torsdag 29 oktober 2015

PS4 närmar sig 30 miljoner sålda


Det är kvartalsrapporttider. Såväl Microsoft som Nintendo har presenterat sina, nu är det Sonys tur.

Rörelseresultatet för senaste kvartalet är 730 miljoner dollar. Efter att ha gjort tunga förluster i sex av de senaste sju åren har nu Sony visat vinst fyra kvartal i följd. Detta har blivit möjligt genom att skära i olönsamma verksamheter (de sålde exempelvis Vaio) och fokusera på de friska grenarna av Sonyträdet, inte minst speldivisionen som ökade med 16,5 procent jämfört med samma tid i fjol.

Sony meddelar att de till och med september i år har sålt 29,3 miljoner PlayStation 4. Som synes på denna graf har PS4 nu halkat efter fenomenet Wii, och det är inte troligt att den kommer att komma ikapp från och med nu (Wii har sålt i totalt 101 miljoner ex). Men jämfört med det mesta annat är PS4 en oerhörd framgång. I synnerhet om man jämför med den nuvarande konkurrensen.

Vi ska betänka att Sony har lyckats sälja nästan 30 miljoner PS4 under två år utan att sänka priset. Först nu i oktober aviserades en prissänkning med 50 dollar. Nu har årets viktigaste kvartal börjat. Det är inte omöjligt att PS4 kommer att ha landat på 35 miljoner sålda när detta år är slut. Sony siktar i alla fall på 39,8 miljoner sålda enheter till och med mars 2016 (vilket är en uppskrivning med ungefär en miljon enheter jämfört med förra prognosen).

Det är glädjande att se att Sony tjänar pengar igen. Krisstämpeln över bolaget började kännas permanent. En stor del i vändningen har förstås PS4, som Sony tjänat pengar på från dag ett (jämfört med PS3 som var en förlustaffär direkt när den lämnade fabriken). Det är därför begripligt att Sony önskar expandera PlayStations varumärke - nästa år släpps PlayStation VR (som tidigare hette Morpheus).

Det är kort sagt roligt att PS4 säljer, och inte bara för Sonys överlevnads skull utan för hela spelbranschens. Konsolen har dödförklarats flera gånger om, och det fanns en stor tveksamhet inför denna generation hur pass framgångsrik en dedikerad spelkonsol skulle kunna bli nu när alla spelar på sina mobiler och plattor. PS4 har gett oss ett tydligt svar.

Personligen tycker jag att marknaden har två riktigt starka konsoler just nu som kompletterar varandra. Jag spelar för närvarande Tearaway Unfolded på min PS4 och Halo 5: Guardians på min Xbox One.  Sämre kan man ha det.