fredag 23 oktober 2015

Microsoft säljer färre konsoler men tjänar mer pengar


Microsoft har släppt sin delårsrapport. Av den kan vi utläsa att försäljningen av Xbox-konsoler minskade jämfört med samma tid i fjol.

Minskningen var 17 procent och berodde främst på att Xbox 360, som fyller tio år i november, säljer i allt mindre volymer men också på att Microsoft under detta kvartal i fjol lanserade Xbox One i fler länder (bland annat Sverige) och därmed såg en boost i försäljningen.

I övrigt pekar det mesta åt rätt håll. Försäljningen av spel ökade med 66 procent, inte minst tack vare Minecraft. Inkomsterna från Xbox Live ökade också, och antalet Xbox Live-användare är nu uppe i 39 miljoner. Totalt sett ökade Microsoft inkomsterna något jämfört med samma kvartal i fjol. Ingen fara på taket i det avseendet, med andra ord.

Det är lite anmärkningsvärt att vi inte får några siffror alls på hur många Xbox-konsoler som har sålts. Inte ens sammanslaget i "Xbox-familjen". Det visar att Microsoft förmodligen inte tycker att siffrorna är så mycket att skylta med.

Nu väntar det viktigaste kvartalet på året. Under oktober, november och december säljs det ofta fler spel och konsoler än under resten av året tillsammans. Halo 5 landar nästa vecka. Det blir en viktig vecka för Microsoft och Xbox One.