torsdag 1 oktober 2015

VR blir dyrt


En rad Virtual Reality-produkter kommer att lanseras under 2016. Men den som tror sig kunna komma billigt undan får tänka om.

Sony har bekräftat att deras PlayStation VR kommer att kosta "som en konsol", vilket lär betyda runt 4 000 kr. Nu har även Oculus' Palmer Luckey hävdat att Oculus Rift kommer att kosta mer än 350 dollar.

Billigast är Samsungs Gear VR som landar på 99 dollar. Men än så länge har Samsung endast bekräftat att den fungerar med en Samsung-telefon och gissningsvis en av de nyare modellerna (Note 5, S6, S6 Edge, Edge+), vilket betyder att du egentligen bör räkna in kostnaden för en sådan i priset. Även om det givetvis kan vara så att du redan äger en och i så fall kan du ta del av virtual reality till en väldigt förmånlig kostnad.

Oculus Rift ska släppas under första kvartalet 2016, PlayStation VR under det första halvåret. Under det kommande året väntas vi även få se HTC Vive. Samsungs Gear VR ska släppas redan i år.

Chansen för mass appeal torde vara begränsad när de två stora aktörerna lägger sig på pass högt i pris. De måste helt enkelt blända folk för att ha en chans - och inte ens då lär det räcka för att locka fler än entusiasterna.

Jag har gärna fel. Men jag tror inte att VR med dagens teknik har någon större chans att slå igenom på samma sätt som smarttelefonen eller spelkonsolen.