tisdag 6 oktober 2015

Microsoft presenterade nya telefoner

I dag var det dags för Microsoft att visa upp nya telefoner och plattor. Det är inte alls samma hallelujastämning som när Apple mässar inför sina lärjungar, men det hindrade inte Microsoft från att avslöja nya modeller av smarttelefonen Lumia samt helt nya Surface Book.

Lumia 950 på 5,2 tum och 950 XL på 5,7 tum är de nya telefoner som ska konkurrera med Samsung Galaxy S6 och S6 Edge+, Sonys Xperia Z5 och Iphone 6S. Microsoft lanserade även Display Dock, en dockningsstation för de nya flaggskeppsmobilerna. Det är en dockningsstation med portar för HDMI, displayport och USB. Anslut en skärm och mus och vips kan telefonerna användas som datorer.

Det är svårt att se att Microsofts mobilsatsning ska bli mer framgångsrik framöver än den varit hittills. Det ställer frågor om satsningen i sig. Bolaget plöjer ned miljarder i sina smarttelefoner utan att lyckas knipa mer än någon ynka procent av marknaden.

Målsättningen är tydlig: Microsoft vill skapa ett enhetligt ekosystem från konsol till dator, platta och mobil. Detta håller mobilsatsningen igång, trots förlusterna.

Desto större chans att lyckas kanske nya Surface Book har (se film nedan). Apple är den tydliga inspirationen i både design och formspråk, men denna drivs förstås av Windows 10.