strategy Analytics har PlayStation 3 sålts i 43,5 miljoner exemplar mot 42,9 miljoner för Xbox 360. Problemet är bara att det tidigare i år rapporterades att Xbox 360 passerat 50 miljoner. Båda siffrorna anger försäljningen till och med 2010. Räknar de olika? Ibland räknas skeppade till butik, ibland sålda till kund.

I detta fall handlar det nog inte om det. Vi ska vara medvetna om att det är frågan om analytikers uttalanden här, inga officiella siffror. Att PlayStation 3 är på väg att äta upp det försprång som Xbox 360 hade är tydligt sedan länge. De siffror som presenteras som bevis för att de redan har gått förbi känns emellertid tveksamma. Strategy Analytics har tidigare gjort vilda gissningar om hur konsolracet ska sluta - och missat helt. Vi får helt enkelt ge oss till tåls tills några officiella siffror behagar dyka upp.

lördag 2 april 2011

Speltoppen vecka 12

Det är lite så och så med statistiken från Dataspelbranschen nuförtiden. Förra veckans topplista har inte publicerats komplett. Tills vidare får vi således hållas med topp 20, kort och gott. Den bjuder på stora ommöbleringar. Nya Crysis 2 får en finfin start men slås på fingrarna av de som vill leka med sina simmar i medeltidsmiljö. Lego Star Wars III: The Clone Wars finns med till fyra format.

Nu introduceras också ett nytt format på topplistan - Nintendo 3DS. Försäljningen har, såklart, varit rekordbra direkt från releasen i väst. Tre spel får plats på topp 20 så här i början.

Uppdaterad.

Multiformat
1. The Sims: Medeltiden (PC)
2. Crysis 2 (360)
3. Crysis 2 (PS3)
4. Crysis 2 (PC)
5. Lego Star Wars III: The Clone Wars (Wii)
6. Lego Star Wars III: The Clone Wars (PS3)
7. Lego Star Wars III: The Clone Wars (360)
8. Rayman 3D (3DS)
9. Homefront (360)
10. Call of Duty: Black Ops (PS3)
11. Lego Star Wars III: The Clone Wars (DS)
12. Total War: Shogun 2 (PC)
13. Pokémon White Version (DS)
14. Call of Duty: Black Ops (360)
15. Pokémon Black Version (DS)
16. Super Street Fighter 3D Edition (3DS)
17. Dragon Age II (PS3)
18. Rift (PC)
19. Pilotwings Resort (3DS)
20. Lego Star Wars III: The Clone Wars (PC)

PC: 5
PS3: 4
360: 4
3DS: 3
DS: 3
Wii: 1

PC
1. The Sims: Medeltiden
2. Crysis 2
3. Total War: Shogun 2
4. Rift
5. Lego Star Wars III: The Clone Wars
6. World of Warcraft: Cataclysm
7. The Sims 3
8. Assassin's Creed Brotherhood
9. The Sims 3 Kvällsnöjen
10. Dragon Age II

Xbox 360
1. Crysis 2
2. Lego Star Wars III: The Clone Wars
3. Homefront
4. Call of Duty: Black Ops
5. Dragon Age II
6. FIFA 11
7. NHL 11
8. Kinect Sports (Kinect)
9. Kinect Adventures (Kinect)
10. Call of Duty: Modern Warfare 2

Wii
1. Lego Star Wars III: The Clone Wars
2. New Super Mario Bros. Wii
3. Donkey Kong Country Returns
4. Mario Kart Wii
5. Just Dance 2
6. Super Mario Galaxy 2
7. Lego Star Wars 1 & 2: The Complete Saga
8. Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues
9. Mario & Sonic at the Olympic Winter Games
10. NHL Slapshot

PlayStation 3
1. Crysis 2
2. Lego Star Wars III: The Clone Wars
3. Call of Duty: Black Ops
4. Dragon Age II
5. Homefront
6. FIFA 11
7. Killzone 3
8. NHL 11
9. Little Big Planet 2
10. Top Spin 4

Nintendo DS
1. Lego Star Wars III: The Clone Wars
2. Pokémon White Version
3. Pokémon Black Version
4. New Super Mario Bros.
5. Mario Kart DS
6. The Sims 3
7. Lego Batman
8. Lego Star Wars 1 & 2: The Complete Saga
9. Mario & Sonic at the Olympic Winter Games
10. Mario vs Donkey Kong: Mini-Land Mayhem

PSP
1. Dissidia: 012 Final Fantasy
2. Lego Star Wars III: The Clone Wars
3. Kingdom Hearts: Birth By Sleep
4. Little Big Planet
5. Tekken 6
6. Buzz! Master Quiz
7. FIFA 11
8. Gran Turismo
9. GTA: Liberty City Stories
10. Secret Agent Clank

Källa: Dataspelsbranschen

fredag 1 april 2011

Aprilskämt

Det är första april i dag. Se således upp för aprilskämt om kommande spel (Shenmue III brukar ofta nämnas) eller något uppseendeväckande i spelvärlden!

Bloggposten kommer att uppdateras med en del blåsningar om och när sådana dyker upp.