onsdag 28 oktober 2015

Wii U saktar in

Nintendo har presenterat sin delårsrapport för verksamhetsårets andra kvartal (juli-september). Bolaget visar en vinst på runt 640 miljoner kronor

De rapporterar siffrorna för det senaste halvåret, vilket gör att vi får dra bort resultatet från första kvartalet.

Gör vi det, landar vi på 720 000 sålda Wii U för det senaste kvartalet, en ökning från 470 000 under kvartalet innan. Ungefär 1,2 miljoner sålda enheter på ett halvår, alltså. Vilket förstås är väldigt svagt.

Däremot fortsätter Nintendo att prestera miljonsäljande spel. Super Mario Maker, som släpptes i september, har hittills sålt i snart 1,9 miljoner ex (vilket betyder att spelet säkerligen har passerat 2 miljoner vid det här laget), och Splatoon närmar sig 2,5 miljoner.

Nintendo ska trots allt har cred för att de i alla fall redovisar hur deras spel och konsoler säljer, till skillnad från Sony (som bara berättar när PlayStation 4 har nått en ny milstolpe) och Microsoft (som i senaste delårsrapporten inte sade någonting alls om hur Xbox har sålt).

Nu närmar vi oss julhandeln med stormsteg och för första gången sedan 2012 står Nintendo utan en stortitel till Wii U. Zelda är en osäker release 2016 och Star Fox Zero blev försenat. Detta kommer självklart att påverka försäljningen. I nuläget har Nintendo ett tennisspel samt gamla bundlingar, varav en är 18 månader gammal, till ett för högt pris att erbjuda. Det kommer knappast att flyga när Sony och Microsoft kontrar med Halo 5, Fallout 4, Rise of the Tomb Raider och Star Wars Battlefront.

Allt detta gör det också mer sannolikt att nästa Nintendo-konsol faktiskt lanseras under 2016. I så fall blir detta den sista julhandeln för Wii U som Nintendos stationära format.